Društvo

"Daj pedalu raku" u više od 30 gradova Srbije: Biciklističkom trkom počeo mesec borbe protiv karcinoma dojke

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2024

-

20:19

"Daj pedalu raku" u više od 30 gradova Srbije: Biciklističkom trkom počeo mesec borbe protiv karcinoma dojke
"Daj pedalu raku" u više od 30 gradova Srbije: Biciklističkom trkom počeo mesec borbe protiv karcinoma dojke - Copyright TANJUG/Milena Andjela Mišić Atanacković

veličina teksta

Aa Aa

Biciklistčkom trkom koja je danas u podne počela u više od 30 gradova u Srbiji simbolično je obeležen mesec borbe protiv raka dojke, bolesti od koje u našoj zemlji svake godine premine oko 1.700 žena.

I ovog oktobra pacijenti i njihove porodice, prijatelji i lekari širom Srbije "Daju pedalu raku", rekla je predsednica i osnivač udruženja pacijentkinja obolelih od karcinoma dojke, Ženskog centra "Milica" Vesna Bondžić.

TANJUG/Milena Andjela Mišić Atanacković

 

Ona je istakla da se ovom manifestacijom već deset godina šalje poruka o važnosti redovnih pregleda, samopregleda dojke i o tome kako treba misliti o svom zdravlju, naglasila je Vesna Bondžić.

"Takođe, hoćemo da pošaljemo poruku svim ženama Srbije da svake godine odrade jedan utrazvučni pregled, mamografski pregled na dve godine i samopregled jednom mesečno", dodala je Vesna Bondžić  koja se i sama pra 18 godina borila i izborila sa rakom dojke.

"Kad žena dobije dijagnozu najveći strah s kojim se suočava je neizvesnost. Većina žena sa užasom razmišlja o tome kako će zbog terapije da prođe kroz period mučnina, da ostane bez kose... Ali, današnje, inovativne terapije nisu tako agresivne, lečenje ne traje toliko dugo kao što je to bilo ranije. Sve najnovije što postoji u svetu dostupno je i kod nas. Dijagnoza nije smrtna presuda. U 95 odsto slučajeva rak je izlečiv ukoliko se otkrije na vreme", istakla je Vesna Bondžić za Tanjug i dodala da su se mnoge učesnice današnje manifestacije izborile s ovom bolešću i da su tu da ohrabre žene, da im pokažu da mogu da se izbore i da budu opet aktivne i uživaju u svakom trenutku.

TANJUG/Milena Andjela Mišić Atanacković

 

U ovih deset godina koliko traje kampanja, Ženski centar "Milica" je imao veliku podršku Ministarstva zdravlja, Insituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", lokalnih samouprava i udruženja pacijenata.

"Ono što je do države jeste da organizacija skrininga bude još bolja i da dostignemo pokrivenost od 70 odsto žena", rekla je Vesna Bondžić.

Ministarstvo zdravlja danas je ovde kako bi i na ovoj manifestaciji pružilo podršku obolelima od raka dojke u borbi protiv te opake bolesti, istakao je državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Aleksandar Stefoski.

"Cilj svih ovih aktivnosti, kao i ove današnje, jeste da ukažemo svim ženama koliko su važni preventivni pregledi, odlazak na redovnu kontrolu kod izabranog ginekologa. To ne oduzima mnogo vremena, a mnogo znači", naveo je Stefoski.

TANJUG/Milena Andjela Mišić Atanacković

 

Prema njegovim rečima, ono što je još izuzetno značajno jeste da su Vlada Srbije i Ministarstvo zdravlja omogućili da svako dete u Srbiji između devete i devetnaeste godine besplatno dobije vakcinu protiv HPV-a i bude zaštićeno. 

"Mogućnost da osoba koja primi ovu vakcinu oboli od karcinoma je minimalna pa je možemo smatrati 'vakcinom protiv raka'", rekao je državni sekretar i istakao da su ženama kod kojih je, na žalost, dijagnostikovan karcinom dojke u Srbiji sada dostupne najnovije terapije, bilo imunološke, bilo biološke koje omogućavaju da one imaju što manje propartnih simptoma tokom lečenja.

Državni sekretar je podsetio da je u proteklom periodu Ministarstvo zdravlja organizovalo akciju preventivnih pregleda kojoj se odazvao veliki broj građana i kojom su želeli da podignu svest građana o tome koliko je važno kada se na samom početku dijagnostijuje neko oboljenje i krene s lečenjem na vreme.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija