Biznis vesti

Skupština akcionara Telekoma podržala emitovanje obveznica vrednih od 400 do 850 miliona evra

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2024

-

15:48

Skupština akcionara Telekoma podržala emitovanje obveznica vrednih od 400 do 850 miliona evra
Telekom Srbija - Copyright Tanjug/Telekom Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Danas je održana vanredna sednica Skupštine akcionara Telekoma Srbija na kojoj je podržana odluka o emisiji dugoročnih, neobezbeđenih i nesubordiniranih obveznica ove kompanije, potvrđeno je Tanjugu u Telekomu Srbija.

Time je ova telekomunikaciona kompanija dobila podršku akcionara da kvalifikovanim investitorima na međunarodnom finansijskom tržištu ponudi korporativne obveznice, čija je vrednost od 400 do 850 miliona evra ili adekvatnom iznosu u američkim dolarima.

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić je u intervjuu za Biznis.rs istakao da za sada nijedna kompanija sa Zapadnog Balkana nije uradila ono što radi Telekom.

"Dobijamo kreditni rejting, izlazimo na evropsku berzu i emitujemo korporativnu obveznicu na toj berzi. To smo već jednom planirali, ali nas je izbijanje rata u Ukrajini kao i i kasnija nestabilnost na međunarodnim tržištima kapitala i rast kamatnih stopa zaustavili u tome", rekao je on.

U razgovoru vođenom pre vanredne sednice, naveo je da kada je reč o korporativnoj obveznici, Telekomu Srbija nije cilj da povećava dug već da refinansira deo manje povoljnih kredita.

"Već od ove godine poslujemo sa pozitivnim cash-flow i faktički ćemo početi da smanjujemo dug. Smatramo da je pravi trenutak za to, pošto je počeo trend snižavanja kamatnih stopa", rekao je Lučić.

Naveo je da je sled koraka do emisije korporativne obveznice takav da prvo Skupština akcionara daje odobrenje za emisiju u vrednosti od 450 do 800 miliona evra.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Dodao je da to znači da će konačna odluka zavisiti od situacije na tržištu i naveo da je poznato da američki FED i Evropska centralna banka spuštaju referentne stope i da postoji trend smanjenja kamatnih stopa.

"Osim podrške Skupštine akcionara, nama je potreban kreditni rejting barem dve od tri globalne rejting agencije – S&P Global Ratings, Moodys ili Fitch, a zatim sledi izlazak na berzu i emitovanje obveznice. Sam tajming emitovanja zavisiće od naše i procene partnera u ovom procesu, a to je Bank of America, ali može se desiti već do kraja oktobra ili u prvom kvartalu naredne godine. Za razliku od 2022. godine, ovoga puta je sigurno da ćemo dobiti rejting, izaći na berzu i plasirati obveznicu - sve ostalo je stvar određivanja pravog tajminga i poštovanja berzanskih procedura", precizirao je Lučić.

Prema njegovim rečima, na tajming emisije utiču brojne globalne neizvesnosti.

"Uveren sam ipak da ćemo uspešno plasirati obveznicu, dobiti dobru kamatu i refinansirati deo kredita, što će nam dati dodatnu snagu", rekao je on.

Euronews Srbija je u vlasništvu Arena channels grupe koja je deo Telekoma Srbija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis