Region

Akcija Oluja u Hrvatskoj ponovo slavljena uz govor mržnje: "Za dom - spremni" orilo Kninom uz nacističke pozdrave

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/08/2024

-

21:02

Akcija Oluja u Hrvatskoj ponovo slavljena uz govor mržnje: "Za dom - spremni" orilo Kninom uz nacističke pozdrave
Akcija Oluja u Hrvatskoj ponovo slavljena uz govor mržnje: "Za dom - spremni" orilo Kninom uz nacističke pozdrave - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tri dana nakon proslave 29. godišnjice najvećeg etničkog čišćenja nakon Drugog svetskog rata na tlu Evrope tokom pogroma "Oluja", navijači hrvatskih fudbalskih klubova su na društvenim mrežama počeli da objavljuju snimke na kojima je moguće videti razmere neoustaških orgija koje su doživeli Knin i Imotski.

Naime, stotine navijača hrvatskih fudbalskih klubova, na prvom mestu "Torcide", navijačke grupe splitskog "Hajduka", su kod spomenika "Oluji" u Kninu uzvikivali zloglasni ustaški pozdrav "Za dom - spremni" uz salutiranje desnom rukom u nacističkom stilu.

Video snimke "nastupa" na "proslavi" sami navijači su kačili po društvenim mrežama TikTok i "X", ponosno ističući neoustaški karakter ove proslave.

"Dan domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja" nije mogao da prođe ni bez pesme proustaškog pevača Marka Perkovića Tompsona u kojoj se poziva na paljenje Krajine do Knina i srpskih štabova, uz koju je u samo četiri dana 250.000 Srba napustilo vekovna ognjišta.

Od oko 700.000 Srba u SR Hrvatskoj pre rata, nakon "Oluje" ih je ostalo tek oko 140.000, te je samim tim više od 560.000 Srba proterano iz Hrvatske za četiri ratne godine, kako iz sela, tako i iz svih većih gradova, kako SAO Krajine i Zapadne Slavonije, tako i drugih gradova Hrvatske.

Proterivanje Srba iz Krajine je u velikoj meri bilo potpomognuto neoustaškom ideologijom paravojne formacije HOS (Hrvatske odbrambene snage), čija je ikonografija dominirala i ovogodišnjom proslavom "Oluje".

Na proslavi je opet učestvovao i Marko Skejo, komandant Devete bojne HOS-a "Rafael Vitez Boban" iz Splita, koji je svoje potčinjene zaklinjao ustaškom zakletvom iz Drugog svetskog rata, obećavajući da će braniti u "ustaškim redovima na kopnu, moru i vazduhu, izvojevanu hrvatsku samostalnost i hrvatsku narodnu slobodu".

I Tin Ujević "žrtva" neoustaštva

Žrtva razularene mase u Imotskom, u kojem je održan koncert gorepomenutog ustaškog pevača Tompsona, postao je i spomenik pesniku Tinu Ujeviću u Imotskom.

Pesnik je u jednom delu svog života bio član Jugoslovenske nacionalističke omladine, te tvrdi pobornik bezuslovnog ujedinjenja južnih Slovena.

Pri proslavi etničkog čišćenja Srba iz Krajine, njegov spomenik u Imotskom je okićen zastavama neoustaškog HOS-a, kao i porukama iz ustaške pesme, koju je prepevao i Tomson kako "kroz Imotski kamioni žure, voze crnce Francetića Jure, u Čapljini klaonica bila, mnogo Srba Neretva nosila", a što su stihovi pesme "Jasenovac i Gradiška Stara, postojbina Maksovih (prim. aut. Luburić) mesara"...

Inače, kao piše "24sata", policija nije našla za shodno da reaguje na ove "ispade" omladine koja je oduševljeno klicala Anti Paveliću i njegovim generalima Francetiću, Bobanu i Luburiću.

Hrvatski portal ističe da je i sam Ujević prolazio kroz "brojne političke metamorfoze", lutajući od pozicije hrvatskog nacionaliste, preko jugoslovenskog unitariste do zaposlenika državne agencije u NDH, zbog čega mu je bilo zabranjeno da objavljuje neko vreme nakon rata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa