Politika

Borelj sa liderima Zapadnog Balkana: Članstvo u EU na dohvat ruke, uz ključne reforme

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/09/2024

-

07:13

Borelj sa liderima Zapadnog Balkana: Članstvo u EU na dohvat ruke, uz ključne reforme
Borelj sa liderima Zapadnog Balkana: Članstvo u EU na dohvat ruke, uz ključne reforme - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Proširenje ostaje glavni prioritet Evropske unije - rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel na neformalnom sastanku sa liderima Zapadnog Balkana na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Borelj je istakao da je Zapadni Balkan sastavni deo budućnosti Evrope, naglašavajući snažnu vezu EU ​​i Zapadnog Balkana i ponovio da je članstvo u EU na dohvat ruke, pod uslovom da se ključne reforme sprovode sa obnovljenim fokusom - saopštila je diplomatska služba EU.

Diskusija je, navodi se, bila usredsređena na hitne geopolitičke izazove, posebno na štetan uticaj agresije Rusije na Ukrajinu i napore Kine da proširi svoj ekonomski uticaj.

"Visoki predstavnik Borelj i lideri Zapadnog Balkana razgovarali su o važnosti jačanja otpornosti, naglašavajući potrebu za strateškim usklađivanjem sa Evropskom unijom kako bi se očuvala regionalna stabilnost."

Sastanak je bio prilika da se podseti na potrebu rešavanja postojećih bilateralnih sporova, navodi se u saopštenju.

"Lideri moraju da donesu hrabre, strateške odluke da unaprede svoje evropske težnje", naveo je Borelj.

U saopštenju spoljnopolitičke službe EU se navodi i da godišnje okupljanje odražava "posvećenost Evropske unije našem partnerstvu sa Zapadnim Balkanom – našim budućim državama članicama".

"To je povod za razmenu mišljenja o pitanjima od zajedničkog interesa, izvan proširenja, o pitanjima globalne bezbednosti i stabilnosti", navodi se u saopštenju.

Sastanku sa šefom evropske diplomatije prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama, predsedavajući Predsedništva BiH Denis Bećirović, kosovska predsednica Vjosa Osmani, predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska-Davkova i potpredsednik crnogorske vlade za spoljne i evropske poslove  Filip Ivanović.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija