Društvo

Četiri meseca od požara na deponiji Duboko, a problemi i dalje "tinjaju": Okolne opštine nemaju gde da odlažu otpad

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/09/2024

-

10:55

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Sa problemima regionalne deponije „Duboko“ kod Užica, šira javnost u Srbiji upoznala se u maju kada je na njoj čitavih 20 dana gorelo smeće. Četiri meseca posle požara smeće iz osam opština nema stalnu adresu.

Iako je požar na regionalnoj deponiji "Duboko“ kod Užica ugašen još u maju, čini se da problemi od tada nisu prestali da "tinjaju", jer đubre koje se sakupi u osam okolnih opština ne odlaže se na pomenutoj lokaciji.

Iz JKP "Duboko" za Euronews Srbija poručuju da se zbog "nemogućnosti" odlaganja otpada na regionalnoj deponiji, lokalne samouprave moraju da se "snađu".

"Što se tiče otpada koji je do sada dolazio iz devet lokalnih samouprava mi ne primamo jer nemamo mogućnost dok ne saniramo prostor gde se taj otpad odlaže. Lokalne samouprave se snalaze. Ono što imam informaciju, Bajina Bašta vozi u Osečinu. To je na njima da vide gde će odlagati otpad dok mi ne stvorimo mogućnost da se otpad dovozi", objašnjava Momir Milovanović iz ovog preduzeća.

Čačak bez stalnog rešenja

Regionalni centar Duboko je prihvatao komunalni otpad i iz Čačka, Lučana, Požege, Arilja, Ivanjice, Bajine Bašte, Kosjerića i Čajetine sve do maja meseca ove godine.

Izbijanje i sanacija požara - promenila je ovu praksu, pa su od tada sve navedene opštine prinuđene da traže druga rešenja.

Euronews

 

Zvaničnici iz Čačka kažu da su od tada morali da šalju prikupljeni otpad na više deponija. 

"Mi smo se snalazili i iznalazili rešenja na taj način što smo najpre vozili za Kraljevo, zatim za Knić pa onda za Kragujevac, pa opet za Knić i evo sada vozimo trenutno u Jagodinu. Čačak generiše ogromnu količinu otpada, razumljivo sasvim, to je ipak grad od 120.000 stanovnika, to je negde na dnevnom nivou od 120 do 125 tona otpada koji dođe na našu transfer stanicu", izjavila je za našu televiziju direktorka JKP "Komunalac"iz Čačka Mirjana Đoković.

"Ima pacova, ima svega..."

Ništa bolja situiacija nije ni u Arilju koje takođe nije pronašlo privremeno rešenje, a predsednik te opštine Predrag Maslar kaže za Euronews Srbija da strahuje da bi ovakva situacija mogla da dovede do ekološke katastrofe.

"Više ne skladištimo smeće na tim opštinskim parcelama, zaključili smo, odnosno dogovorili saradnju sa deponijom Vrbak u Lapovu. Ovo je zaista veliki problem, ono što je bila bojazan kod mene, čega sam se jednostavno rečeno plašio, jeste da ne dođe do neke ekološke katastrofe", ispičao nam je Maslar koji ističe da je kompletna situacija izazvala revolt kod građana.

Euronews

 

"Iskren da budem, to je opravdan revolt, i ja se njima ovom prilikom zahvaljujem što su gotovo četiri meseca trpeli sve to što je zadesilo opštinu Arilje, zbog, ajde da kažemo, rada, odnosno nerada u JKP Duboko", dodaje Maslar.

Za Euronews TV govorila je i meštana Arilja Jelena Lovro koja živi u blizini deponije. 

"To nije samo problem opštine Arilje, ja mislim da je to problem čitave Srbije, oni moraju da znaju šta će sa smećem. Ljudi rade svoj posao, oni nose smeće. Nama dole smeta, ima pacova, ima svašta, znači mora na nivou naše države da se donese odluka koja će da reši ovaj problem", ukazuje ona.

Ko je odgovoran?

Za razliku od drugih opština, Lučani problem odlaganja smeća rešavaju na svojoj teritoriji, na staroj deponiji.

"Znači, sav otpad komunalni lagerujemo na deponiju Kamenac. Taj Kamenac je privremeno bio zatvoren, tako da smo ovog puta morali da se opet vratimo na to staro rešenje i da otpad odlažemo na Kamencu", izjavio je za naš medij načelnik Štaba za vanredne situacije Lučani Zoran Vučićević.

I dok se čeka rešenje, za sada na deponiju Duboko otpad odlažu samo Užičani. 

Niko ovde nije poštedjen od odgovornosti, a pitanja koja traže odgovor svakako idu na nekoliko adresa, prva je resorno ministarstvo,druga JKP "Duboko". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija