Društvo

Otkud nematode u vodi iz novosadskog vodovoda: Nadležni poručuju da nema mesta za paniku, nastavljaju se analize

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/08/2024

-

13:17

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Institut za javno zdravlje Vojvodine utvrdio je prisustvo nematoda, to jest valjkastih crva, u vodi za piće iz novosadskog Vodovoda. Pronašli su ih u kontrolisanom uzorku uzetom juče iz rezervoara fabrike vode, a tokom vanredne biološke analize. Iz Instituta navode da nematode nemaju direktan uticaj na zdravlje ljudi.

Novosađane su najpre Institut za javno zdravlje Vojvodine, a potom i gradonačelnik Novog Sada, informisali da nema razloga za paniku, da količina nematoda pronađenih u ovom uzorku vode nije velika, objašnjava reproterka Euronews Srbija Nataša Kovačev navodeći da prema izveštaju Instituta - tek kada je količina nematoda velika, dolazi do promene izgleda, ukusa i mirisa vode i tada se ona ne preporučuje za piće.

Institut je sproveo vanrednu biološku analizu, uzeli su uzorak iz rezervoara vode i na osnovu tog uzorka ustanovili postojanje nematoda, odnosno valjkastih crva. 

Euronews Srbija

 

Ono što iz Instituta još napominju, kako ističe naša reporterka jeste da nastavljaju sa analizama, te da će u "najoptimalnijem roku" rezultate dostaviti i nadležnima i javnosti. 

Oni su sve o ovome obavestili nadležne i naložili su sprovođenje određenih tehničko-tehnoloških mera, ali nisu precizirali o kojim se merama radi.  Takođe su naveli da u Novom Sadu nema povećanog broja obolelih od zaraznih crevnih bolesti, ali da zbog cele situacije povećavaju epidemiološki nadzor, da će pratiti situaciju i da će raditi dalje redovne biološke i dodatne biološke analize vode dok se situacija ne smiri. 

Prvo upozorenje

Reporterka podseća da za postojanje nematoda u novosadskom vodovodu nismo prvo čuli od Instituta, već da su javnost o ovom problemu najpre upozorili iz Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS). 

Oni su u svom saopštenju u ponedeljak saopštili da je otkriveno prisustvo nematoda, te su tim povodom zahtevali ostavku direktora Novosadskog vodovoda Uroša Lončara, ali i sazivanje hitne sednice Skupštine grada.

Iz POKS-a su takođe pozvali da se u ceo slučaj uključi i policija i tužilaštvo, jer su kao dokaze za svoje tvrdnje priložili prepisku između rukovodilaca vodovoda iz koje se vidi da je jedan od njih ostale obavestio o tome da je od doktorke sa Instituta za javno zdravlje dobio informaciju da je uočeno prisustvo nematoda, te da im je rečeno da hitno moraju da povećaju kvalitet vode ili da je proglase tehničkom, podseća reporterka. 

Nedugo zatim, gradonačelnik Novog Sada zatražio je vanredne analize vode, nakon čega je utvrđeno da nematode zaista postoje u vodi, ali da one ne utiču na zdravlje ljudi. 

Tanjug/Gordana Jović Atlagić

 

Reporterka podseća da su se valjkasti crvi u novosadskom vodovodu pojavili i pre nešto više od deset godina, ali da je problem rešen dodatnim ulaganjima, pa je jedno od ključnih pitanja - šta je uzrok ponovne pojave nematoda u vodi.   

Tomanović: Treba utvrditi da li se radi o patogenim vrstama

Iako nadležni tvrde da nema razloga za paniku, postavlja se pitanje koliko je ova situacija ozbiljna i šta to znači za zdravlje građana. O tome smo razgovarali sa profesora Biološkog fakulteta Željkom Tomanovićem koji za Euronews Srbija kaže da trenutno nije moguće znati da li ima opasnosti po građane, jer najpre nadležni treba da utvrde da li se radi o patogenim vrstama ili o vrstama koje su bezopasne za ljudsko zdravlje. 

Euronews Srbija

"To zaista ne možemo na pamet govoriti. Bez obzira što većina njih zaista je neutralna po ljude, ali to nadležni treba da znaju. Kontaminacije se dešavaju, ima dosta primera. Ne znam da li su nadležni u vodovodu u Novom Sadu ili u nekim drugim vodovodima imali ranija iskustva, pa da mogu da pretpostave o čemu se radi. Ono što je još jedan problem je da je vrlo kompleksna njihova identifikacija. Vrlo je mali broj eksperata i to je dosta teško utvrditi", objašnjava profesor.

Tomanović dodaje i da "oni koji poznaju tehnologiju toga" znaju na kom koraku može da se desi kontaminacija, koja se, prema njegovim rečima, povremeno dešava. Kako akže, nadležni jednostavno moraju da reaguju i da rešavaju problem. 

Upitan da li su i druga mesta u Srbiji imala problem sa prisustvom nematoda u vodi, profesor napominje da nema informacije o tome, ali i da se to dešavalo u drugim državama.

"One su vrlo brojne i vrlo je lako da dođe do kontaminacije", objašnjava on. 

Ističe da nadležni treba da sprovedu procedure koje u takvim slučajevima postoje i da vide gde se desio propust.

Šta su nematode?

Profesor Biološkog fakuleta objašnjava da su nematode ili valjkasti crvi životinjice koje su srodne insektima. Ima ih preko 30.000 poznatih vrsta i izuzetno su brojni.

"To je jedna od najbrojnijih grupa životinja. Mnogi od njih žive u zemljištu, a jedan manji broj vrsta parazitira na ljudima", dodaje Tomanović.

Mogu da izazovu razne infekcije i neke druge bolesti, ali većina nematoda je neutralna prema ljudima, objašnjava profesor.

"Neki su paraziti gajenih i negajenih biljaka, drugih životinja. Znači, jedna vrlo brojna grupa životinja", zaključuje on. 

Komentari (0)

Srbija