Politika

Oglasio se Rio Tinto nakon protesta: Tvrde da se protiv kompanije vodi kampanja dezinformacija

Komentari

Autor: Tanjug

11/08/2024

-

08:51

Oglasio se Rio Tinto nakon protesta: Tvrde da se protiv kompanije vodi kampanja dezinformacija
Oglasio se Rio Tinto nakon protesta: Tvrde da se protiv kompanije vodi kampanja dezinformacija - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija "Rio Tinto" saopštila je  sinoć posle protesta u Beogradu da su pojedini učesnici izneli "tendenciozne i netačne navode" kao i da se protiv ove kompanije vodi kampanja širenja dezinformacija.

"U izjavama učesnika protesta koji je održan u Beogradu 10. avgusta iznet je veliki broj netačnih navoda i kompanija Rio Tinto prinuđena je da reaguje da bi odbacila neosnovane optužbe. Kompanija Rio Tinto poštuje pravo građana na miran protest u skladu sa zakonima Republike Srbije, ali je prinuđena da reaguje povodom lažnih navoda", navodi se u saopštenju. 

Oni su istakli da se protiv projekta "Jadar" vodi intenzivna kampanja širenja dezinformacija, u kojoj se zlonamerno plasiraju lažne vesti i neosnovane tvrdnje da će Projekat imati destruktivne, negativne uticaje na životnu sredinu i zdravlje ljudi. 

"Takve neodgovorne i kontinuirane optužbe bez ikakvih dokaza plasirane su sa ciljem da se javnost dovede u zabludu i izazove neopravdana zabrinutost građana. Naučne činjenice, koje su potvrdili nezavisni stručnjaci i koje su predstavljene u nacrtima studija o proceni uticaja na životnu sredinu u potpunosti opovrgavaju te lažne tvrdnje", navodi se u saopštenju. 

Tanjug/AP/Darko Vojinović

 

Kompanija je saopšila da je u govorima Dragane Đorđević i Svetlane Bojković izneto više, kako tvrde, "neistinih navoda i da su na taj način dovele građane u zabludu".

"Širenje netačnih informacija i neosnovanih optužbi, shvatamo ozbiljno i koristićemo sva raspoloživa pravna sredstva kako bismo zaštitili reputaciju kompanije", dodaje se.

Kako navode iz ove kompanije, u okviru svog obraćanja Dragana Đorđević je na skupu netačno navela da bi rudnik projekta "Jadar", "bio prvi i jedini rudnik u naseljenom, plodnom, vodnom, živom mestu".  

"Ova izjava je tendeciozno netačna, jer je Đorđević i ovog puta potpuno ignorisala činjenicu da u svetu već rade litijumski rudnici poput rudnika Greenbushes u Australiji koji se nalazi tik uz istoimeni grad u kome se, u gusto pošumljenom okruženju, uz rudarstvo uspešno odvijaju poljoprivredne aktivnosti, a pogotovo uzgoj vinove loze. Osim toga, samo u EU razvijaju se slični litijumski projekti u naseljenim mestima, uključujući i projekte u zonama zaštite prirode Natura 2000", odgovaraju iz ove kompanije. 

Đorđević je, kako kažu iz Rio Tinta, takođe iznela netačnu informaciju da je "rudna renta u Srbiji najniža".  

"Rudna renta u Srbiji za metaličke sirovine, u koje spada i litijum iznosi pet odsto i jednaka je ili viša u odnosu na većinu drugih zemalja u svetu. Ako bi projekat 'Jadar' bio realizovan, bio bi podložan jednoj od najviših rudnih renti na svetu za vertikalno integrisan tip projekta kakav je Projekat 'Jadar'-  pet odsto od prihoda kompanije, odnosno oko osam odsto na vrednost koncentrata, što je skoro dvostruko više u poređenju sa Australijom, koja je relevantna kao najveći svetski proizvođač litijuma iz čvrste stene", navodi se u saopštenju.

Đorđević je rečima da "pokušavaju da nas zavaraju da je rudnik podzemni", pokušala da javnost u Srbiji dovede u zabludu. 

Iz kompanije kažu da rudnik "Jadar" bi bio podzemni rudnik na dubini između 370 i 650 metara ispod površine zemlje, a istraživanja nezavisnih stručnjaka, među kojima je 40 profesora univerziteta, koja su javno dostupna u okviru Nacrta studija procene uticaja na životnu sredinu Projekta "Jadar", pokazuju da poljoprivredna proizvodnja može nesmetano da se nastavi paralelno sa rudarenjem.

Dalje u svojoj izjavi Đorđević je takođe dovela javnost u zabludu sugerišući da kompanija Rio Tinto na bilo koji način sakriva potencijalne opasnosti oko odlaganja otpada za rudnik i preradu jadarita, ističući da će "otpad da klizi nizbrdo" i sugerišuči da će odloženi čvrsti otpad da se otapa.

Iz kompanije odgovaraju da sprovedena naučna istraživanja pokazuju da se otpadom koji bi generisao Projekat "Jadar" može upravljati na održiv način u skladu sa najvišim standardima Republike Srbije i Evropske unije.

Tanjug/AP/Darko Vojinović

 

Kompanija Rio Tinto izričito demantovala je i navode Svetlane Bojković da je "Rio Tinto nastavio sa svojim bušotinama i ispitivanjem tla sve ovo vreme, do ponovnog aktiviranja projekta". 

"Sve istražne radnje i ispitivanja u okviru Projekta 'Jadar' zaustavljeni su u skladu sa Uredbom o prestanku važenja Uredbe o utvrđivanju područja posebne namene za realizaciju Projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita 'Jadar', koju je vlada Republike Srbije usvojena u januaru 2022. godine", navodi se.

Kompanija Rio Tinto demantuje i da je kompanija u Srbiji zbog "jefine radne snage",  kako je na skupu navela Bojković. 

Oni kažu da projekat "Jadar" predviđa izgradnju modernog rudnika koji podrazumeva primenu najsavremenijih tehnologija i zahteva visokokvalifikovanu radnu snagu, što će uključivati i razvoj novih mladih kadrova kroz saradnje sa fakultetima i srednjim školama. 

"Projekat ima priliku da privuče i brojne druge investicije, poput proizvođača katoda, baterija za električna vozila i same proizvođače električnih vozila. Po procenama ekonomske studije sve te investicije kreirale bi preko 20.000 radnih mesta", zaključuje se u saopštenju.
 

Komentari (0)

Srbija