Politika

Završen protest aktivista koji se protive iskopavanju litijuma, uspostavljen saobraćaj ispred Vlade Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

11/08/2024

-

18:44 >> 21:12

Završen protest aktivista koji se protive iskopavanju litijuma, uspostavljen saobraćaj ispred Vlade Srbije
Završen protest aktivista koji se protive iskopavanju litijuma, uspostavljen saobraćaj ispred Vlade Srbije - Copyright Fonet/Marko Dragoslavić

veličina teksta

Aa Aa

Protest aktivista koji se protive najavi iskopavanja litijuma i kompaniji Rio Tinto završen je večeras ispred Vlade Srbije, a saobraćaj u Nemanjinoj i ulici Kneza Miloša je normalizovan.

Učesnici protesta, koji su se okupili oko 18 časova, kao razlog naveli su nezadovoljstvo zbog hapšenja i izricanja prekršajnih kazni trojici aktivista koji su sinoć učestvovali u blokadama železničkih stanica "Prokop" i "Novi Beograd". 

Okupljenima su se obratili predstavnici neformalne organizacije "Sviće" i "Ne damo Jadar" i rekli da će sutra uložiti žalbe na presude Prekršajnog suda u Beogradu izrečene aktivistima Nikoli Ristiću, Ivanu Bijeliću i Jevđeniju Julijanu Dimitrijeviću i da će rok da ih puste biti do srede.

Fonet/Marko Dragoslavić

 

Ranije danas ispred Policijske uprave za Grad Beograd u Bulevaru Despota Stefana okupila se manja grupa ljudi, koja je, kako su rekli, došla da pruži podršku privedenima posle sinoćnih protesta protiv najave iskopavanja litijuma i kompanije Rio Tinto.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić saopštio je ranije danas da je posle sinoćneg protesta, privedeno 14 lica zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična dela. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Dodao je da su tri lica privedena zbog sumnje da su izvršili prekršaje, a dva lica koja su strani državljani.

"Biće podnete krivične prijave i prekršajne prijave za sve počinioce tih dela", rekao je Dačić.

Predsednica Prekršajnog suda u Beogradu Olivera Ristanović izjavila je da su tri osobe privedene tokom demonstracija protiv iskopavanja litijuma i da je za dve doneta odluka o kazni zatvora od 30, a za treću 40 dana.

Ristanović je za Tanjug rekla da su te tri osobe optužene za narušavanje javnog reda i mira drskim i bezobzirnim ponašanjem. 

Fonet/Marko Dragoslavić

 

Takođe, Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu naložilo je pripadnicima MUP-a da identifikuju sva lica koja su sinoć na mostu Gazela, kako se sumnja, izvršila  krivično delo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu i da protiv njih podnesu krivične prijave. 

Jednom licu koje je učestvovalo u izvršenju pomenutog krivičnog dela određeno je zadržavanje do 48 sati, u kom roku će biti privedeno u Više javno tužilaštvo na saslušanje. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija