Politika

Vesić u Banjaluci: Deklaracija Svesrpskog sabora nije nikakav odgovor na Rezoluciju o Srebrenici

Komentari

Autor: Tanjug

03/07/2024

-

16:48

Vesić u Banjaluci: Deklaracija Svesrpskog sabora nije nikakav odgovor na Rezoluciju o Srebrenici
Vesić u Banjaluci: Deklaracija Svesrpskog sabora nije nikakav odgovor na Rezoluciju o Srebrenici - Copyright TANJUG/MGSI/ Predrag Mitić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić poručio je danas u Banjaluci da Deklaracija Svesrpskog sabora nije nikakav odgovor na Rezoluciju o Srebrenici, koju je u maju usvojila Generalna skupština UN, već je posledica posebnih veza Srbije i Republike Srpske, na koje imaju pravo Dejtonskim sporazumom, i nije uperena ni protiv koga.

"Juče je Skupština RS usvojila tu Deklaraciju, što je obaveza naših parlamenata. Važno je da pokažemo da srpski narod zajednički radi", rekao je Vesić odgovarajući na pitanja novinara u Banjaluci tokom jednodnevne posete RS.

Poručio je da Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, poštuje teritorijalni integritet BiH, ali poštuje i integritet RS u okviru BiH.

"Imamo pravo na specijalne veze sa RS i mi to pravo koristimo, da afirmišemo naše odnose i veze. Moja poseta Banjaluci je uzvratna poseta, upravo da bismo pokazali da nam RS važna. Moramo da se držimo zajedno, jer u teškim vremenima koja dolaze bićemo svi ugroženi. Sinhronizoani su napadi na srpski narod, ne biraju da li napadaju Beograd ili Banjaluku, i moramo zajednički da radimo i obezebdimo opstanak na ovim prostorima", rekao je Vesić.

TANJUG/MGSI/ Predrag Mitić

 

Ministar je naveo da Deklaracija nije odgovor na Rezoluciju o Srebrenici GS UN, već je posledica specijalni odnosa Srbije i RS, i istakao i da je usvajanje Rezolucije samo pogoršala odnose u regionu.

"Oni koji su u BiH to radili zbog unutarpolitičkih odnosa, (ambasador BiH pri UN) Zlatko Lagumdžija i (bošnjački član i aktuelni predsedavajući Predsedništva BiH) Denis Bećirović, ne bi li se u svom biračkom telu pokazali većim Bošnjacima od drugih, naneli su štetu suživotu u BiH, vratili odnose na postdejtonski period, što je loše, i naneli štetu odnosima u regionu. Ta Rezolucija je besmislena, i nije bilo razloga da se donosi na taj način", naglasio je Vesić.

TANJUG/MGSI/ Predrag Mitić

 

On je naveo je i da je najveća šteta njenim donošenjem načinjena potomcima žrtava Srebrenice, jer sve žrtve u BiH - srpske, bošnjačke i hrvatske, zaslužuju pijetet i sećanje sva tri naroda, dok su pojedinci pokušali da ih instrumentalizuju zarad političkih ciljeva.

"Svi koji su glasali u UN, otišli su posle toga svojim kućama, a mi smo da živimo zajedno. Ona nije donela korist, nije pomirila narode, niti rešila ijedan problem. Ništa se nije desilo osim što imamo više problema nego pre", rekao je Vesić i podsetio da je Srbija zahvaljujući diplomatskoj ofanzivi i angažovanju predsednika Aleksandra Vučića da obezbedi da većina zemalja UN ne podrži taj dokument.

"Građani Republike Srpske u našoj zemlji imaju isti tretman kao i građani Srbije"

Vesić je u razgovoru sa ministrom prostornog planiranja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Bojanom Vipotnikom poručio da svi građani Srpske u Srbiji imaju isti tretman kao i građani Srbije.

"Za Vladu Srbije, svi građani, fizička i pravna lica iz Republike Srpske, imaju status kao građani Srbije. To važi i u oblasti građevinarstva i urbanizma. To je naša obaveza i to ćemo učiniti", poručio je Vesić nakon sastanka u Banja Luci.

On je istakao da je njegov boravak u Banjaluci, zapravo uzvratna poseta ministru Vipotniku, koji je u Beogradu boravio u okviru održavanja Svesrpskog saveta.

"Ovo danas je realizacija dogovora iz Beograda. Biće formriane dve radne grupe, koje će se baviti obnavljanjem memoranduma o saradnji sa Republikom Srpskom u različitim oblastima", rekao je Vesić.

TANJUG/MGSI/ Predrag Mitić

 

Memorandumi će, kako se navodi u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, regulisati saradnju u oblasti razmene podataka, u domenu urbanizma, kao i kada je reč o zaštiti predela srednje i donje Drine - projekta koji bi mogao da privuče mnogo donatorskih i međunarodnih sredstava.

Vesić je istakao da će Ministarstvo na čijem je čelu kolegama iz Republike Srpske dati svu moguću pomoć kada je reč o izradi Prostornog plana Srpske.

"Otvoreni smo za saradnju, da ponudimo iskustva i kada je reč o elektronskim građevinskim dozvolama, e.protstoru, zelenoj gradnji, BIM modelu koji Srbija uvodi. Preneo sam kolegi da ćemo doneti zakon o održavanju infrastrukture, koji će precizno propisati ko je upravljač svakog objekat, koliko je potrebno za njegovo održavanje, kako bismo posle manje izdvajali za obnovu", rekao je ministar.

Kada je reč o licencama, ponovio je da će sve ono na šta pravo u Republici Srpskoj imaju građani Srbije, imati i građani RS u Srbiji.

"Napravićemo radnu grupu koja će se baviti tim pitanjem, da ga rešimo u najkraćem mogućem roku, jer je to prirodno. Mnoge stvari do sada nisu bile usaglašene, sada je na nama da sve usaglasimo, da sve bude besprekorno. Nadam se da ćemo na sledećem sastanku i potpisati Memorandume o saradnji", rekao je Vesić.

"Srbija ostaje pri obećanju da će izgraditi aerodrom u Trebinju"

Spomenuo je i projekat gradnje aerodroma u Trebinju, navodeći da je Srbija obezbedila deo novca za eksproprijaciju.

"Počećemo sa eksproprijacijom, za koju će trebati dosta vremena, a ona je uslov za dobijanje građivnske dozvole, kako bismo počeli sa gradnjom. Srbija ostaje pri obećanju da će izgraditi aerodrom u Trebinju. To će obezbediti da se taj kraj, privreda, turizam razviju, da se poboljša kvalitet života ljudi", poručio je Vesić.

Ministar RS Bojan Vipotnik zahvalio je ministru Vesiću na brzoj uzvratnoj poseti, koja je dogovorena prilikom Svesrpskog sabora.

TANJUG/MGSI/ Predrag Mitić

 

"Naša saradnja i do sada je bila uspešna, a danas smo definisali buduće korake za saradnju, i neke dogovore smo danas već razradili. To je sve na korist građana Srbije i RS, jer je svrha svih dokumenata, na osnovu paralelnih veza Srbije i Republike Srpske, da građanima bude bolje", rekao je Vipotnik.

On podsetio da su prethodna dva memoranduma potpisana 2013, odnono 2018. godine, te da je potrebno potpisati nove, za konkretizaciju budućih aktvnosti.

"Naći ćemo model reciprociteta za izdavanje licenci, da i građni sa ličnom kartom Republike Srpske mogu u Srbiji da dobiju licence, baš kao što to mogu građani Srbije u RS. Srbija ima uspešno implementiran proces izdavanja elektronske građevinske dozvole, a ministar Vesić nam je preneo iskustva koja će nam mnogo značiti", rekao je Vipotnik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija