Politika

Vučić u Njujorku sa Lajčakom: Srbija nikada neće bežati od dijaloga

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/09/2024

-

15:35

Vučić u Njujorku sa Lajčakom: Srbija nikada neće bežati od dijaloga
Vučić u Njujorku sa Lajčakom: Srbija nikada neće bežati od dijaloga - Copyright Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u Njujorku imao niz važnih sastanaka, da se između ostalih, sastao i sa specijalnim izaslanikom Evropske Unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom sa kojim je razgovarao rušenja onoga što je potpisano u Briselu 2013. godine te poručio da Srbija nikada neće bežati od dijaloga.

"Razgovarali o dijalogu, rekao sam mu koliko smo i ozlojeđeni i frustrirani zbog svega i rušenja onoga što je potpisano u Briselu 2013 - od policije na severu, ukidanja dinara, pošte, nedozvoljavanja srpske robe da uđe, izmišljanja razloga da se protera srpski narod sa KiM. Srbija nikada neće bežati od dijaloga i nažalost bio sam u pravu i za Petera Stana što sam rekao. To je za njih uobičajeno, posebno kada dolaze iz zemalja nepriznavača imaju dodatnu obavezu da se dozvole pa su obično veći katolici", naveo je Vučić u obraćanju medijima.

Rekao je da je u Njujorku imao mnogo važnih sastanaka, te da je razgovarao sa više afričkih predsednika "što je od izuzetnog značaja".

"Mi očekujemo u januaru, februaru predsednika Angole Žoa Lorensa, sa predsednikom Sijera Leonera, sa predesnikom DRK smo imali prijateljski razgovor verujem da ćemo tokom sledeće godine još jedanput ga ugostiti u našoj zemlji. Polako pravimo tu svoju ne malu, mrežu prijatelja, posebno na afričkom kontinentu, Okeaniji, Karibima. Nastaviću sa ceremonijom odlikovanja tim predsednicima, danas, sutra, pre nego što poletimo".

Kako je dodao, misli da tu možemo mnogo dobrih stvari u vezi i sa političkom i ekonomskom  saradnjom da uradimo.

"Razgovarao sam sa ministrom spoljnih poslova NR Kine, prijateljski razgovor, zahvalan na čeličnom prijateljstvu. Van Ji je bio vrlo rezolutivan i jasan kada je u pitanju poštovanje međunarodnog prava i ter intergriteta Srbije. Uvek su jasni, a sada je to bilo za nijansu snažnije", rekao ej predsednik Srbije. 

Vučić je rekao i da se predsednikom Irana sa kojim je razgovarao o problemima na Bliskom istoku i regionu.

"Hvala im na podršci teritorijalnog integriteta Srbije, kao što ćemo mi priznavati teritorijalni integritet svake međunarodno priznate zemlje, tako i Irana. Svako je izneo svoje stavove", dodao je predsednik Vučić koji je dodoa da će kasnije imati važan ručak na kojem će biti Aleksandar Arno, sin najbogatijeg čoveka sveta. 

"Tu će biti najmoćniji brodovlasnici, krem de la krem američkog i svetskog društva, katarski i saudijski ministri ekonomije i investicija, ne znam što su mene pozvali, valjda je zanimljivo kad ja dođem, nisu svi istomišljenjici", dodao je.

Youtube/United Nations/Screenshot

 

Kako je dodao, prisustvovaće i naučnom skupu koji organizuju Kina i Zambija zajedno.

"Mnogo susreta, ono što je za mene važno to je da sam zahvalan narodu i građanima Srbije na podršci za ono što sam izgovorio na GS UN, zato što zna narod da nisam mogao mnogo lekova da preporučim kako da izađemo iz svega toga, kao što su savremenom svetu još ne postoji efikasan lek za rak, tako i za naše probleme ne postoji efikasno rešenje, ali da stvari držimo pod kontrolom i možemo da živimo - to je naša obaveza. Dok se stvari i okolnosti u svetu ne promene, kada budemo mogli da imamo zatheve u skladu sa međunarodno-javno-pravnim normama. Ništa manje od toga ne tražimo", rekao je predsednik Srbije.

Zahvalio je građanima Srbije na podršci zbog onoga što je izgovorio u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

"Zahvalan sam zato što narod zna da nisam mnogo 'lekova' mogao da preporučim kako da izađemo iz svega toga. Kao što u savremenom svetu još ne postoji efikasan lek za rak, tako i za naše probleme koji se tiču Kosova i Metohije ne postoji efikasan lek, ali da stvari držimo pod kontrolom i da možemo da živimo, to je naša obaveza, dok se stvari u svetu ne promene kada budemo mogli da imamo zahteve u skladu sa međunarodnim pravom, ništa više od toga ne tražimo. Vidim da su svi slušali šta sam govorio, tako da većina nisu radosni, ali niko nije mogao da mi kaže da sam rekao nešto neistinito", istakao je Vučić.

Dodao je da je najsrećniji što je govorio istinu i govorio ono što građani Srbije i srpski narod osećaju.

Vučić kaže da je na 79. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija govorio iz srca, činjenice, i naglasio da se istina, koju je predočio, ne saopštava da bi nekoga obradovao ili rastužio, već da bio mu rekao šta je istinito.

"Govorio sam iz srca, govorio sam činjenice. Pitao sam čak i Miroslava Lajčaka, pošto nije bilo pohvala, osim nekoliko mojih prijatelja iz Azije i Afrike. Sinoć sam komentarisao to i sa (premijerom Luksemburga) Gzavijeom Betelom, koji je rekao "ostao sam samo da bih tebe čuo". Svakako da nije bio radostan. Mnogi nisu radosni. A šta ja tu da radim? Istinu ne saopštavate da biste nekoga obradovali ili rastužili, već da biste rekli istinu", kazao je on.

Predsednik je rekao da on sa tim nema problem. 

"Trudim se uvek da se borim za svoju zemlju, da ne pokazujem nikakvu dozu bahatosti, osionosti i arogancije", rekao je Vučić novinarima u Njujorku na pitanje da li ga je neko od svetskih zvaničnika posle govora u UN pozvao, poslao poruku ili da li su mu čestitali ili zamerili na oštrini koju je izneo pred svetom.

Tanjug video

 

Predsednik je zahvalio i onima koji su njegov govor nazvali "Chat GPT govorom" i rekao da mora sve da ih razočara, jer ga je sam pisao, a uz to je i naglasio da ima odličan tim, koji radi upravo kao računar.

"Hvala mu na tome da je moj mozak na nivou veštačke inteligencije, moram da pohvalim i Tijanu kojoj govorim na srpskom, a Tijana kao GPT prevodi na engleski istog sekunda kao računar. Tako da dobar smo tim za veštačku inteligenciju, dobro nam ide", rekao je predsednik, ogovarajući na pitanje povodom komentara Slobodana Georgijeva koji je njegovo izlaganje na 79. zasedanju Generalne skupštine UN nazvao "Chat GPT govorom" i da je govorio za svoje birače, a ne za međunarodnu zajednicu.

Vučić je dodao da je dobio dva napisana govora i da je onda uzeo i sam napisao i prvi i drugi.

"Ovde u mom kabinetu su i Tatjana Jović i Tijana Vasilijević koji su svedoci da sam ja pisao govor", rekao je predsednik.

"Pažljivo sam slušao govor Bajdena, Lule i Erdogana"

Predsednik Srbije prokomentarisao je govore drugih lidera na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
 
"Pažljivo sam poslušao govor Bajdena, Lule i Erdogana, najviše sam vremena proveo u sali od svih lidera. Zapisujem kao đak u školi. Zato volim da idem u Davos i Minhen. Zato bolje od nekih razumem šta se dešava i svuda izigravam đavoljeg advokata kao i pred sobom. Ja sam predsednik Srbije i ne mogu da se ponašam kao analitičar, možda jednog dana kažem šta mislim. Nemam mnogo nade posle jučerašnjih govora. Erdoganovi zahtevi za priznanje Severnog Kipra, svi imaju plan za pobedu Ukrajine ali niko nije rekao kad i kako. Vidim da su se UN pretvorile u navijački tabor - kad izgovorite određene reči dobijate aplauz, a neke druge ne. Velike su promene potrebne u svetu, ovo valjda treba da je mesto dijaloga", rekao je Vučić.

"Gutereš zna da smo u pravu kada govorimo o potrebi poštovanja Povelje UN"

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš zna da je Srbija u pravu kada ističe neophodnost poštovanja Povelje UN i normi međunarodnog javnog prava, samo što on ne može to da kaže tako, rekao je Vučić.

"Zna on to. To je pametan i obrazovan čovek i on to odlično zna. Zato ćete ga videti da nikada ne žuri i ne trči sa nekim izjavama, da se dodvorava ovim velikima sa zapada po tom pitanju. Naravno da je dobro to poznato, ali ne može on o tome da govori javno", rekao je Vučić u izjavi medijima u Njujorku, gde učestvuje u 79. zasedanju Generalne skupštine UN.

On je tako odgovorio na pitanje novinara da li je Gutereš, kada je u svom obraćanju na otvaranju debate u GS UN poručio da je vreme za pravedan mir zasnovan na Povelji UN, mislio na istu Povelju UN koju je Vučić spomenuo u svom sinoćnom govoru.

Vučić je ukazao da je predsednik Litvanije Gitanas Nauseda, koji je govorio pre Vučića, sve vreme pozivao na poštovanje teritorijalnog integriteta, celovitosti i na poštovanje Povelje Ujedinjenih nacija, ali samo kada su Rusi i Ukrajinci u pitanju, a ne i Srbija.

"A kada su Srbi u pitanju, onda 'pa koga briga?' Njih to ne interesuje, to jeste suština, dakle vi morate da razumete. Vi ćete sada da imate obeležavanje oslobođenja Aušvic Birkenau koncentracionog logora. Oni koji su oslobodili Aušvic Birkenau, to su Rusi, neće biti pozvani. Pretpostavljam da će oni koji su stvorili logor biti pozvani", primetio je Vučić.

Tanjug/AP/Richard Drew

 

Kako je rekao, najsmešnije mu je kada vidi da se neki ministar iz Federacije BIH slika sa zastavama BIH i tzv. Kosova, pa onda zameraju Republici Srpskoj da krši Povelju UN.

"A onda odu i kažu Republici Srpskoj - 'hoćete secesionističke zahteve, hoćete protiv Povelje UN?' A to što oni idu protiv Povelje UN, baš ih briga. I tako to stalno ide, tako to stalno gledate. Zato što im se može, jer svi oni imaju zaštitu velikih zapadnih zemalja i misle da mogu da čine šta im je volja", rekao je Vučić.

Predsednik je poručio da Srbija u Evropi živi geografski, kulturološki, delimično istorijski i da, u skladu sa tim, mora da se ponaša.

"Moramo da se ponašamo u sladu sa našim ekonomskim interesima, jer ekonomija je ključna stvar. Zato sam ja srećan kad idem na ovakve skupove o kojima vam govorim... Ali vam je jasno da ćemo doći bukvalno do svakoga na svetu, jer Srbija postaje prepoznatljiva na toj međunarodnoj mapi", zaključio je Vučić.

"Obrazovanje i zdravstvo Srba na KiM neće doći pod krov kosovskih institucija"

Predsednik Vučić izjavio je da se neće dogoditi da srpske obrazovane i zdravstvene institucije na Kosovu i Metohiji dođu pod kosovsku nadležnost, kao što najavljuje ministar unutrašnjih poslova u Prištini Dželjalj Svečlja.

"To se neće desiti. Oni jedino mogu da dođu i da policija zatvori škole i vrtiće. To mogu da rade, ali se ovo drugo neće dogoditi. Mi ćemo da isplaćujemo plate, radićemo sa decom, ali ne mislim da će im to biti tako lako", rekao je Vučić na pitanje novinara u Njujorku o Svečljinoj izjavi da će srpsko obrazovanje i zdravstvo doći "pod krov kosovskih insitucija" i šta bi to značilo za srpski narod na KiM.

Dodao je da je izgleda Svečlja sada promenio kurs i pošto ne sme da zauzima most (na Ibru), sada se prebacuje na nešto drugo.

"Mi imamo svoje mere i u direktnom razgovoru sa našim narodom uvek ćemo pronalaziti rešenja. Ovo pokazuje kolika je njihova histerija i nervoza i oni ni o čemu drugom ne mogu da pričaju nego o Srbiji, Srbima i Beogradu i nemaju nijednu drugu temu", rekao je Vučić.

Komentari (0)

Srbija