Društvo

Prosvetni sindikati najavljuju obustavu nastave u školama 2. oktobra, Dejanović: Povećanje od 12 posto jedino moguće

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/09/2024

-

17:03

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Reprezentativni sindikati prosvetnih radnika najavili su obustavu rada 2. oktobra. Tog dana neće biti nastave u školama, a ni vrtići neće raditi- neće biti prijema dece.

Sindikati su se odlučili na ovaj korak jer nisu ispunjena njihova četiri zahteva koje su tražili od Vlade Srbije na protestu 16. septembra.

Sindikati traže da se izjednače početne plate nastavnika sa prosekom u Srbiji 1. januara 2025., da izmene Krivičnog zakonika (kojim su predviđene strože kazne za napade na nastavnike) budu usvojene po hitnom postupku, da se izmeni Uredba o koeficijentima za obračun plata zaposlenih u javnim službama, isplata Novogodišnjih nagrada zaposlenim u prosveti.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je danas da Vlada Srbije i Ministarstvo prosvete vode dijalog sa reprezentetivnim sindikatima i da je ponuđeno povećanje plate od 12 odsto u januaru jedino moguće u ovom momentu.

"Povećanje će biti 12 odsto. To je 50 odsto više nego za sve druge, to su finansijske mogućnosti i više od toga u ovom momentu nemamo. Radićemo intenzivno na tome tokom 2025. godine da se prosečna plata početnika u prosveti izjednači sa prosečnom platom u Srbiji. Smatramo da je to korektan zahtev sindikata i čim finansijske mogućnosti to budu dozvolile da idemo na taj procenat on će i biti realizovan. U ovom momentu početna plata u prosveti je 94 odsto prosečne plate u ostalim sektorima", rekla je Đukić Dejanović.

Mihailović: Svesni smo da ovo nije po zakonu, ali iscrpljene su sve mogućnosti

Jednodnevnu obustavu nastave i protest u Beogradu najavila su četiri reprezentativna sindikata u prosveti- Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost", Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Fonet/Marko Dragoslavić

 

Martin Mihailović iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije kaže da su iscrpljene sve mogućnosti za bilo kakve pregovore.

Navodi da se iz izjava premijera i ministarke prosvete stvara iluzija da prosveta dobija ogromno povećanje plate.

"Izašli su podaci da je julska prosečna plata 97.805 dinara. Sa 12 odsto povećanja mi u januaru ne bi bili ni na tom proseku, a pitanje je kolika će biti prosečna plata u tom trenutku. Ništa nam drugo ne preostaje nego da krenemo u štrajkove, obustavu nastave, proteste", rekao je on za Euronews Srbija.

Dodaje da je u planu sindikata potpune obustave rada 2. oktobra u školama gde imaju svoje članstvo i da se dođe na protest u Beograd.

"Svesni smo toga da ovo nije po zakonu, ali nećemo dozvoliti da se neko igra sa nama. Imali smo dogovor iz oktobra prošle godine (potpisan Protokol), čekali smo strpljivo da se dogovoreno ispuni, nismo išli u štrajk. Kako to nije ispunjeno, naravno da ćemo preduzeti korake koji nisu baš popularni kod naših poslodavaca", rekao je on.

Upitan šta je plan nakon 2. oktobra, on je rekao da će sindikati razgovarati sa svojim članstvom u kakav su vid borbe spremni dalje da idu.

"Ukoliko nas bude više spremno za radikalnije poteze, tako će i da budu. Što bi značilo, ako budemo spremni da svi idemo u potpunu obustavu nastave, sve dok nam ne ispune sve zahteve, tako će i biti. Ukoliko ne bude onda ćemo smišljati neki drugi način na koji možemo da se borimo. Svakako nećemo odustati sve dok ne dobijemo ono što smo tražili", zaključio je on.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija