Društvo

Znanje na završnom ispitu za nijansu slabije od prošle godine: Stiglo 3.300 prigovora roditelja na rezulte male mature

Komentari

Autor: S. Tuvić

30/06/2024

-

08:01

Znanje na završnom ispitu za nijansu slabije od prošle godine: Stiglo 3.300 prigovora roditelja na rezulte male mature
Tanjug/Vladimir Šporčić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Na završnom ispitu učenici osmog razreda ostvarili su za nijansu lošiji rezultat u odnosu na prošlu godinu. Na testu iz srpskog prosek bodova ove godine je 11,57, iz matematike 11,32, biologije 12,46, geografije 13,98, istorije 14,32, fizike 16,04, hemije 16,02.

Osmaci su test iz srpskog jezika uradili bolje nego prošle godine, ali su bili lošiji na testu iz matematike i predmeta po izboru. 

U junskom ispitnom roku završni ispit polagalo je 64.437 učenika osmog razreda (99.64 odsto) i 1.070 polaznika funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih (68.55 odsto prijavljenih odraslih).

U Ministarstvu prosvete kažu za Euronews Srbija da je bilo oko 3.300 prvostepenih prigovora roditelja na rezultate završnog ispita, što je za oko 1.000 manje u odnosu na prošlu godinu.

"Prvostepeni prigovori (roditelja) se rešavaju na nivou škola i prihvaćeno je oko 20 odsto prigovora. Bilo je oko 720 prigovora drugostepenoj komisiji", navode u resornom ministarstvu.

Lista opredeljenja (želja) podnesi se putem portala Moja srednja škola (MSŠ) uz mogućnost izmena i dopuna do petka 28. juna, kao i u školi.

Od 2. jula od 8 časova na portalu MSŠ roditelji i učenici mogu videti listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.

"Završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja realizovan je uspešno. Uspešnosti završnog ispita doprineli su i dobra koordinacija i saradnja svih aktera koji su svoje različite kompleksne i odgovorne uloge tokom ovog ispita sproveli na najvišem nivou", kažu u Ministarstvu prosvete.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Za završni ispit angažovano je 3.532 pregledača, 10.413 dežurnih nastavnika i 1.987 supervizora.

Za učenike koji iz nekog razloga nisu mogli da izađu na junski rok za završni ispit, mogu da izađu na polaganje testova u avgustovskom roku - od 14. do 16. avgusta.

Prošlogodišnji rezultati

Prošle godine su maturanti na testu iz srpskog jezika ostvarili prosečan broj bodova- 10,47, matematike - 11,9, hemije - 16,06, fizike 15,57, iz geografije 14,63, biologije 13,93 i istorije 13,59, od mogućih 20 poena.

Za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2024/2025. godinu, planirano je ukupno 72.522 mesta.

U utorak, 2. jula, osmaci će znati da li su upisali željenu srednju školu. Očekuje se da će ove godine biti povećan upisni prag za bod ili dva, jer od naredne školske godine u odeljenje maksimalno može da se upiše 28 učenika, dok je do sada moglo 30. 

Na to su trebali da računaju roditelji, ali i učenici kada su birali srednju školu koju će upisati. Bodovni prag od prošle godine neće biti isti i ove godine.

Izmene zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju usvojene su prošle godine, ali stupaju na snagu od školske 2024/25. godine i odnose se samo na odeljenja prvog razreda.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Prema sadašnjim propisima odeljenja broje do 30 učenika, dok Zakon o osnovnom obrazovanju predviđa da izuzetno, odeljenje istog razreda u osnovnoj školi može da ima do 33 učenika, uz saglasnost Ministarstva prosvete.

Novim propisima broj učenika je smanjen za dva, a u osnovnim školama izuzetno, odeljenje istog razreda može da ima do 31 učenika, takođe uz saglasnost Ministarstva prosvete.

Popularnost škola

Godinama unazad među osmacima u Beogradu i Novom Sadu popularne su gimnazije i to društveno - jezički, prirodno - matematički i opšti tip. Traženi su bili i obrazovni profili u medicinskim školama u Vranju, Novom Sadu, Novom Pazaru, Zemunu. 

Prema podacima Ministarstva prosvete, prošle godine su najtraženije škole bile Medicinska škola "Dva heroja" iz Novog Pazara (smeru medicinska sestra tehničar), Tehnička škola "Rade Metalac" iz Leskovca (smer - tehničar drumskog saobraćaja), Medicinska škola u Vranju (smer- medicinski tehničar), Elektrotehnička škola "Nikola Tesla" (smer - elektrotehničar informacionih tehnologija).

Tražene su bile i Vazduhoplovna akademija u Beogradu, Tehnička škola "Mileva Marić Ajnštajn" iz Novog Sada (smer - Tehničar za digitalnu grafiku i internet oblikovanje), Škola za dizajn u Beogradu (smer  tehničar dizajna grafike).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija