Politika

Štrbac: Evidentirane 1.903 žrtve akcije Oluja i to nije konačan broj

Komentari

Autor: Tanjug

02/08/2024

-

10:15

Štrbac: Evidentirane 1.903 žrtve akcije Oluja i to nije konačan broj
Savo Štrbac - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

U Republici Srpskoj će od 4. do 7. avgusta biće obeleženo 29 godina od pogroma Srba u hrvatskoj vojno policijskoj akciji Oluja tokom koje je nestalo gotovo 2.000 Srba, a sa vekovnih ognjišta je proterano više od 220.000.

Predsednik Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac rekao je za Jutarnji program RTRS da su prema najnovijim podacima evidentirane 1.903 žrtve i istakao da to nije konačan broj.

U pitanju je, kazao je, 1.246 civila, što je 65 procenata.

"Među njima su 643 žene, a još imamo nerešene 623 osobe. Strašno je što je u ukupnom broju 65 odsto onih koji su stariji od 60 godina. Četiri petine ubijenih žena su starije od 60 godina. To su najcrnje brojke u ratovima devedestih godina", istakao je Štrbac. Sve to, istakao je, ukazuje na velike oblike ratnih zločina.

"Zločin je uvek ubiti civila. Ratni zločin je ubiti i vojnika koji se predao", naveo je Štrbac.

Podsetio je da su samo dvojica pripadnika hrvatske vojske osuđena pred hrvatskim sudovima, a kao najgore ističe to da je jedan etnički Srbin, a drugi Albanac.

Hrvatska VPA Oluja obeležava kao Dan pobede i smatra je oslobodilačkom akcijom, dok se u Srbiji i Republici Srpskoj ona označava zločinačkom i najvećim egzodusom Srba koji se dogodio u Evropi posle Drugog svetskog rata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija