Politika

Ekonomija, vojna pitanja, ali i Kosovo: Koje će sve teme biti na stolu tokom posete Emanuela Makrona Srbiji

Komentari

Autor: Branislava Gigović Grubić

10/08/2024

-

21:05

Ekonomija, vojna pitanja, ali i Kosovo: Koje će sve teme biti na stolu tokom posete Emanuela Makrona Srbiji
Ekonomija, vojna pitanja, ali i Kosovo: Koje će sve teme biti na stolu tokom posete Emanuela Makrona Srbiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Francuske Emanuel Makron ponovo bi trebalo da poseti Srbiju, kako je nedavno najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom posete Parizu na otvaranju Olimpijskih igara 2024 kada je u glavnom gradu te zemlje otvorena i srpska kuća. Makron bi tako, prema najavi, u Srbiju trebalo da dođe početkom septembra i biće to druga poseta francuskog predsednika Beogradu. Francuski predsednik boravio je i 2019. godine u dvodnevnoj poseti Beogradu, a tokom koje su potpisana 22 bilateralna sporazuma iz različitih oblasti. 

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će do 5. ili 6. septembra ugostiti francuskog predsednika Emanuela Makrona i ocenio da je posle posete nemačkog kancelara Olaf Šolca i predsednika Kine Si Đinpinga malo svetskih lidera imalo takve posete u kratkom roku kao što ih ima Srbija. Vučić je početkom aprila boravio u Parizu kada je rekao da je Srbija zainteresovana za dodatne nabavke aviona - i to "Rafala".

"Imam nove vesti - sa kompanijom Daso (Dassault) smo veoma blizu potpisivanja velikiog ugovora o kupovini Rafala. I o tome smo sinoć razgovarali sa predsednikom Emenuelom Makronom", rekao je Vučić tada.

Makron je inače, na konferenciji za medije nakon Samita Evropske političke zajednice održanog 18. jula, na pitanje o statusu ugovora za nabavku francuskih aviona za Srbiju, odgovorio da će u narednim nedeljama ili mesecima posetiti Srbiju "kako bismo finalizovale pregovori koji su predmet tehničkih, finansijskih i političkih pregovora između naših država".

Da će brojne teme biti na stolu dva zvaničnika početkom septembra poručuju poznavaoci prilika u Srbiji. Ipak, kako navode, fokus će biti na vojnim i ekonomskim, a "provući će" se i tema Kosova.

Slobodan Zečević iz beogradskog Instituta za evropske studije očekuje da će u fokusu biti ekonomske i vojne teme. 

"To je posao, o kome se dugo razgovara, nabavke francuskih (borbenih) aviona Rafal", kaže Zečević.

profimedia

Poseta Makrona Srbiji 2019. godine

On je za Radio Slobodna Evropa (RSE) naveo da očekuje realizaciju tog projekta, ocenjujući da će to biti veliki posao. Kako je naveo potrebno je nabaviti barem jednu eskadrilu od 12 aviona i sa "druge strane to je jedan tehnološki izazov i za našu vojsku", dodao je.

Među temama o kojima ima prostora da se razgovara, kaže Zečević su i tema o ulaganju u ekološke projekte, ali smatra da će dvojica lidera razgovarati i o energetici.

"Očigledno je nešto u pripremi"

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević, očekuje da će dva predsednika razgovarati o nabavci "Rafala", a navodi da bi i ovog puta mogli da budu potpisani sporazumi.

"Očigledno da je to nešto u pripremi i da sve ono što je ranije govoreno u smislu jačanja tih ekonomskih odnosa, pre svega, da je to nešto što bi trebalo da bude osnova i te posete u narednom periodu. Dakle, i politički odnos i njihovo dalje dizanje, afirmacija kroz strateško partnerstvo, ali pre svega i ekonomski odnos. I to bi trebalo da bude u žiži kada je reč o bilaterali. Ono što je za Srbiju u toj bilaterali važno, da jačanjem tih odnosa se stvara mogućnost i za uticaj Francuske vezano za naše strateške interese", rekao je Milivojević za Euronews Srbija.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Takođe, kako je rekao, dva predsednika bi mogla da razgovaraju i o Kosovu i Metohiji, ali i o srpskom evropskom putu i evrointegracijama. Navodi da je trenutno po sredi svojevrsna "dvogodišnja pauza" u napretku u evrointegracijama Srbije, te da bi Francuska mogla na tom putu da nam pomogne.

"Druga stvar koja je za nas važna u toj bilaterali je podrška evrointegracijama i evropskom putu Srbije. Dakle, da se ova dvogodišnja 'pauza' u našem procesu evrointegracija prekine. Da se otvori taj klaster 3, da se deblokira proces suspenzije, pregovora, zbog političkih poteškoća, i da se nekako ta stvar prevaziđe. Francuska bi tu mogla da odigra izuzetno važnu ulogu, i to bi za Srbiju bilo za naredni period veoma važno", naveo je Milivojević.

Očekuje i da će na sastanku dva predsednika biti reči i o Kosovu i Metohiji, te je pdosetio da su u aprilu Francuska i Italija "stopirale" prijem Kosova u Savet Evrope. Srbija, kako je dodao, računa na francusku podršku kada je u pitanju insistiranje na dijalogu i traženje rešenja dijalogom.

"To je naš interes i mi tu računamo... Francuska da podrži našu tezu, ili naš stav, da dijalog nema alternativu, da je jedino moguće političko rešenje. Dakle, vraćanje na dijalog, ali pod uslovom da se ispoštuju ranije preuzete obaveze, u prvom redu to važi za Zajednicu srpskih opština. Za početak da se zaustavi ovaj proces koji traje, proces koji onemogućuje dijalog - koji praktično dijalog potpuno suspenduje, a to je politika Prištine", naveo je Milivojević.

Ne očekuje, kako kaže da Francuska promeni stav po pitanju Kosova i Metohije, ali očekuje da makar "ima razumevanje da se stvar mora rešavati političkim i mirnim sredstvima, i da mora da se traži političko rešenje kroz proces koji podrazumeva normalizaciju".

"Statusno pitanje ne može biti u prvom planu", navodi Milivojević i dodaje da ukoliko i bude, onda nema dijaloga i "integrativni proces je zatvoren".

"Mislim, to je potpuno jasno. Srbija ne može da pređe tu crvenu liniju. I to je potpuno jasno i to Francuzi znaju. I tu uloga Francuske može da bude veoma važna. Dakle, neće menjati stav, ali da uvaže realpolitikom šta može da omogući da se proces nastave i da traje", navodi Milivojević.

Vojna i strateška saradnja

Politički analitičar Dušan Janjić očekuje da ukoliko Makron dođe u Srbiju da će glavne teme biti vojna i strateška saradnja dve zemlje. 

Euronews/Printscreen

 

"Saradnja u oblasti nuklearnih i laserskih tehnologija. To je legitimna tema. To je budućnost. Francuska želi tu da svoju prednost koju ima i u komunikaciji sa bivšom Jugoslavijom i sa sadašnjom stvarnošću, pa dakle i sa Srbijom, da iskoristi. Drugo, ona jeste izuzetak u NATO-u, jer su njene tehnologije, za razliku od američkih ili nemačkih proizvoda, nastale, dobrim delom zahvaljujući Titu i Jugoslaviji, u trgovini između SFRJ-a i Francuske. Dakle, njihove nuklearne i druge tehnologije su veoma bliske i ruskim, nisu isključivo zapadnjačke, ako tako mogu da kažem", rekao je Janjić.

Govoreći o Kosovu, Janjić ne očekuje da će to biti među temama, jer, podvlači, "Francuska je zagovornik podele Kosova koja sada nije moguća".

"Trenutno otpisujem temu Kosova, jer objektivno Makron ne može da dođe i da podrži nešto što na terenu propada", naveo je on.

Istraživač Centra za evropske politike Miloš Pavković očekuje da će biti reči i o Kosovu, ali da to ipak, bar ovog puta, neće biti glavna tema na stolu dvojice predsednika.

"Što se tiče tog sporazuma o normalizaciji ili francusko-nemačkog predloga kako je nazvan, verujem da će Makron nastaviti da insistira na tom sporazumu da neće biti odstupanja. Tim sporazumom, koji su podržale i Evropska unija, SAD, Francuska, Nemačka i Srbije na kraju, a ključni kočničar implementacije je zapravo vlada u Prištini. Tako da verujem da će se tu Vučić i Makron sporazumeti, prosto potvrditi taj sporazum i neophodnost njegove implementacije za dalje proces normalizacije", navodi Pavković.

Ipak, kako nastavlja, dokle god je u Prištini sedi Kurti sa nekonstruktivnim stavom, "implementacija će biti problematična".

"Posebno će biti problematična u nekom kratkoročnom periodu, ako posmatramo to u narednih šest meseci, na primer do kraja godine, s obzirom da nas očekuju parlamentarni izbori na Kosovu i da Kurti ulazi u kampanju pa samim tim i podiže tenzije na konto populizma i dobijanja glasova. Dakle, Kosovo Makronu i Vučiću neće biti glavna tema sastanka, ali imaju zajednički jezik po pitanju francusko-nemačkog sporazuma", zaključuje sagovornik Euronews Srbija.

Komentari (0)

Srbija