Društvo

Šta je pokazala analiza završnog ispita: Koliko učenika je imalo 0 bodova na testovima, a koliko maksimalan broj?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/10/2024

-

07:07

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja analizirao je rezultate završnog ispita koji su svršeni osnovci polagali u junu. Najuspešniji su bili na testu iz izabranog predmeta, potom na testu iz srpskog jezika, dok su najneuspešniji bili u rešavanju zadataka iz matematike.

U odnosu na nacionalni prosek, oko 60 odsto okruga ima ispodprosečna postignuća na sva tri testa. Učenici iz Pećkog, Kosovsko-mitrovačkog, Šumadijskog, Grada Beograda, Južnobačkog i Nišavskog okruga ostvarili su natprosečne rezultate na svim testovima. Okruzi sa najnižim postignućima su Kosovsko-pomoravski, Raški 2 – Kraljevo, Prizrenski i Kosovski.

Prosečno postignuće učenika na testu iz srpskog jezika i književnosti, izraženo u

poenima, iznosi 11,57, iz matematike 11,41 i 13,90 na trećem testu. Na testu iz biologije
prosečno postignuće je 12,54, iz fizike 16,13, iz geografije 14,10, iz hemije 16,14 i iz
istorije 14,43, od mogućih 20 poena. 

Devojčice su, kao i ranijih godina, bile uspešnije na sva tri testa u odnosu na dečake, pri čemu je najveća razlika u postignuću na testu iz srpskog, a manja iz matematike i trećeg predmeta.

Broj učenika nosilaca Vukove diplome iznosi 7780, odnosno 13,1 odsto. Dakle, svaki osmi učenik u generaciji izdvaja se kao izuzetan, ne samo u pogledu znanja, odnosno odličnog
poznavanja nastavnih sadržaja, već i u smislu dodatnog angažovanja vrednovanog kroz
minimalno jedno priznanje ili nagradu.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Najviše ih je u Nišavskom, Jabalničkom, Kosovsko-mitrovačkom i Pčinjskom okrugu. Najbolje rezultate na testovima iz male mature postigli su vukovci iz Grada Beograda, a najslabije iz Kosovsko-pomoravskog okruga.

Beli štrajk

Bilo je i učenika koji nisu ostvarili ni jedan poen. Na testu iz srpskog jezika je najveći broj učenika imao 0 bodova (49), sledi test iz matematike (29), dok na trećem testu taj broj iznosi 20. Iz biologije i geografije je po sedmoro učenika imalo 0 poena, iz fizike i istorije po troje, dok je iz hemije u pitanju jedan učenik.

Najviše učenika je ostvarilo maksimalan broj poena na trećem testu – 2.200 (3,5 odsto),
zatim na testu iz srpskog jezika 345 (0,6 odsto), a najmanje na testu iz matematike 265 (0,4 odsto). Kada je reč o predmetima koje su učenici polagali na trećem testu, najveći broj učenika je ostvario maksimalan broj poena na testu iz hemije – 17 odsto, istorije – 7,1 odsto, fizike – 4,4 odsto, geografije –2,2 odsto, i biologije – 1,8 odsto.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije kroz "beli štrajk" zalaže se za bolju bezbednost nastavnika u školama, ali i za suzbijanje poklanjanja ocena- lažnih ocena. Oni su najavili da ove nedelje (od 13. oktobra) ulaze u drugu fazu štrajka, upisivanjem odlične ocene (5) svakom učeniku.

Ta petica, kako kažu, ukoliko zahtevi belog štrajka ne budu usvojeni ni do kraja polugodišta, biće osnov za zaključivanje ocena „odličan 5“, bez obzira na sve druge ocene koje će se davati prema objektivnim kriterijumima, na uobičajene načine.

Dušan Kokot, predsednik tog sindikata za Euronews Srbija kaže da analiza završnog ispita pokazuje da su oni kao sindikat na pravom tragu sa "belim štrajkom", jer on već uveliko traje.

Euronews

"Kada pričamo o belom štrajku, mi pričamo da proseci učenika svake godine rastu, a da je znanje sve niže i to se mora zaustaviti. Da bismo to zaustavili potrebno je razumevanje vlasti, razumevanje države i naravno podrška i razumevanje roditelja.  Ako smo svi zajedno na ovom poslu, možemo očekivati rezultate. Ako bude svako gledao svoje interese, plašim se da ćemo za deset godina imati da svaki osmi đak nije Vukovac, a da su rezultati još deset puta gori nego što su sada", naveo je on.

Sve lošiji rezultati

Dodaje da se može očekivati da rezultati iz godine u godinu budu sve lošiji, jer se značajan broj ocena danas zaključuje pod pritiskom. 

"Zaposleni u školama su pod stravičnim pritiskom institucija i roditelja, a neretko su ti pritisci zajednički. U takvoj situaciji kada učenik koji zna za tri, dobije tri, a onda nastavnik bude napadnut zbog toga, ne možete očekivati da sledeće godine on učeniku opet da trojku (kako je zaslužio), ako ga prethodno niko nije zaštitio", istakao je on.

Naglašava da je "beli štrajk" pitanje samodbrane za nastavnike i signal vlastima da po pitanju bezbednosti nešto mora da se uradi.

"Ne govorimo mi da će svaka ocena u belom štrajku biti pet. Biće jedna pet, a ostale će biti kako je zaslužio. Zakon kaže da zaključena ocena ne može da bude niža od aritmetičke sredine, ali može da bude najviša ocena koja je uneta u dnevnik.  Drugim rečima, može učenik da ima četiri jedinici i jednu peticu i da ima zaključenu peticu. Znači, mi sa tom jednom ocenom, ukazujemo na problem koji postoji godinama", zaključio je Kokot.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija