Društvo

"Povećanje od 12 odsto jedino moguće u ovom momentu": Ministarka prosvete o zahtevima prosvetnih radnika

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/09/2024

-

16:06

"Povećanje od 12 odsto jedino moguće u ovom momentu": Ministarka prosvete o zahtevima prosvetnih radnika
"Povećanje od 12 odsto jedino moguće u ovom momentu": Ministarka prosvete o zahtevima prosvetnih radnika - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je da će januarskim povećanjem od 12 odsto plata početnika u prosveti biti 94 odsto prosečne plate u Srbiji i da je to sada jedino moguće u ovom momentu.

Inače, u mnogim školama danas nije bilo nastave jer su četiri reprezentativna sindikata pozvala na jednodnevni štrajk i protest u svim većim gradovima. Oni su nezadovoljni povećanjem od 12 odsto, jer na taj način neće biti ispoštovano ono što je potpisano Protokolom krajem prošle godine da plata nastavnika početnika bude izjednačena sa prosečnom platom u Srbiji.

Ministarka je navela da od 1.772 osnovne i srednje škole u Srbiji u 35 odsto je bila potpuna obustava nastave, ali da je bilo i škole u kojima je 30 -70 odsto nastavnika obustavilo rad.

"U toku je dijalog Vlade Srbije, Ministarstva prosvete i sindikata. Imali smo dogor da se na dve nedelje sastajemo i da tražimo rešenja ne samo za finasijski status već i uslova u kojima rade prosvetni radnici. Oko 80 odsto zahteva iz Protokola je realizovano. Međutim, odluka sindikata je bila da na ovaj način izraze nezadovoljstvo", rekla je Đukić Dejanović.

Smatra da kroz dijalog treba tražiti rešenja za bezbednost dece i nastavnika i da na tome može uvek da se radi. Trenutno se, kako je rekla, može govoriti o težnji ka izjednačavanju plata u prosveti sa prosečnom platom.

"Ponuda Vlade Srbije je da početna plata u obrazovanju teži ka izjadnečenju prosečnoj plati u javnom sektoru. Sa januarskim povećanjem plata početnika u prosveti iznosila bi 94 odsto prosečne plate u Srbiji. Mislimo da je to jedino moguće u okviru finansijskih potencijala koje imamo", rekla je ministarka.

Što se tiče bezbednosti nastavnika u školama, ona je rekla da predlog izmene Krivičnog zakonika od 1. oktobra ulazi u javnu raspravu, gde je predviđeno da se napad na nastavnika smatra krivičnim delom i predviđa zatvorsku kaznu.

"Dijalog je jedina forma, nema rezervnih para. Pozivam prosvetne radnike da zajednički radimo na vaspitno- obrazovnim programima dece, na njihovoj bezbednosti, bezbednosti prosvetnih radnika i bezbednosti škole", zaključila je ministarka.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija