Politika

Eskobar: Nije ispunjen zahtev oko ZSO, to rađa zabrinutost zbog koje Kosovo možda neće dobiti glas u Savetu Evrope

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Kosovo online

08/05/2024

-

17:03

Eskobar: Nije ispunjen zahtev oko ZSO, to rađa zabrinutost zbog koje Kosovo možda neće dobiti glas u Savetu Evrope
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar saopštio je da krajem meseca napušta tu funkcju pošto mu je istekao mandat. On je na onlajn konferenciji za novinare govorio i o dijalogu Beograda i Prištine, te naveo i da je nekoliko zemalja članica Saveta Evrope zatražilo da Priština osnuje Zajednicu srpskih opština. 

Eskobar je objasnio da mandat na ovoj dužnosti traje dve godine, da mu je istekao odavno, ali da je tražio da ostane još neko vreme jer je verovao da će biti većeg napretka u primeni Ohridskog sporazuma.

Na pitanje kako će se dalje odvijati dijalog Srbije i Kosova, s obzirom na to da je ovo izborna godina u SAD i EU, Eskobar je rekao da su očekivanja od obe strane veoma jasne, a tiču se primene Ohridskog sporazuma.

"Bio sam prisutan u Ohridu kada je dogovoreno da se elementi sporazuma moraju odmah primeniti. Za Kosovo, to znači, uspostavljanje Zajednice srpskih opština, a za Srbiju da ne blokira put Kosova u bilo koju evroatlantsku ili međunarodnu organizaciju. Nažalost, nijedna strana do sada nije ispunila te obaveze", rekao je Eskobar.

Izrazio je uverenje da će obe strane ipak ispuniti svoje obaveze, "kako bi region postao bolje mesto".

U vezi sa navodima da Kosovo neće sledeće sedmice postati članica Saveta Evrope, Eskobar je rekao da SAD nemaju glas u toj organizaciji, ali da zna da postoji zabrinutost među pojedinim članicama, jer su pitanje ZSO i neki drugi zahtevi više puta ponovljeni u poslednje tri godine.

"Ponavljamo tri godine zahtev za ZSO i neke druge zahteve u vezi sa pravima srpske manjine, koji nisu ispunjeni. To rađa zabrinutost zbog koje Kosovo možda neće dobiti glas u Savetu Evrope", dodao je Eskobar.

Komentarišući današnju izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija, da su implementacija ZSO i članstvo u Savetu Evrope dva odvojena procesa, Eskobar je rekao da su "ta dva procesa veoma povezana".

"Članstvo u Savetu Evrope i te kako se tiče odnosa prema manjinama i Kosovo je iskazalo posvećenost po tom pitanju, što uključuje i ZSO. To je dugogodišnja posvećenost, koja je iskazana i u Ahtisarijevom planu, Briselskom sporazumu i dogovoru iz Ohrida. Trudili smo se da shvatimo zašto Kosovo ne ispunjava svoju obavezu i to smo na mnogo načina signalizirali. Postoji zabrinutost da bi za formiranje ZSO posle sednice Saveta Evrope, usledilo samo veće odlaganje", rekao je Eskobar.

Govoreći o regionu, Eskobar je naveo da je srećan što se više zemalja Zapadnog Balkana solidno kreće putem evroatlantske integracije, posebno Albanija, Severna Makedonija i Crna Gora, koje su se posebno angažovale u ovom procesu. Izrazio je nadu da će evroatlantski put Severne Makedonije biti nastavljen i nakon izbora.

Što se Bosne i Hercegovine tiče istakao je da je bilo koraka ka većoj funkcionalnosti, da je zemlja dobila status kandidata za prijem u EU.

"Nastavićemo da radimo sa stranama na terenu, civilnim društvom, političarima i drugima da iskoriste ovu istorijsku priliku. Napuštam ovu funkciju u uverenju da smo doprineli svojim delovanjem pomirenju i napredovanju u evroatlantskoj integraciji", objasnio je Eskobar.

"Nisam smenjen, istekao mi je mandat"

Eskobar je, između ostalog, rekao da je laž informacija koju je objavio jedan novinar da je smenjen zbog navodnih veza sa srpskom vladom i dodao da je ta informacija dospela u javnost nakon što je informisao kosovske vlasti o odlasku.

"Sve što je navedeno u tom članku je laž. Nisam otpušten, a ni moja supruga ne dobija nikakve pare od bilo koje strane države. Gde god sam službovao ona je negovala direktne kontakte sa građanima, bez ikakve naknade i nastaviće tako. Takođe nemam nikakve veze sa nekom advokatskom kancelarijom u Teksasu. Isto tako netačno je da je takva informacija mogla doći iz Kongresa, jer se on ne bavi tim pitanjem", objasnio je on.

Upitan da li je potrebna izmena mandata specijalnog izaslanika EU za dijalog i da šta misli o kandidaturi bivšeg predsednika Slovenije Boruta Pahora, kazao je da je bitno da se dijalog nastavi.

"Dijalog je važan instrument u rešavanju jednog od najtežih pitanja na Balkanu. Miroslav Lajčak je mnogo uradio, imao je viziju i bio veoma aktivan i u detaljima. Bez dijaloga ne bi imali instrument za upravljanje krizama. Što se tiče kandidata za izaslanika EU ko god bio na toj funkciji očekujem da će imati punu podršku SAD", naglasio je on.

Eskobar je kazao da je još rano da govori o kandidatima jer nema informaciju ko su.

Govoreći o evropskom putu Kosova istakao je da je uvek verovao da Kosovo može brzo da se kreće ka EU.

"Kosovo ima jedinstvenu podršku za evroatlantsku integraciju. Kosovske institucije su mlade, otvorene za reforme. Ustav Kosova garantuje prava svim građanima, ali izazov je da ta prava nisu uvek primenjena", objasnio je on.

Eskobar je kazao da je razlika između Kosova i BiH što na Kosovu postoje lideri koji imaju viziju multietničke zajednice i pune integracije u EU, što nije bio slučaj u BiH, kada je ideja bila nova.

"Koračanjem evropskim putem i koordinacijom sa evropskim partnerima Kosovo može brzo napredovati na tom putu", dodao je on.

O poseti Si Đinpinga Srbiji

Na pitanje u vezi posete predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji i Mađarskoj, kao i posle Rusiji, i da li njegova agenda na Zapadnom Balkanu izaziva strepnju da radi na stvaranju nove osovine protiv evropskih integracija, Eskobar je rekao da je ta analiza dobra.

"Mislim da je izabrao zemlje koje su otvorene za razbijanje jedinstva u evroatlantskoj zajednici. Pozivamo sve da budu obazrivi u vezi kineske agende u Evropi", podvukao je on.

Eskobar je podsetio da su se SAD izvinile za bombardovanje kineske ambasade u Beogradu i da su porodicama isplatili odštetu.

U vezi Rusije podvukao je da je greška smatrati da je Moskva uzrok problema na Balkanu.

"Problemi na Balkanu postoje već 25 godina. Rusija ih samo koristi. Rešavanjem problema nestala bi mogućnost njihove zloupotrebe. Što se Srbije tiče bili smo veoma jasni i ne bi bilo ispravno govoriti da nismo bili izbalansirani u odnosu prema Srbiji i Kosovu", naglasio je on.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Podsetio je na mere preduzete protiv Srbije, kao što je stavljanje na crnu listu bivšeg šefa BIA.

"Prema Srbiji smo bili veoma jasni da je poželjna u evroatlantskoj porodici, ali i da postoje preduslovi. Nastavićemo da budemo jasni da su pomirenje, vladavina prava i dobri odnosi sa susedima važan deo tih uslova", poručio je Eskobar.

Kada je reč o podeljenosti u Crnoj Gori u vezi rezolucije o genocidu u Srebrenici, rekao je da ne bi trebalo da postoji.

"Genocid u Srebrenici je činjenica. U rezoluciji se ne pominje nijedna država, niti narod, a ni RS, već samo istorijska činjenica. U trenutku kada se negira genocid i glorifikuju zločinci sponzori su smatrali da je vreme da se rezolucijom podseti na ovaj zločin", naglasio je on dodajući da Crnoj Gori ne treba medijator i da je ona poštovana članica UN.

Komentari (0)

Srbija