Politika

Vučić: U naredna 72 sata obratiću se javnosti, sada je potpuno jasno da Kurti želi uništenje i progon srpskog naroda

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/09/2024

-

12:25

Vučić: U naredna 72 sata obratiću se javnosti, sada je potpuno jasno da Kurti želi uništenje i progon srpskog naroda
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao, obraćajući se medijima posle sastanaka sa predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i američkim ambasadorom Kristoferom Hilom da će se u naredna 72 sata obratiti javnosti.

"Govoriću o onome što Srbija zahteva, a zbog suštinskog i brutalnog napada na srpsko stanovništvo, pre svega na Severu KiM, i šta je to što tzv. međunarodna zajednica nije ispunila, šta Srbija traži i šta će da učini", rekao je Vučić.  

Naveo je da će se pred Narodnu Skupštinu izaći sa dalekosežnim predlozima tokom oktobra.

"Imaćemo mnogo važnih sastanaka, borićemo se za Srbiju u svetu i tražiti saveznike. Radićemo na tome, ali sada nam je potpuno jasno da Kurti želi uništenje srpskog naroda i progon srpskog naroda. Mislim da to nije sada jasno samo nama, već svima", rekao je predsednik. 

Vučić je dodao: "Kada ukinete 5.800 radnih mesta i kada ljudi više ne mogu ni da se venčaju, ni da se razvode, ni da dobiju potvrdu da im je majka, otac, dete preminulo, kada ne mogu da obavljaju ništa što svako u savremenom svetu može, samo zahvaljujući ilegalnim, kriminalnim odlukama Aljbina Kurtija, da pri svemu tome iz Evrope i Kvinte dođu samo reči osude, a na delu se ništa ne vidi, onda ma koliko su vam vezane ruke i nalazite se u teškoj poziciji, još od 2008. pa i pre toga, morate da preduzimate radnje koje će da vode ili vraćanju određenih prava ili da kažete da niste u stanju da zaštitite i sačuvate svoj narod". 

Tanjug/Sava Radovanović

 

Vućić je naveo da on nema prava da kaže ovo drugo jer je vezan Ustavom Srbije i rezultatima dijaloga i sporazumima koji su potpisani, kao što je Briselski 2013. i aranžmanima o ZSO 2015. godine.

"Dakle, sa ozbiljnim merama i ozbiljnim stvarima obratićemo vam se u roku od 72 sata", naveo je predsednik.

Dodao je da sve ostalo što se tiče bilateralnih odnosa sa SAD ide u vrlo pristojnom, vrlo dobro smeru.

"A što se tiče dijaloga, Srbija je uvek za dijalog. Ja sam spreman danas da odem da razgovaram sa Kurtijem, da imam dijalog u Briselu, ali, kao što sam već bezbroj puta rekao, i nećemo dozvoliti progon i pogrom srpskog stanovništva. A sasvim je jasno da je to postao jedini cilj Kurtijeve vlasti", zaključio je predsednik. 

Komentari (0)

Srbija