Nauka

Da li biste probali čokoladu od crva: Neobični projekat Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu

Komentari

Autor: Tanjug

19/08/2024

-

09:48

Da li biste probali čokoladu od crva: Neobični projekat Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu
Da li biste probali čokoladu od crva: Neobični projekat Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu - Copyright Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu nastavlja sa brojnim projektima, pa tako brašno dobijeno iz crva koriste za čokoladu koja će najpre biti namenjena živini, a ako bi se standardi uskladili sa Evropskom unijom, mogli bi da je probaju i ljudi.

Prema rečima direktora Departmana za stočarstvo Dejana Beukovića, čokolada je tu kako bi eksperiment delovao zanimljivije.

"Mi sa današnjih 7,9 ćemo do 2050. godine skočiti na preko 10 milijardi ljudi koji, naravno, treba da se prehrane. Dosadašnja proizvodnja animalnih proizvoda, pilećeg mesa porašće za nekih sto osamdeset odsto", rekao je Beuković za Tanjug.

On je dodao da će veći problem biti prehraniti same životinje i da je zemljište ograničen resurs, a da bi pod tendencijom vremenskih promena uslovi mogli da se promene i samim tim da se koriste insekti i larve i da se na taj način  reši osnovna ljudska potreba - ishrana.

"Projekat je u toku i mi sada proizvodimo insekte, odnosno larve crva brašnara u Temerinu. Zajedno sa studentima želimo da utvrdimo mogućnost upotrebe novog hraniva koje bi se koristilo za ishranu životinja“, kaže Beuković.

Viši naučni saradnik Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Miroslava Polovinski Horvatović izjavila je da su prvo rađeni ogledi svarljivosti crva.

"Obično ljudi na crve gledaju kao na štetočine. Mi ih gledamo kao životinju koju treba da natovimo. Dajemo im dva, tri, četiri različita hraniva, pratimo koliko su pojeli i onda radimo oglede izračunavanja da bismo znali koliko košta kilogram prirasta tenebrija“, objašnjava Polovinski Horvatović.

Upotreba brašna od insekata u Srbiji za životinje regulisana je od decembra 2023. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin