Društvo

Institut za javno zdravlje Vojvodine odbio da POKS-u dostavi rezultate analize vode za piće u Novom Sadu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Nataša Kovačev

10/09/2024

-

14:19

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Institut za javno zdravlje Vojvodine odbio je da, nakon pojave valjkastih crva u vodi u Novom Sadu, Pokretu obnove Kraljevine Srbije dostavi tražene rezultate analiza pijaće vode, uz obrazloženje da je reč o poslovnoj tajni. U odgovoru Instituta, koji potpisuje novoimenovana direktorka Milena Tabaković, navodi se da bi objavljivanjem tih podataka ugrozili vlasnička prava naručioca analiza, to jest Grada Novog Sada. Opozicija takav potez naziva kršenjem Ustava i zakona, te unošenjem panike među građane, dok se iz Grada još ne oglašavaju.

Da su se u pijaćoj vodi nalazili valjkasti crvi, Novosađani su sa sigurnošću znali od 20. do 28. avgusta. To su datumi kada je Institut za javno zdravlje Vojvodine zvanično potvrdio njihovo prisustvo, a potom i saopštio da ih više nema.

Šta se u rezervoaru vode za piće nalazilo pre? Odbornici opozicione grupe "Nada za Novi Sad", koji su ranije objavili internu prepisku rukovodilaca Vodovoda, i u njoj informaciju da je taj problem postojao i desetak dana pre, tražili su od Instituta da im dostavi mikrobiološke analize vode za period od 7. do 17. avgusta. 

"Oni su doneli rešenje nakon 15 dana, što je zakonski rok i poslednjeg dana tog roka su doneli rešenje da se zahtev odbija u celosti, uz obrazloženje da predstavlja poslovnu ili profesionalnu tajnu, a zbog čijeg bi odavanja mogle nastupiti teške pravne ili druge posledice po interese zaštićene zakonom koje pretežu nad javnosti da zna. Koji je interes važniji od interesa da građani znaju kakvu vodu konzumiraju", pita Dragan Miličević, odbornik u Skupštini grada (POKS).

"Interes javnosti"

Nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kaže da zakon poznaje situaciju kojima je moguće pozvati se na neki od predviđenih razloga i uskratiti informaciju, te da je jedan od njih i poslovna tajna. Ipak, upozorava da kada je reč o zdravlju ljudi i životnoj sredini ne postoji preči interes od interesa javnosti da zna.

Euronews

 

"Meni se čini očiglednim, čak i za laika, da je u ovoj situaciji neophodno demistifikovati celu tu priču i dati i Novosađanima i celoj javnosti u Srbiji predstavu o tome šta je s tom vodom, šta se tu dešava i tako dalje. Vi ste, dakle, imali potvrđenu informaciju da ima crva u vodi, pa ste imali pet ili šest dana kasnije rečeno da nema crva u vodi. Niste mogli videti ni jednu ni drugu analizu i sad se postavlja pitanje, a šta se to u međuvremenu promenilo, osim direktora", rekao je Šabić za Euronews Srbija.

Smena direktora Instituta

Istog dana kada je Institut saopštio da valjkastih crva u vodi više nema, 28. avgusta, na sednici Pokrajinske vlade epidemiolog prof. dr Vladimir Petrović razrešen je dužnosti direktora Instituta za javno zdravlje zbog, kako su naveli, isteka mandata. Na njegovo mesto imenovana je stomatološkinja Milena Tabaković, inače ćerka guvernerke Narodne banke Srbije. 

Kada su 20. avgusta potvrdili da su u pijaćoj vodi pronašli valjkaste crve, iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine saopštili su i da se rade dodatne mikrobiološke i fizičko-hemijske analize, te da će njihovi rezultati u najoptimalnijem roku biti dostavljeni nadležnima i zainteresovanoj javnosti. Prošle su tri nedelje, a to se nije dogodilo.

Euronews

 

Ni iz Javno-komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" javnosti nisu objasnili kako su valjkaste crve uspeli da eliminišu iz vode, niti koje su preparate u tom postupku koristili. Do sada se ni Grad nije oglašavao na tu temu, a budući da ih je u odgovoru Institut uputio da podatke potraže od Gradske uprave za komunalne poslove, odbornici "Nade za Novi Sad" najavljuju da im je to sledeća adresa.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija