Društvo

Završen protest prosvetnih radnika u Beogradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/10/2024

-

12:08

Završen protest prosvetnih radnika u Beogradu
Završen protest prosvetnih radnika u Beogradu - Copyright Euronews/Bojana Petrušijević

veličina teksta

Aa Aa

Završen je protest prosvetnih radnika Srbije obraćanjem predstavnika reprezentativnih sindikata ispred Vlade Srbije. Protest je počeo oko 12 sati ispred Skupštine Srbije, nakon čega je usledila protestna šetnja do Vlade Srbije".

Predstavnici sindikata su poručili da ne odustaju i da se borba nastavlja. Traže da se poštuje potpisani Protokol i da početna plata zaposlenih u prosveti  u januaru 2025. godine bude izjednačena sa prosečnom u Srbiji. Vlada Srbije im nudi povećanje od 12 odsto, a za nenastavni kadar 8 odsto.

Saobraćaj ispred Skupštine Srbije bio je zaustavljen dok je trajalo obraćanje predstavnika sindikata. Zatim je zatvorena Nemanjina ulica.

Učesnici su nosi transparente "Golgota srpske prosvete", "MMF ili osveta loših đaka", Ako vas zbog naše plate nije blam, provedite vi sa decom jedan dan", "Opet ste nas prevarili".

Na skup u Beogradu stigli su prosvetari iz svih delova Srbije - Velikog Gradišta, Niša, Lebana, Novog Sada, Požarevca...

Okupljenima su se ispred Skupštine Srbije obratili predstavnici reprezentativnih sindikata. Obraćanje je trajalo 45 minuta, koliko traje jedan školski čas, a zatim su se uputili u protestnu šetnju do Vlade Srbije.

Euronews/Bojana Petrušijević

 

Okupljenima se ispred Vlade srbije obratio Danilo Gligorić, predsednik Sindikata radnika prosvete koji je rekao da škole ne smeju da se uništavaju.

"Već 30 godina nas varaju i 20 godina urušavaju škole. Pokušavaju i sada da nas prevare, a da li će u tome uspeti zavisi od nas. Situacija je takva da ćemo za pet godina početi da zatvaramo državne škole. Prosvetari odlaze, a ne možete naći zamenu", rekao je on.

Dodao da je se raznim dopisima vrše pritisci na zaposlene koji obustavljaju nastavu, da se tako stvara loša atmosfera u školama.

"Došli su do crvene linije. Naše nezadovoljstvo nema više kuda. Znači biti ili ne biti. Zato moramo da se izborimo za opstanak naših škola", rekao je on.

Euronews/Bojana Petrušijević

 

Predstavnici sindikatta poručili su da se u Srbiji "čovek drži za reč", a da se danas došlo do toga da se ne može računati da će biti ispunjeno ono što je potpisano. To se odnosi na potpisano Protokol iz 2023. godine, potpisan između Vlade Srbije i reprezentativnih sindikata da se u januaru 2025. godine plata početnika u prosveti izjednači sa prosečnom platom u Srbiji.

Srđan Slović, predsednika Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost“, kaže da su se prosvetari danas okupili da kažu "stop prevarama".

On je ukazao da su prevareni i da nije ispoštovan potpisani sporazum iz 2014/15 koji pozrazumeva uvođenje platnih razreda.

"Da je primenjen Zakon o platnim razredima sada bi imali 20 posto veće plate. Njegovo donošenje odložen je za 2025. godinu, a niko ne pominje da li će se uopšte primeniti", rekao je on.

Valentina Ilić predsednica Sindikata obrazovanja Srbije kaže da Vlada Srbije na 147.000 zaposlenih u prosveti gleda kao trošak. Dodala je da neće pristati da ih neko deli, da nastavnici dobiju povećanje od 12 odsto, a nenastavni kadar 8 odsto.

Euronews/Bojana Petrušijević

 

"Uvodi se privatno obrazovanje na mala vrata, javno obrazovanje postaje ništa. Sad su počeli da nas dele, a mi postavljamo pitanje: zašto nas delite, ako nas ni deca u školama ne dele?. Ovde smo da pokažemo da smo složni, solidarni. Ne može radnik na kiosku da ima veću platu od onih koji su završili master i rade sa decom", rekla je ona.

Dobrivoje Marjanović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije rekao je da novca u državnoj kasi ima samo da je on nije pravilno raspoređen.

Dodao je da će za sve naredne korake prvo konsultovati članstvo i one koji su danas bili na protestu u Beogradu i obustavili nastavu u školama.

"Nećemo ići i na kakve pregovore dok nemamo nešto konkretno u odnosu na papir koji smo potpisali. Najveća podrška koju dobijamo je od naših đaka. Oni su nam poručili "Ne savijajte kičmu danas, da bi je mi imali sutra". Poruka naša je pametniji danas ne popuštaju", naveo je on.

Prosvetari su poručili da se borba nastavlja, da su završena dva časa, a da će "nakon velikog odmora pokazati kako se drži veliki čas".

Prosvetari su nezadovoljni najavljenim povećanjem plate od 12 odsto od 1. januara, jer neće dobiti ono što je potpisano Protokolom da se plata početnika u prosveti izjednači sa prosečnom platom u Srbiji početkom 2025. godine. Sa povećanjem od 12 odsto oni će biti na 94 odsto prosečne plate u Srbiji.

Nezadovoljni su i zato što država nije obezbedila isto povećanje zarada svim zaposlenim u prosveti, već su povećanje od 12 odsto dobili učitelji i nastavnici, a povećanje od 8 odsto nenastavni kadar.

Prosvetari još traže izmenu Uredbe o koeficijentima, izmena Krivičnog zakonika po hitnom postupku, isplatu Novogodišnjih nagrada zaposlenima u prosveti.

Euronews/Bojana Petrušijević

 

Današnji protest su organizovali Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je ranije za Euronews Srbija da se razgovori sa prosvetarim nastavljaju, ali da je povećanje zarada od 12 odsto maksimum u ovom momentu i da se može razgovarati da prosvetni radnici još dobiju jednokratnu novčanu pomoć.

Ministarstvo prosvete saopštilo je danas da je nastava potpuno obustavljena u 23,39 odsto škola u Srbiji, da je u izmenjenom režimu organizovana u 28,29 odsto škola, a da je u celosti organizovana 48,32 odsto škola.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija