Biznis vesti

Kada stiže 5G mreža: Koje će benefite imati građani i privreda i da li će to uticati na cenu?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/10/2024

-

13:47

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Telekom Srbije Vladimir Lučić izjavio je da je ta kompanija i tehnološki i finansijski spremna za uvođenje 5G mreže, kao i da će biti lider u promenama koje ona donosi, kao i jedna od kompanija koja će dovesti veštačku inteligenciju u Srbiju.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija sredinom septembra objavilo je predlog Pravilnika o minimalnim kriterijumima za uvođenje 5G mreže. U Pravilniku stoji da će Regulatorno telo za elektronske komunikacije i poštanske usluge izdati najviše tri pojedinačne dozvole koje će važiti do marta 2047. godine, bez mogućnosti produženja.

Nakon što se završi javna rasprava o predlogu Pravilnika, koja traje 30 dana, RATEL će sprovesti međunarodnu aukciju i od maja naredne godine 5G mreža će se postepeno uvoditi na teritoriji Srbije.

Inače, Srbija je jedna od retkih evropskih zemalja, uz BiH i Albaniju, koja nema 5G mrežu. Stručnjaci ističu da promene koje donosi peta generacija mobilne tehnologije neće osetiti samo pojedinci, već i javni sektor i privreda u vidu efikasnijeg poslovanja.

Ostale prednosti 5G mreže koje navode stručnjaci su: veći i brži protok informacija, veći broj uređaja povezanih na telekomunikacionu mrežu, kao i smanjeno kašnjenje signala.

Oko 60 odsto naše mreže je povezano optikom. Za razliku od prethodnika, 5G mreža koristi više frekvencijske opsege, a to znači da bi trenutni broj baznih stanica u Srbiji bio nedovoljan, te sa razvojem ideja o novoj tehnologiji, raste i potreba za većim brojem baznih stanica.

"Polovinom naredne godine dozvole"

Natali Delić, izvršna direktorka za strategiju i digital Telekoma Srbija kaže da u Telekomu očekuju da će polovinom naredne godine dobiti dozvolu za puštanje 5G mreže.

Dodaje da se kompanija zadnjih nekoliko godina pripremala za to, da je obezbeđeno finansiranje na vreme kod Evropske investicione banke, Švedske razvojne banke, odnedavno američke državne Eksim banke.

Euronews Srbija

 

"Potrudili smo se da imamo veliki broj baznih stanica, imamo više od 3.000 baznih stanica. Zašto je to bitno? Ne moramo da gradimo nove bazne stanice, već ćemo iskoristiti postojeću mrežu. Važna stvar je i što je nama više od 60 odsto baznih stanica povezano optikom, što je neophodno da bi mogli da iskoristimo prednosti 5G mreže. U Telekomu smo stvorili sve uslove, mi smo spremni, čekamo samo dozvolu", rekla je ona za Euronews Srbija.

Građani i privreda osetiće brojne benefite 5G mreže, a Delić navodi da svaka nova generacija mobilne mreže, plus razvoj optičke mreže direktno doprinosi rastu BDP-a.

"Time što omogućavamo građanima i privredi da bolje komuniciraju, da prenose informacije i da efikasnije upravljaju svoje poslovanjem, mi ustvari stvaramo veću vrednost i podižemo standard građana. A kako se to radi? 5G donosi sada neke potpuno nove servise. Biće mnogo veći protok nego sa 4G mrežom, znači možemo još bogatije sadržaje i podatke da prenosimo", navela je ona za Euronews Srbija.

Delić: 5G vezivno tkivo

Dodaje da je 5G vezivno tkivo za različite tehnologije, a između ostalog i za veštačku inteligenciju. 

"Ako hoćete da skupljate razne podatke, morate da ih smestite negde (npr. cloud), a zatim morate te podatke nekako da obrađujete. Tu dolazi do izražaja veštačka inteligencija. Posmatram 5G mrežu kao jedno vezivno tkivo, koje nam daje mogućnost da te tehnologije urade da imamo neke napredne servise za privredu i za građane", navela je ona.

profimedia

 

Upitana da li to sve uticati na cene interneta i mobilne telefonije, ona je rekla da je sada prerano pričati o tome.

"Za sad je prerano da pričamo o tome koja će biti cena, zato što još uvek nemamo dozvolu za 5G mrežu, još uvek nije prošla ta aukcija. Mislim da je bitno da se shvati da mi u Telekom uvek pravimo ponudu prema potrebama i mogućnostima korisnika i da dajemo širok dijapazon različitih mogućnosti da korisnici mogu da biraju. 5G će biti dodatna mogućnost na ono što postoji i sigurno sam da će korisnici biti zadovoljni", zaključila je Delić. 

Euronews Srbija je u vlasništvu Arena channels grupe koja je deo Telekoma Srbija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis