Politika

Brnabić danas u poseti Berlinu, u delegaciji i poslanik opozicije

Komentari

Autor: Tanjug

03/07/2024

-

12:48

Brnabić danas u poseti Berlinu, u delegaciji i poslanik opozicije
Brnabić danas u poseti Berlinu, u delegaciji i poslanik opozicije - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić danas počinje dvodnevnu posetu Berlinu tokom koje će se sastati sa nemačkim poslanicima i predsednicom Bundestaga Berbelom Bas, a u zvaničnoj delegaciji Srbije prvi put je i jedan opozicioni poslanik - Vladimir Đorđević iz koalicije "NADA".

U delegaciji sa predsednicom parlamenta su i potpredsednice Skupštine Srbije Marina Raguš i Snežana Paunović, šefica delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Biljana Pantić Pilja, šef delegacije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a Milan Radin, poslanik i predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava Aleksandar Marković, poslanica Srpske napredne stranke Marija Zdravković.

Brnabić posetu Berlinu počinje sastankom sa predstavnicima nemačke privrede u koorganizaciji Odbora za istok nemačke privrede i Privredne komore Srbije.

Planirano je da se na tom sastanku pored predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić obrate i direktor Odbora za istok nemačke Privrede Mihael Harms, kao i Mihailo Vesović iz Privredne komore Srbije.

Potom će se Brnabić sastati i sa predsedavajućim Fondacije Konrad Adenauer Norbertom Lamertom.

Tokom drugog dana boravka u Berlinu, predsednicu parlamenta pored sastanka sa predsednicom Bundestaga Berbelom Bas, očekuje i radni doručak sa poslanicima.

Potpredsednica Skupštine Srbije i predsednica Odbora za spoljne poslove Marina Raguš će se u Berlinu sastati sa poslanikom SDP-a i predsednikom Odbora za spoljne poslove Bundestaga Mihaelom Rotom, dok će se Snežana Paunović, kako je planirano, sastati sa državnim sekretarom u Ministarstvu za ekonosku saradnju i razvoj Nilsom Anenom.

Brnabić: Radujem se razgovorima u Berlinu, jedna od tema i litijum

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se raduje razgovorima u Berlinu na različite teme, pre svega političke, ali i ekonomske.

"Nemačka je naš najvažniji trgovinski partner. Ukupna razmena roba i usluga sa Nemačkom u 2023. bila je na istorijski rekordnom nivou od preko 11 milijardi evra, a mogućnosti koje su tek pred nama su ogromne. Jedna od tema će svakako biti i litijum", navela je Brnabić na mreži X.

Ona je istakla da od Nemaca želi da čuje kako napreduju njihova dva velika projekta - Vulkan i Zinvald, kakve tehnologije primenjuju i kako, kao društvo, uvek uspevaju da budu na istoj strani - onoj koja čuva nemačke interese.

"Možda nešto naučimo i mi u Srbiji iz toga, umesto da na temu litijuma slušamo pesnike, a ignorišemo mašinske inženjere, profesore sa rudarsko-geološkog, tehničkog, tehnološkog i drugih relevantnih fakulteta. Tako je to kad se ne borite za Srbiju nego protiv@avucic I @sns_srbija na svaku temu i po svaku cenu", rekla je Brnabić.

 

 

Brnabić je najavila da će čestitati Nemačkoj na tome što će prvi u Evropi rudariti svoj litijum (10. juna ove godine Landau odobrio prostroni plan i projekat Vulkan će definitivo krenuti u rudarenje litijuma do kraja 2026.) i tako dodatno osnažiti svoju zemlju, svoju energetsku sigurnost i nezavisnost, i svoju industriju.

"Kakvi smo mi svetski prvaci u propuštanju šansi....", zaključila je Brnabić.

Komentari (0)

Srbija