Društvo

Železnički saobraćaj u Srbiji normalizovan, Bulajić: Prvi vozovi su krenuli da pristižu

Komentari

Autor: Tanjug

11/08/2024

-

09:27

Železnički saobraćaj u Srbiji normalizovan, Bulajić: Prvi vozovi su krenuli da pristižu
Železnički saobraćaj u Srbiji normalizovan, Bulajić: Prvi vozovi su krenuli da pristižu - Copyright Tanjug/Srbijavoz/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Vršilac dužnosti direktora Srbijavoza Ivan Bulajić izjavio je da je jutros od 6.45 železnički saobraćaj u potpunosti normalizovan, nakon što su sinoć učesnici protesta protiv najave iskopavanja litijuma i kompanije Rio Tinto bili blokirali železničke stanice "Prokop" i "Novi Beograd".

"Prvi vozovi su krenuli da pristižu. U toku dana očekujemo da više od 10.000 putnika bude otpremljeno ili primljeno na stanici u Prokopu i da dalje saobraćaj teče normalno", rekao je Bulajić za Tanjug.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Istakao je da će danas u potpunosti biti redovan železnički saobraćaj. On je dodao da je sinoć situacija bila dosta teška i da je veliki broj vozova otkazan ili skraćen na svojoj ruti zbog blokada pruge.

"Na liniji Beograd-Novi Sad imamo preko 30 polazaka u jednom i 30 polazaka u drugom pravcu, što će sasvim izvesno biti dovoljni kapacitet da ako je i neko ostao, može da se vrati svojoj kući", rekao je Bulajić.

Istakao je da su zaposleni u Srbijavozu u proteklih 12 sati u potpunom stanju pripravnosti i da su spremni na sve događaje koje ih mogu očekivati.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je prethodno da je intervencijom policije jutros u 5.30 minuta, uz striktno poštovanje policijskih ovlašćenja, omogućeno nesmetano odvijanje železničkog saobraćaja.

Učesnici protesta protiv najave iskopavanja litijuma i kompanije Rio Tinto sinoć su bili blokirali železničke stanice "Prokop" i "Novi Beograd".

Vesić: Uspostavljen redovan železnički saobraćaj, protiv organizatora blokade tužbe

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da je jutros u 6.45 časova uspostavljen redovan železnički saobraćaj na liniju Beograd - Novi Sad i da će svi građani koji su kupili karte, a njih je oko 10.000, moći da slobodno putuju i koriste železničke stanice Prokop i Novi Beograd, koje su sinoć bili blokirali učesnici protesta protiv najave iskopavanja litijuma.

On je Tanjugu kazao da će MGSI zajedno sa preduzećem Srbijavoz i infrastrukturom Železnice popisati štetu koja je nastala blokadom železničkih stanica i otkazivanjem vozova.

"Protiv organizatora će se podneti prijave, odnosno tužbe za nanesene štete, jer neko to mora da plati. Taj neko ko odlučuje da blokira željezničku stanicu, on je naneo štetu svim građanima Srbije, naneo štetu budžetu Srbije i ta šteta mora da se plati", naglasio je Vesić.

On je zahvalio svim preduzećima koja su u rekordnom roku uspela da uspostave saobraćaj onako kako je planirano, kao i MUP koji je na poziv Ministarstva reagovao profesionalno.

Vesić je naglasio da građani nemaju razloga da budu uznemireni, jer, kao što se može videti, Prokop radi normalno. Učesnici protesta protiv najave iskopavanja litijuma i kompanije Rio Tinto sinoć su bili blokirali železničke stanice "Prokop" i "Novi Beograd".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija