Politika

Zatvaranje filijala Pošte Srbije na Kosovu: Niz osuda sa Zapada na Kurtijev račun, ali za sada sve ostaje samo na rečima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/08/2024

-

21:20

Zatvaranje filijala Pošte Srbije na Kosovu: Niz osuda sa Zapada na Kurtijev račun, ali za sada sve ostaje samo na rečima
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Upad pripadnika kosovske policije u devet filijala Pošte Srbije u četiri opštine na severu Kosova i Metohije izazvao je novi red kritika na račun kosovske vlade i njenog premijera Aljbina Kurtija. Pozivi da Priština preispita svoju odluku stigli su, kako od Brisela, tako i od pojedinačnih ambasada, uključujući i Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Prištini. Ipak, osim verbalne osude, Beograd traži da EU i SAD preduzmu konkretne mere. Zasad, međutim, sve ostaje samo na rečima, ali je, prema oceni analitičara, jasno da Kurti jednostranim potezima produbljuje nepoverenje međunarodne zajednice.

Kosovska policija, podsetimo, upala je u objekte Pošte Srbije u ponedeljak, a zatvaranje ovih filijala, prema rečima zamenika direktora policije za region Mitrovica Sever Vetona Eljšanija, izvršeno je po nalogu Regulatornog tela za elektronske i poštanske komunikacije zbog navodnog neposedovanja licence za rad.

Prve promene na terenu bile su primetne već u utorak, kada je Pošta Srbije saopštila da je kosovska policija zaustavila kombi vozilo Pošte Srbije sa pismima, koji saobraća na redovnoj liniji reda prevoza Raška - Gračanica, na administrativnom prelazu Jarinje.

"Najnovija akcija kosovske policije pogoršava situaciju i pojačava zabrinutost među srpskim stanovništvom, pa ukazujemo na hitnost rešavanja i smirivanja tenzija, obustavljanja svih delovanja koja su protivna ranije postignutim sporazumima i omogućavanja neometanog funkcionisanja poštanskog saobraćaja na severu Kosova i Metohije", navodi Pošta Srbije.

Poziv Prištini da preispita odluku

Evropska unija saopštila je da je zatvaranje devet filijala Pošte Srbije na severu KiM od prištinskih vlasti jednostrani i nekoordinisani korak koji krši dogovore postignute u okviru dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU.

"Kao deo Dogovora o telekomunikacijama postignutog 2013. godine i Akcionog plana usaglašenog 2015. godine, obe strane su se saglasile da će raspraviti poštanske usluge 'u kasnijoj fazi', čime su priznale da se ovo pitanje može rešavati samo u okviru dijaloga", ističu u Briselu.

U saopštenju Brisela se navodi da je EU spremna da uključi ovo pitanje na dnevni red sledećeg sastanka u okviru Dijaloga i da očekuje da strane razviju konstruktivne ideje koje bi mogle poslužiti kao osnova za rešenja.

Euronews/Vladislav Ćup

 

"Zatvaranje postojećih usluga za Srbe na Kosovu, bez ikakvog prethodnog dogovorenog aranžmana, dodatno će negativno uticati na svakodnevni život i uslove života ove zajednice", navodi se u saopštenju.

I američka ambasada u Prištini saopštila je da je "duboko razočarana" jednostranim, nekoordinisanim akcijama koje je preduzela vlada u Prištini protiv filijala "Pošta Srbije" na severu.

"Kosovske nekoordinisane akcije stavljaju kosovske građane i vojnike Kfora u veći rizik, nepotrebnu eskalaciju regionalnih tenzija, i podrivaju reputaciju Kosova kao pouzdanog partnera", navodi se u saopštenju ambasade objavljenom na platformi X.

Inače, nekadašnji specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je da SAD imaju potrebne "alate" koje mogu da upotrebe pre nego što dođe do eskalacije na KiM. Grenel je, reagujući na saopštenje amabasade SAD u Prištini napisao na mreži X da "oštro formulisana pisma ne funkcionišu".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da je razgovarao sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i da je prosledio nedvosmislenu poruku.

"Kurti jednostranim protivpravnim potezima pokušava da izazove ratni sukob, to radi smišljeno, organizovano i uz podršku pojedinih zapadnih sila. Saopštenje Evropske službe za spoljne poslove je sramotno i bezobrazno zato što u tom sopštenju oni nas pozivaju da ponovo o Kurtjevim jednostranim potezima, inače protivpravnim, idemo da razgovaramo. Dakle, samo hoću da vas obavestim da iz 2015. postoji sporazum o telekomunikacijama, Pošti Srbije i o svemu drugom", rekao je Vučić prilikom.

"Kurti skuplja glasove birača"

Odluka o zatvaranju filijala Pošte Srbije nije naišla na osudu samo od strane zvaničnog Beograda i međunarodne zajednice, već se kosovski premijer našao na meti kritika i opozicionih političara u Prištini.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ocenio je da su jednostrane i nekoordinisane odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija pogubne za Kosovo.

"Pre nego što je Aljbin Kurti ’ubio’ srpski dinar na Kosovu, ubio je evro. Njegova populistička politika, koja može da ugrozi živote članica Natoa je sabotaža i pokušaj razaranja države", rekao je Haradinaj.

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Rezarta Krasnići kaže za Kosova pres da Vlada Kosova pokušava da prikrije neuspeh u kontrolisanju situacije i integraciji Srba na severu. Iako smatra da srpske pošte na severu treba zatvoriti, dodaje da takvu odluku treba doneti u koordinaciji s međunarodnim saveznicima Kosova.

"Oakvi postupci vlade na severu mogu doprineti da kaznene mere EU ostanu, pa čak i da se pooštre", upozorila je Krasnići.

Ima i onih, međutim, koji kažu da Kurti samo skuplja glasove birača. Politički analitičar Arbnor Sadiku ukazuje da akcije na severu samo služe vladajućoj stranci, Pokretu Samoopredeljenje, za prikupljanje glasova.

Sadiku ukazuje da se buduće akcije na severu sprovode u koordinaciji sa saveznicima, kako ne bi, ističe, došlo do zaoštravnja situacije i povećanja tenzija na tom delu Kosova, prenosi Kosovo online.

I bivši kosovski ministar spoljnih posloba Petrit Seljimi kaže da kosovska vlada zatvara Pošte na severu iz jednog i samo jednog razloga: predstojeći nacionalni izbori. Upućene kritike iz EU i SAD, posebno Seljimi zamera kosovskom premijeru:

"Reći da Kurti štiti suverenitet je smešno. Suverenitet Kosova se štiti napretkom ka pridruživanju NATO-u. Naljutiti svakog saveznika čini taj cilj dalekim", rekao je on, prenosi Kossev.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija