Politika

Vučić: Na Srbiju se mora računati na Zapadnom Balkanu, narednih šest meseci presudni

Komentari

Autor: Tanjug

05/07/2024

-

20:45

Vučić: Na Srbiju se mora računati na Zapadnom Balkanu, narednih šest meseci presudni
Vučić: Na Srbiju se mora računati na Zapadnom Balkanu, narednih šest meseci presudni - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je večeras, na prijemu povodom početka predsedavanja Mađarske Savetom EU, da je Srbija zemlja na koju moraju da računaju na Zapadnom Balkanu.

"Hvala na tome što ne odustajete od svojih ciljeva, od onoga što mislite i od onoga što neretko govorite", rekao je Vučić obraćajući se ambasadoru Mađarske u Beogradu Jožefu Mađaru i u prisustvu šefa Delegacije EU u Srbiji Emanuelea Žiofrea.

Vučić je istakao da su za našu zemlju narednih šest meseci gotovo presudni.

"U svakom smislu te reči. Kada kažem za nas, ja sam predstavnik male zemlje i govorim samo o Srbiji. Bez obzira na to što dolazim iz male zemlje i po broju stanovnika i po svojoj teritoriji, Srbija predstavlja 50 odsto bruto domaćeg proizvoda ZB, 55 odsto ukupnog izvoza koji ide sa ZB, i to ne samo ka EU već ka svim delovima sveta", rekao je Vučić.

Naglasio je da smo mi zemlja koja ima 63 odsto ukupnog nivoa stranih direktnih investicija u odnosu na ceo Zapadni Balkan. 

"Jednom rečju, zemlja na koju morate da računate kada govorite o Zapadnom Balkanu", poručio je Vučić. 

Istakao je da niko verovatno nije primetio, posebno u ovim smutnim i nelakim vremenima, koje dve evropske zemlje imaju najveći broj suseda.

Tanjug/Marko Đoković

 

"To su Nemačka devet i Srbija osam, pa tek onda neke centralne evropske zemlje sa po sedam suseda. Zašto sam ovo rekao? Zato što te zemlje se dakle nalaze u središtu svojih regiona. Kada su one nestabilne, kada tamo nešto nije dobro i nije potrebno, onda postoje najveći izazovi za stabilnost. I zato je važno da Srbija bude i mirna i stabilna i da ima jasnu i nedvosmislenu budućnost", naglasio je Vučić.

On je zahvalio Mađaru na hrabrosti da govori na srpskom jeziku.

Žiofre: Radujemo se napretku Srbije

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je večeras da će predsedavanje Mađarske Evropskom unijom biti novi zamah za proširenje ove evropske zajednice, kao i da se raduju i željno iščekuju napredak Srbije u predstojećih šest meseci. 

On je pohvalio odluku ambasade Mađarske da ovaj prijem organizuje na obali Save, nekoliko metara od Dunava pa da tako svi uživaju u lepoti Beograda koji je, kako je rekao, "prestonica koju volimo, koja raste i razvija se i koju želimo da vidimo kao člana Evropske unije".

"Prethodni predsedavajući je mogao da ispuni određene ustupke kada je reč o politici proširenja za BiH, Crnu Goru, Ukrajinu i to je svakako duh koji mi živimo, i ovo je novi zamah za proširenje i važno je da svi budemo svesni prilike koja je pred nama", rekao je Žiofre.

Tanjug/Marko Đoković

 

Politička realnost koja karakteriše Evropu, dodao je, je ponekad realnost koju je teško čitati, ali je naveo da postoji pravac koji vodi u smeru proširenja evropske zajednice. 

"Instrumenti kao što je Plan rasta za zapadni Balkan su značajni i želim da zahvalim predsedniku i Vladi Srbije na napornom radu koji su uložili na reformskoj agendi koja će uskoro biti završena i radujem se njenom usvajanju. Radujem se početku njene primene  kako bismo iskoristili sve resurse za zapadni Balkan i smanjili jaz između Evropske unije i zapadnog Balkana", rekao je Žiofre.

Mađar: Poseban prioritet uspeh pregovora Srbije i EU

Ambasador Mađarske u Srbiji Jozef Mađar rekao je večeras da će mađarsko predsedavanje EU učiniti da još više bude unapređen proces pristupanja Zapadnog Balkana, a da je za tu zemlju od posebnog prioriteta uspeh pristupnih pregovora Srbije za ulazak u Uniju.

On je na prijemu u Beograduistakao da treba iskoristiti povoljnu atmosferu za proširenje stvorenu krajem juna tokom predsedavanja Belgije.

Tanjug/Marko Đoković

 

"Zalažemo se da se što pre otvori ’klaster 3’ sa Srbijom, da se pokrenu pregovori o poglavljima koja stagniraju. Treba da ocenimo rezultate reformi Srbije, posebno u oblasti privrede i u vezi sa uskoro gotovim reformskim paketom prilagođenom planu rasta", naveo je on.

Dodao je da važno ojačati institucionalni dijalog održavanjem nove međuvladine konferencije, a politički motivisana poglavlja odvojiti od ostalih.

"Naš interes je da Srbija uđe u platni sistem EU, da se izgrade pristupačni granični prelazi i sa posebnim zelenim koridorima", rekao je aambasador.

Prema njegovim rečima, Srbija treba dobro da iskoristi preostale fondove i dodao da joj u tome Mađarska može pomoći sa svojim iskustvima.

"Pozivam šefa delegacije Evropske delegacije i moje kolege ambasadore zemalja članica da udružimo snage za uspeh Srbije, jer uspeh Srbije je uspeh i za Evropsku Uniju", poručio je on. 

Naveo je i da je Srbija ključna zemlja regiona i stub njegove stabilnosti.

Tanjug/Marko Đoković

 

"Mađarska posebno želi da doprinese rešavanju pitanja od političke bezbednosti i ekonomskih izazova zemalja Zapadnog Balkana, a za nas je u tom smislu izuzetan prijateljski, dobrosusedski i strateški partner Srbija", rekao je ambasador.

Naveo je da zahtev za pristup Srbije i EU sada dobija novu potvrdu iz Beograda i da predstoji novi aktivni period rada vlade i parlamenta Srbije na tom poslu. 

"Zadovoljstvo mi je što u tom poslu učestvuje i Savez Vojvođanskih Mađara, kao koalicioni partner Vlade Srbije, uz pomoć svojih državnih sekretara i predstavnika u Narodnoj skupštini", istakao je Mađar.

On dodaje da će mađarsko predsedavanje Savetom EU učiniti da još više bude unapređen proces pristupanja Zapadnog Balkana u EU, naročito Srbije.

"To nas navodi na to da pozivamo naše partnere iz Srbije na što više sastanaka mađarskog predsedavanja i da obezbedimo da samit EU-Zapadni Balkan, koji će biti održan pod mađarskim predsedavanjem u jesen, dobije značaj puta sa rezultatima koji treba da dovedu do punopravnog članstva Srbije u EU", poručio je ambasador.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija