Biznis vesti

Lučić o emitovanju evroobveznice na međunarodnom tržištu: Ovo je veliki uspeh za Telekom

Komentari

Autor: Tanjug

22/10/2024

-

09:18

Lučić o emitovanju evroobveznice na međunarodnom tržištu: Ovo je veliki uspeh za Telekom
Lučić o emitovanju evroobveznice na međunarodnom tržištu: Ovo je veliki uspeh za Telekom - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Telekom Srbija je emitovao prvi put evroobveznice na međunarodnom tržištu i na berzi prikupio 900 miliona dolara, izjavio je danas za Tanjug generalni direktor Vladimir Lučić.

"Interesovanje je bilo veliko i potražnja za Telekomovim obveznicama je bila u iznosu većem od pet milijardi dolara. Ovo je veliki uspeh za Telekom", rekao je Lučić.

On je naveo da će se prikupljeni novac koristiti za pametno refinansiranje postojećih dugova.

Lučić je istakao da je to prvi put da je jedna kompanija u regionu izdala obveznice na međunarodnom tržištu i dobila kreditni rejting za svoje obveznice od međunarodnih kreditnih agencija, što će biti značajno i za druge naše kompanije.

Dodao je da su obveznice, koje dospevaju za pet godina, izadate po kamatnoj stopi od sedam odsto u dolarima, ali da će nakon hedžinga kamata biti smanjena i iznositi u evrima ispod 5,9 odsto.

Naglasio je da je Telekom izdao obveznice bez ikakve garance, kao što je i do sada uzeo sve kredite bez garancije, što pokazuje koliko poverenje investitori imaju u Telekom Srbije.

"Interesovanje je bilo toliko veliko da je u prvih 10 minuta otvaranja londonske berze ponuda bila skoro milijardu dolara, što je neverovatno", istakao je Lučić.

U kupovini obveznica Telekoma učestvovali su veliki ulagači kao što su BNP Paribas, Benk of Amerika, Dojče banka i drugi.

Lučić je potvrdio za Tanjug da je agencija S&P Global ocenila obveznice sa BB- i stabilnim izgledima, a agencija Fič sa B+ sa pozitivnim izgledima.

Euronews Srbija je u vlasništvu Arena channels grupe koja je deo Telekoma Srbija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis