Društvo

Radovanović o slučaju Danke Ilić: Ne sme da prestane potraga za devojčicom, dokazi su ključni za tužilaštvo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/09/2024

-

14:39

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Što više materijalnih dokaza koji treba da prate izjave u tužilaštvu bi moglo da bude dobar osnov za suđenje zbog navodnog ubistva Danke Ilić za kojom se traga od 26. marta. Međutim, ukoliko se optužnica zasniva samo na ranije datim izjavama, onda je to dosta labavo i sudiji bi bilo otežano da pokrene ceo postupak, rekla je za Euronews Srbija pukovnica MUP-a u penziji i narodna poslanica Narodnog pokreta Srbije Slavica Radovanović.

Podsetimo, 26. septembar je bio krajnji rok za podizanje optužnice protiv dvojice osumnjičenih za ubistvo Danke Ilić i koji se u pritvoru nalaze od početka aprila. 

Dva dana pre isteka ovog roka, oglasilo se Više javno tužilaštvo u Zaječaru koje je saopštilo da je podiglo optužnicu protiv D.D. i S.J. navodeći da su oni osumnjičeni za ubistvo devojčice.

Optužnicom je obuhvaćen i R.D. zbog sumnje da je počinio krivična dela pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog dela i neprijavljivanje krivičnog dela i učinioca. 

"Osim podataka da je podignuta optužnica i za koja krivična dela, mi više nemamo nijedan podatak na osnovu čega se bazira i koji su to dokazi na osnovu kojih je podignuta optužnica. Ovo što mi sada imamo kao informaciju je apsolutno sledeći događaj je trebao da se dogodi, i to nakon što su pre nekoliko meseci o ovome govorili i predsednik države i ministar unutrašnjih poslova", rekla je ona.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Dvogodišnja Danka Ilić nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, a policija je posle 10 dana uhapsila S.J. i D.D. , inače radnike borskog "Vodovoda". Oni su osumnjičeni da su devojčicu udarili automobilom, a zatim njeno telo stavili u gepek kola i odneli na deponiju. Na konferenciji za medije, 4. aprila, tadašnji ministar policije Bratislav Gašić rekao je da je nakon što su udarili devojčicu, S.J. izašao iz automobila, uzeo devojčicu i ubacio je u gepek preko alata koji su nalazio u tom, inače, službenom vozilu.

Javnosti je saopšteno i da su oni telo deteta izbacila na lokalnu deponiju. Potom su, kako je rečeno, otac i brat D.D. pomogli da se telo prebaci na drugu lokaciju. 

Telo devojčice do danas nije pronađeno. U javnosti se spekulisao i o tome da li su pronađeni validni DNK tragovi koji se poklapaju sa ovim informacijama. 

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"Sama činjenica da nema DNK dokaza ukazuje na to da ti dokazi postojali, da su se mogli izolovati, oni bi se izolovali. Ministarstvo unutrašnjih poslova posjeduje zaista jako dobru tehniku i jako dobre ljude, veštake, koji mogu da izoluju zaista DNK sa potpuno neverovatnih i za obične građane nemogućih uslova. Da je telo devojčice bilo u kolima na način na koji je nama opisano, nemoguće je da nije ostao nijedan trag", rekla je ona naglašavajući da joj je kao dugogodišnjoj policijskoj inspektorki poznato na koje se sve načine prikupljaju dokazi i kako se kasnije obrađuju.

Kako dodaje, u ovom momentu se nastavlja istražna delatnost, kao i da policijski inspektori nastavljaju da prikupljaju podatke i dokaze koje bi mogli da učvrste optužnicu.

Dokazi ključni

Radovanović kaže da su dokazi važni i ključni za stabilnu i čvrstu optužnicu, i da ukoliko tužilaštvo ima izjave to ne bi bilo dovoljno dobro za sam proces suđenja. Podseća da i osim ranijih izjava koje su date policiji i tužilaštvu nije postojao ni jedan dokaz koji bi sve to potkrepio.

"Izjavu moraju da prate i dokazi. Posle izvesnog vremena, kada je preminuo jedan od glavnih osumnjičenih i brat jednog od osumnjičenih menja se tok istrage. Takođe, ono što su oni pričali može da se menja. Naime, samo lice koje je osumnjičeno u toku predistražnog postupka, pa nekada i u toku istražnog postupka, može da menja svoje iskaze. Zato je veoma važno da se prikupe ostali i dobri materijalni dokazi koje mi u ovom slučaju imamo", rekla je ona.

Dokazi, dodaje, su važni i zbog same činjenice da devojčica nije pronađena. 

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"Mora da postoji mnogo više dokaza da bi se pokrenula optužnica. Opet kažem, posebno što mi i dalje ne znamo šta se desilo sa devojčicom. I u ovom trenutku, ako je optužnica zasnovana samo na tom iskazu, to u suštini je jedan veoma labav dokaz i dokaz koji nas ne može dovesti do rešenja šta se zaista desilo sa devojčicom", rekla je ona.

Komentarišući potragu za Dankom, Radovanović podseća i na to da je prvi put bio aktiviran alarm "Pronađi me" i da je dobro što Srbija ima tako nešto.

"Ne bih se složila da je deo potrebne delatnosti izazvao propuste. Pre bih se bazirala na deo istražne delatnosti i da u postupku istražne delatnosti u kojoj postupaju policajci, kriminalističke službe, da je tu više bilo propusta nego u samih onih nekoliko dana kada je bila u pitanju potrebna delatnost. Ja bih te dve istrage zaista razdvojila i mislim da su policajci i svi koji su učestvovali u potrebnoj delatnosti dali sve od sebe", rekla je ona.

Šta se dešavalo na dan kada je Danka nestala?

Naime, sve je počelo kada je majka devojčice sa sinom i Dankom 26. marta otišla do porodične kuće u Banjskom Polju kako bi se, kako je tada navela, deca poigrala. Ona je sa njima bila u dvorištu i fotografisala ih a potom fotografije slala suprugu. Kasnije je upravo jedna od njih i korišćena u trenucima kada se za devojčicom tragalo.

Kako je tada pisalo na sajtu ''pronadjime.mup.gov.rs'', Danka Ilić ima smeđu kosu, braon oči i visoka je oko 85 centimetara. Na sebi je u trenutku nestanka imala ljubičaste pantalone, maslinasto zelenu jaknu, crne patike i kosu vezanu u rep.

Prema navodima ministra Bratislava Gašića, pretpostavlja se da se devojčica kretala asfaltom na koji je verovatno sama izašla. Tada je, prema proveri kamera sa okolnih objekata, zabeleženo i kretanje vozila kojim je Danka udarena u ulici Radomira Putnika.

Euronews TV

Osumnjičeni su tokom saslušanja naveli da su tu stali zbog potrebe za toaletom. Ispred kapije su se zadržali oko dva i po minuta, a devojčicu su, kako se sumnja, udarili malo nakon što su krenuli. Tačnije, prema rečima Gašića, nekih 30 do 40 metara od kapije kuće iz koje je izašla.
Automobil se u tom trenutku, dodao je Gašić, kretao brzinom od 20 kilometara na čas.

Kako je dalje naveo Gašić, tokom vožnje dvojica osumnjičenih su se dogovorili da telo deteta negde bace, a usput ih je zaustavio otac devojčice koji ih je pitao da li su je videli na šta su odgovorili negativno.

U 14 sati su se uputili starobanjskim putem, a prilikom dolaska na deponiju, na kojoj su se zadržali minut i po, S.J. je uzeo dete i bacio ga na bedem na kom je bila gomila smeća, dok je D.D. bio pored auta pazeći da neko ne naiđe. Nakon toga su se vratili u firmu, ostavili vozilo.

Dest dana su za Dankom intezivno tragali svi u Srbiji. Ministar Gašić je naveo da je tom prilikom urađeno 15 poligrafskih ispitivanja. Kako je dodao, prve upute kako bi tekla potraga, dala je majka devojčice.

"U potrazi su korišćena sva raspoloživa tehnička sredstva - dronovi sa termovizijama i bez nje, helikopteri, policijski psi tragači, pregledano 200 kuća, isto toliko stanova, više od 400 vozila, dobijeno obaveštenja od više desetina osoba, pregledano više od 10 kamera, poligrafski testirano 15 osoba, na dan nestanka locirano 42.000 telefona na baznoj stanici u Boru", rekao je tada  Gašić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija