Društvo

Lučić za Euronews Srbija: Nadam se da ćemo od pokušaja da nas ugase doći do toga da radimo na celoj teritoriji KiM

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/10/2024

-

10:10

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Telekom je najveća srpska firma na Kosovu i Metohiji i ona trenutno posluje u srpskim sredinama. I pored pokušaja prištinskih vlasti da ometaju rad te firme, čak i da ga ugase, srpski telekomunikacioni operater je nastavio svoje poslovanje, a sada je na putu i da se proširi na čitavu teritoriju Kosova i Metohije. Trenutno je u Prištini generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić koji je ranije najavio da će u narednom periodu imati razgovore sa ambasadorima, a u vezi nastavka poslovanja Telekoma na tamošnjem području. 

On je tim povodom govorio za Euronews Srbija i objasnio šta će biti teme razgovora sa ambasadorima u Prištini, kao i kakva su očekivanja od tih susreta.

"Ako se sećate, prošlog avgusta su oni probali faktički da isključe našu ćerku firmu. Tog 4. avgusta su bili doneli rešenje o našem gašenju i mi smo tada izvojevali prvu pobedu, sprečili smo taj pokušaj. Onda su u decembru probali da faktički krenu neki proces oduzimanja kablovskog operatora koje smo mi akvizirali, pa im i to nije uspelo. A sad je konačno došlo rešenje da ispune ono što su trebali i s Briselskim sporazumom, a to je da našoj kompaniji omoguće treću licencu za koju su bili obavezni s Briselskim sporazumom", rekao je on.

Pravi moment za to, kako je dodao, je što su 16. avgusta njihovi regulatori pokrenuli proces podele 5G frekventnog opsega za razvoj 5G i jedan deo frekventnog opsega za 4G mrežu.

"Naravno da su oni u stvari pokrenuli taj proces da bi podelili samo 5G frekvencije dva operatera iz Prištine, ali kako smo se mi prijavili, krenuli smo u jednu jaku diplomatsku aktivnost. Pre tri nedelje sam bio u Vašingtonu, a sada ćemo obići i sve bitnije ambasade, krećemo prvo naravno od američke. Tako ćemo ambasadama, ovde u Prištini, koje dnevno komuniciraju sa prištinskom administracijom, faktički objasniti kakav bi bio presedan i koliko bi sama prištinska administracija kršila sopstvene zakone i diskriminisala našu kompaniju isključivo zato što smo srpska kompanija", rekao je Lučić.

Euronews/Vladislav Ćup

 

On napominje da je regulator već trebalo krajem septembra trebalo da objavi na koji način će podeliti i to nije uradio, te dodaje da verovatno prolongiraju posle izbora.

"Tako da se nadam jednom zdravom razumu sa svih njihovih strana i nadam se uspehu, i da ćemo mi, eto, od pokušaja da nas ugase, u stvari doći do toga da dobijemo dozvolu da radimo na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije, jer je Telekom Srbija najveća srpska kompanija ovde. Mi imamo 250 zaposlenih, svako naše širenje bi značilo i nove zaposlene, a s druge strane, pružamo telekomunikacione usluge u 30.000 domaćinstava i jesmo jedan od najbitnijih segmenata normalnog života srpske zajednice ovde. Tako da veoma sam pozitivan i mislim da ćemo se u sledećih nekoliko meseci izboriti, pretpostavljam posle izbora, ali bitno je da mi, tako da kažem, borimo se svakim danom i ovde i u Briselu i u Vašingtonu, da konačno dođemo do toga što je trebalo da se uradi pre desetak godina", rekao je on.

Kako je naglasio, pokušano je na agresivan način oduzimanje kablovskih operatera koje je Telekom akvizirao. Vrlo je važno, kako je dodao, da se ostalo u celini i da kompanija pokriva srpska domaćinstva kablom, internetom, televizijom.

Euronews/Vladislav Ćup

 

"Sada smo jedini u mogućnosti da to tehnički uradimo. Prvo je bio pokušaj gašenja, pa onda - okej ne možemo da ih ugasimo, hajde da probamo da ih pocepamo. A sad mislim da je potpuno jasno da smo mi otklonili te dve opasnosti i da ćemo dobiti licence. Oni, moram da kažem, dnevno imaju neke provokacije prema nama. Naprasno su ustanovili da jedna naša garaža nema građevinsku dozvolu pa hoće da je ruše, tako kontinuirano oni vrše jednu vrstu provokacije prema nama i našim ljudima kako bi eskalirali problem. Ali to samo pokazuje koliko su oni nervozni i koliko nemaju odgovor na ovo što mi sad pričamo i s tim ambasadama, a to je ponavljam, da oni sopstvene zakone koji su napisali drugačije tumače kada je reč o srpskoj kompaniji. Ako im to dozvole, onda kako verovati toj administraciji da će bilo kakav sporazum sprovesti u delo kada ga ona posle tumači onako kako njima odgovara, kršeći sopstvene zakone. Kako su već dva puta zapadne ambasade stale na našu stranu kada je bilo reč o evidentnom kršenju zakona koje je prištinska administracija napisala, nadam se da će ovog puta stati na našu stranu", zaključio je Lučić.

Euronews Srbija je u vlasništvu Arena channels grupe koja je deo Telekoma Srbija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija