Politika

Slučaj advokata Nemanje Berića: Uhapšen zbog pevanja krajiške pesme u Hrvatskoj, pokrenuta tema diskriminacije Srba

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/08/2024

-

18:03

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je hrvatska policija uhapsila i osudila na 15 dana zatvora beogradskog advokata koji je snimao sebe kako peva krajišku novokomponovanu pesmu, ne prestaju protesti kolega iz Srbije da se Nemanja Berić oslobodi, a Hrvatskoj uloži diplomatski protest.

Dok je putovao kroz Hrvatsku na оdmor, advokat Berić je na svom Fejsbuku objavio snimak na kom se vidi kako u automobilu peva pesmu o Kninu "Do Dinare niđe ne stajem".

Međutim, kada se vraćao u Srbiju, hrvatska policija ga je na prelazu Bajakovo zaustavila, a potom mu je prekršajni sudija izrekao kaznu od 15 dana zatvora. 

Аdvokat Berić, koji je inače poreklom iz Knina, uhapšen je 10. augusta, i još uvek se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne. Uprkos tome što je pevao rodoljubivu pesmu, u kojoj ne postoje nikakve šovinističke implikacije, hrvatske vlasti su to videle drugačije.

Naime, kako prenose hrvatski mediji, policija je u toj pesmi videla prekršaj protiv javnog reda i mira, odnosno širenja mržnje i nacionalne netrpeljivosti. S druge strane, hrvatska policija nije tako ekspresno reagovala prilikom proslave akcije "Oluja" kada su stotine navijača hrvatskih fudbalskih klubova, na prvom mestu splitske "Torcide", kod spomenika "Oluji" u Kninu uzvikivali zloglasni ustaški pozdrav "Za dom - spremni" uz salutiranje desnom rukom u nacističkom stilu.

Osuđen i zbog prethodnih objava

Međutim, Berić je potom optužen i osuđen zbog ukupno 31 objave na svojoj Fejsbuk stranici, između ostalog kako je navedeno, zbog stavljanja fotografija Draže Mihajlovića, Momčila Đujića, Ratka Mladića, a mediji prenose i da je pronađen niz postova u kojima se slavi četništvo. 

Hrvatsko pravosudje se poziva na član 5 Zakona o prekršajima javnog reda, u kome piše da -

"Ko na javnom mestu izvođenjem, reprodukovanjem pesama, kompozicija i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remeti javni red i mir, kazniće se ili novčanom kaznom od 700 do 4.000 evra ili zatvorom do 30 dana".

Berić je član advokatske kancelarije Vladimira Gajića koji je u objavi na platformi Iks pozvao Advokatsku komoru Beograda da reaguje na ovaj slučaj. 

Njegov kolega i političar Vladimir Đukanović takođe je izrazio podršku kolegi Beriću i nazivajući hrvatsku vlast - "ustaškom vlašću". 

Inače, ovo nije jedini takav slučaj. Prošle godine uhapšeno je nekoliko Srba iz Hrvatske zbog pevanja krajiških pesama, među kojima su Rajko Lalić, Davor Oluić i još nekoliko njih. I svi oni su imali slične objave na društvenim mrežama.

Reagovala Advokatska komora Srbije

U međuvremenu, reagovala je Advokatska komora Srbije (AKS) uputivši o­pis srpskoj ambasadi u Hrvatskoj tra­že­ći in­for­ma­ci­je o uhap­še­nom ko­le­gi, po kom za­kon­skom osnovu je priveden i zbog če­ga je na iz­dr­ža­va­nju ka­zne.

AKS tra­ži i da se utvr­di ka­ko su se pri­pad­ni­ci po­li­ci­je i dru­gi dr­žav­ni slu­žbe­ni­ci od­no­si­li pre­ma Berićevoj lič­no­sti i da li je bi­lo ne­čo­več­nog po­stu­pa­nja i tor­tu­re, na­ro­či­to po na­ci­o­nal­noj osno­vi.

Za­tim, ako je vo­đen kri­vič­ni po­stu­pak, da li je bi­lo po­stu­pa­nja ko­ja se kvali­fi­ku­ju kao kr­še­nje ljudskih pra­va i osnov­nih slo­bo­da.

Hrvatski advokat Ivan Gržić, koji je angažovan kao Berićev branilac, tvrdi da su neke od publikacija zbog kojih se srpski državljanin tereti nastale na teritoriji druge države, te da su pojedine fotografije stare i po nekoliko godina.

Linta: Beriću pretili u zatvoru

Predsednik udruženja Srba iz regiona Miodrag Linta kaže za Euronews Srbija da je dobio informacije da su tokom prva dva dana boravka u zatvoru Beriću bile upućene "etnički motivisane pretnje".

Dodaje i da prema njegovim saznanjim "to se više ne dešava", navodeći da je "dobra stvar što je predstavnica ambasade Srbije u Zagrebu posetila Berića u zatvoru.

"Ovo je jedna neverovatna, skandalozna, antievropska presuda. To je deveta presuda po redu u poslednje vreme koja se veže za navodno lažno remećenje javnog reda i mira. Dosad je, uključujući Nemanju Berića, sedam Srba osuđeno na bezuslovne zatvorske kazne od 15 dana. Jedan je osuđen na uslovnu kaznu od 15 dana i jedan je osuđen na novčanu kaznu od 1000 evra", nabraja Linta.

Euronews

Miodrag Linta

Ocenjuje da se ovim putem "najgrublje krše ljudska prava s ciljem da se Srbi odreknu svog nacionalnog i kulturnog identiteta".

"U pitanju je jedan pokušaj da se Srbima pošalje poruka da nisu dobrodošli da dolaze u svoje krajeve, da se bore za svoja imovinska i stečena prava, da čuvaju svoja imanja i konačno da se odreknu svog porekla iz svojih korena, što je apsolutno neprihvatljivo i skandalozno", ukazuje naš sagovornik.

"Potrebno da se uključe ministarstva dve zemlje"

Uprkos svemu, Linta je uveren da će Berić morati da odsluži izrečenu zatvorsku kaznu iako je predsednik udruženja Srba iz regiona insistirao da se Hrvatskoj uputi najoštriji protest zbog hapšenja, i da se insistira da Berić bude hitno pušten iz zatvora, jer, kako kaže, "apsolutno se radi o jednoj zloupotrebi od strane hrvatske policije i hrvatskog pravosuđa".

Linta takođe kaže da očekuje povratnu informaciju kada će Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da uputi protestnu notu Hrvatskoj, ali i da dođe do dijaloga dve strane.

"S druge strane, još važnije je da naše Ministarstvo spoljnih poslova zatraži zvanično da se otvore razgovori sa Ministarstvom spoljnih poslova Hrvatske, odnosno naš ministar Marko Đurić sa hrvatskim ministrom Gordanom Grlićem Radmanom i da se prosto pošalje jasna poruka u tom razgovoru da je neprihvatljivo da u 21. veku da se hapse državljani Srbije samo zbog toga što izražavaju svoje mišljenje i što ističu svoj nacionalni, verski i kulturni identitet", navodi on.

Ističe i da očekuje da ministar Đurić pokrene to pitanje, navodeći da je ovaj slučaj samo "vrh ledenog brega".

"Mi imamo posebno teške slučajeve vezane za činjenicu da hrvatsko pravosuđe pokreće niz etnički motivisanih postupaka za navodne ratne zločine. Hiljade Srba, hiljade krajiških boraca su ugroženi i veoma je važno da i to bude tema razgovora između dva Ministarstva spoljnih poslova i narod da se uključi i naše Ministarstvo pravde", zaključuje Linta. 

Detaljnije o položaju Srba u Hrvatskoj možete pogledati u celom gostovanju predsednik udruženja Srba iz regiona Miodraga Linte, koje se nalazi ispod tekta. 

Euronews TV

 

Komentari (0)

Srbija