Društvo

Mala matura u avgustovskom roku: Ko izlazi na polaganje i koliko je u srednjim školama ostalo mesta za njih

Komentari

Autor: S. Tuvić

11/08/2024

-

10:00

Mala matura u avgustovskom roku: Ko izlazi na polaganje i koliko je u srednjim školama ostalo mesta za njih
Tanjug/Vladimir Šporčić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Završni ispit u avgustovskom roku zakazan je za 14, 15. i 16. avgusta, a polažu ga samo oni učenici osmog razreda koji iz različitih objektivnih razloga nisu mogli da ga polažu u junskom roku.

Test iz srpskog đaci će rešavati 14. avgusta od 9 do 11 sati. Dan kasnije radiće zadatke iz matematike, dok je za 16. avgust planiran test iz predmeta po izboru (istorija, geografija, fizika, hemija, biologija).

Preliminarni rezultati biće objavljeni u ponedeljak 19. avgusta, a istog dana biće objavljeni i konačni rezultati. Upis učenika u srednje škole u trećem upisnom krugu biće neposredno u školi u četvrtak i petak, 22. i 23. avgusta.

Završni ispit u avgustovskom roku polaže mali broj učenika, te se na nivou grada ili opštine odredi jedna škola koja će biti domaćin osmacima iz te lokalne samouprave. Recimo u Beogradu je to godinama unazad bila OŠ "Ivan Goran Kovačić".

Ima učenika koji izlaze na sva tri testa, ali ima i đaka koji polažu samo srpski, ili samo matematiku ili samo treći test po izboru.

Obavezan završni ispit

Završni ispit je obavezan za sve učenike koji su završili osmi razred, jer je to kruna osnovnog obrazovanja. Đaci ne mogu da padnu na maloj maturi, ali je ostvareni broj bodova važan za upis u željenu srednju školu.

Uspeh iz srednje škole nosi maksimalno 60 bodova, dok se na tri testa maksimalno može ostvariti 40 bodova. Testovi iz srpskog i matematike nose po 14 bodova, dok treći test po izboru nosi 12 bodova.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Na svakom testu radi se po 20 zadataka i bodovi sa testovi iz matematike i srpskog množe se koeficijentom 0,7, dok se treći test množi koeficijentom 0,6. Primera radi, ukoliko učenik uradi sve zadatke iz matematike, ostvari 20 poena, taj broj se množi sa 0,7, što znači da može maksimalno da ostvari 14 bodova. 

Popularne škole

U junskom upisnom roku, kao i prethodnih godina, najveće interesovanje učenika bilo je za gimnazije, medicinske škole, ekonomske, dok je najviše slobodniih mesta ostalo u srednjim školama gde se školuju deca za određene zanate.

Posebno visok indeks popularnosti je bio za srednje škole – Gimnazija Jovan Jovanović Zmaj u Novom Sadu, Srednja turistička škola na Novom Beogradu – hotelijerko-restoraterski tehničar, kao i za Vazduhoplovnu akademiju – avio-tehničar za vazduhoplov i motor.

Prilikom popunjavanja liste želja svaki učenik ima pravo da iskaže 20 različitih opredeljenja za obrazovne profile.

"U prvom upisnom krugu raspoređeno je 59.091 učenika. U jednu od prve tri želje raspoređeno je 81,43 odsto učenika, što je dobar rezultat, jer su učenici i njihovi roditelji ili drugi zakonski zastupnici dobro sagledali uspeh i ostvarene bodove na završnom ispitu", rekla je nakon prvog upisnog kruga ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

Po prvom opredeljenju raspoređeno je 35.863 učenika, po drugom 8.147 i trećem 4.163 učenika. U četvorogodišnje obrazovne profile upisano ukupno je 48.966 učenika, od čega u gimnazije 15.108. U trogodišnje obrazovne profile upisano je 10.125 učenika.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Nakon prvog upisnog kruga ostalo je 1.524 neraspoređenih učenika, koji su se upisali u drugom upisnom krugu na preostala slobodna mesta.

Nakon prvog upisnog kruga u četvorogodišnjim profilima preostalo je 7.866 mesta, dok je u trogodišnjim taj broj je 3.783.

U kojim srednjim školama je ostalo slobodnih mesta nakon prvog i drugog upisnog kruga može se videti pretragom na portalu Moja srednja škola, kao i u osnovnim školama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija