Politika

Ko menja Gabrijela Eskobara? Kasanof novi izaslanik SAD za Zapadni Balkan - mogu li se očekivati neke promene?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/07/2024

-

22:06

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Novi zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Aleksandar "Saša" Kasanof došao je na mesto Gabrijela Eskobara, kome je mandat istekao u maju. Komentarišući naslednika Eskobara, Nikola Lunić iz Saveta za strateške politike kaže za Euronews Srbija da Kasanof ima bogato diplomatsko iskustvo, ali i da njegovo postavljanje na ovu funkciju znači i da Vašington i Brisel i dalje očekuju mnogo veću dinamiku u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali i deeskalaciju političkih tenzija u Bosni i Hercegovini.

"On je karijerni i profesionalni diplomata sa bogatim iskustvom u istočnoj Evropi. Naša greška je što se mi fokusiramo na određena imena u stranoj politici. Naime, imena su irelevantna za srpske interese. Srpski interesi treba da budu povezani sa spoljnopolitičkim interesima Sjedinjenih Američkih Država, a ne sa jednim imenom, koji će na kraju krajeva i dalje nastaviti da sledi politiku Vašingtona", kaže Lunić. 

Kaže da treba da budemo svesni činjenice da je politika Vašingtona u, za naš region, nekim stvarima drugačija od politike Beograda, i da toga treba da budemo svesni, pogotovo kada je u pitanju nezavisnost Kosova.

"Ono što je veoma bitno je da dalje razvijamo strateške odnose sa najmoćnijom, u ovom trenutku, zemljom sveta. I mi to i radimo. Napravili smo i velike pomake u investicijama sa Amerikom. Međutim, poenta je da pokušamo, bez obzira na to koja će administracija doći u novembru, da nastavimo da negujemo dobre odnose", rekao je.

Da li će se menjati politika Amerike prema regionu?

Na pitanje da li se politika Amerike prema regionu, neće menjati ni sa promenom lica koja dolazi, ni sa potencijalnom promenom administracije u zavisnosti od rezultata američkih izbora u novembru, Lunić kaže da mi to ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo, ali da treba da insistiramo da sve bude transparentno.

"Priznavanjem Kosova i Amerika i konkretno ceo Zapad su ugrozili vestfalske principe suverenosti zemalja i teritorijalnog integriteta. I to je stav Srbije. Da će Amerika ili bilo koja zemlja Zapada promijeniti svoje stavove, po tom pitanju mi ne možemo da očekujemo. Međutim, možemo da očekujemo da se radi na transparentnosti", rekao je on i dodao da je to jako važno za bezbednostnu situaciju u regionu. 

Lunić napominje da su bez ikakve sumnje oči SAD-a uprte u Srbiju i region, pre svega zbog njenog odnosa sa Rusijom, pa dodaje da se i zbog toga pažljivo biraju ljudi koji dolaze na funkcije koje imaju veze sa Balkanom.

"Kasanov ima bogato diplomatsko iskustvo, ali bio on na tom mestu ili bilo koji drugi američki diplomata, sasvim sigurno Amerika u ovom trenutku neće dozvoliti destabilizaciju Balkana i sprovođenje ruskih interesa ukoliko to bi u ovom trenutku bila diversifikacija sukoba u Ukrajini", rekao je.

On je podsetio na poruku ukrajinskog predsednika Voldimira Zelenskog koji je saopštio ubzro nakon što je počela kriza na Bliskom istoku da se smanjuje dotok oružja i navodi da je to interes Moskve.

"To je eksplicitan interes Ruske federacije u ovom trenutku, da se smanji fokus na rat u Ukrajini. Ukoliko bi kojim slučajem izbio konflikt na zapadnom Balkanu ili neki incident manjeg obima, to bi sasvim sigurno uzrokovalo veće angažovanje vojnih snaga, a time i manji fokus u Ukrajini. Zbog toga je bitno kako se vodi diplomatija u celom svetu, pa i ovde kod nas, pa to dalje znači ko sve vodi tu diplomatiju", rekao je.

Ko je Kasanofov i koji je njegov posao?

Ono što je zanimljivo je da se na internetu teško može fotografija Kasanofa,  iako je tokom karijere radio u Irskoj, Turkmenistanu, Čileu i Ukrajini.

Sada, njegovi zadaci u Vašingtonu uključuju rad na mestu direktora Kancelarije za globalnu politiku i programe u Birou za međunarodne narkotike i poslove sprovođenja zakona, rad na mestu zamenika direktora osoblja Izvršnog sekretarijata, direktora Kancelarije za istočnoevropske poslove i Zamenika direktora Kancelarije za pitanja Kavkaza i regionalne sukobe. 

Završio Nacionalni ratni koledž, školu za napredne međunarodne studije Džons Hopkins i Hamilton koledž, a govori francuski, italijanski, ruski i španski jezik.

U zvaničnoj biografiji novog emisara za Zapadni Balkan navedeno je da je Kasanof zamenik pomoćnika sekretara za Zapadni Balkan, kao i za štampu i javnu diplomatiju u Birou za evropske i evroazijske poslove.

Prethodno je služio kao izvršni pomoćnik bivšeg podsekretara za politička pitanja Viktorije Nuland i vršilac dužnosti podsekretara za politička pitanja Džona Basa.

"Sašini zadaci u Vašingtonu uključuju i pozicije: direktora Kancelarije za globalnu politiku i programe u Birou za međunarodne narkotike i poslove sprovođenja zakona, zamenika direktora osoblja Izvršnog sekretarijata, direktora Kancelarije za istočnoevropske poslove i Zamenika direktora Kancelarije za pitanja Kavkaza i regionalne sukobe", navodi se u njegovoj biografiji na sajtu Stejt departmenta.

Kako se dodaje, prethodno je radio kao izvršni pomoćnik bivšeg podsekretara za politička pitanja Viktorije Nuland i vršioca dužnosti podsekretara za politička pitanja Džona Basa.

Kasanof je služio u inostranstvu u Irskoj, Turkmenistanu, Čileu i Ukrajini. Dobio je nagradu Džejms Klement Dan za izvrsnost za svoj rad kao politički savetnik u američkoj ambasadi u Kijevu tokom Majdanske revolucije i ruske invazije na Ukrajinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija