Region

Linta: Oluja završni čin planskog ubijanja i proterivanja Srba sa područja Hrvatske

Komentari

Autor: Tanjug

04/08/2024

-

11:48

Linta: Oluja završni čin planskog ubijanja i proterivanja Srba sa područja Hrvatske
Miodrag Linta - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta poručio je danas je operacija "Oluja", tokom koje je iz svojih domova proterano oko 250.000 hiljada ljudi, završni čin planskog ubijanja i proterivanja Srba sa područja Hrvatske.

"U Hrvatskoj se svakog 5. avgusta na državnom nivou slavi progon i stradanje oko 250.000 Srba sa područja Severne Dalmacije, Like, Banije i Korduna, a više od 2.000 srpskih žrtava, od toga 1.200 civila. Hrvatske žrtve se veličaju i odaju im se počasti a srpske žrtve se sistematski ponižavaju, omalovažavaju i umanjuju. Srpska imovina je temeljno opljačkana, uništena i oteta", rekao je Linta.

On je dodao da je Dan sećanja na stradanje i progon Srba u zločinačkoj akciji "Oluja" povod za podsećanje na neprijateljske hrvatsko-muslimanske ofanzive, saopštio je Savez Srba iz regiona.

"U njima je od 28. jula do 10. oktobra 1995. godine stradalo više od 2.000 Srba, a proterano 150.000 Srba iz 13 zapadnokrajiških opština: Glamoč, Bosansko Grahovo, Drvar, Bosanski Petrovac, Kupres, Donji Vakuf, Jajce, Ripač, Bosanska Krupa, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad i Šipovo. Takođe, i na ovom području srpska imovina je planski opljačkana, uništena i oteta", rekao je Linta.

Linta ističe da Srbija treba da pokrene pravnu, diplomatsku i političku borbu za istinu o karakteru ratova devedesetih, za istinu o stradanju srpskog naroda, za zabranu proslava zločinačke akcije "Oluja", za procesuiranje odgovornih za masovne zločine nad Srbima, za zaštitu krajiških boraca od progona, za jednako poštovanje svih žrtava, rešavanje pitanje nestalih lica, kao i stambenih i drugih problema u procesu integracije.

"Pored toga, Srbija treba da pokrene dijalog sa Hrvatskom o rešavanju otetih imovinskih, stečenih i drugih prava prognanih Srba i drugih oštećenih građana i naknadi štetu za uništenu i otetu imovinu. Nikada nećemo zaboraviti niti oprostiti nekažnjeni zločin", zaključio je Linta.

Komentari (0)

Evropa