Društvo

Zamislite želju, stiže kiša meteora: Evo kada će "zvezde padalice" biti najvidljivije na nebu iznad Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/08/2024

-

17:28

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U noći između 12. i 13. avgusta očekuje se vrhunac meteorskog roja Perseida koji nam sprema svetlosni spektakl na nebu.

U pitanju je astronomska pojava koja se javlja svake godine i svoj vrhunac dostiže uvek u isto vreme. Pojava se može posmatrati golim okom i za nju nije potreban teleskop.

"Perseidi su posebni po tome što se dešavaju u prijatno doba godine. Aktivnost roja je već uveliko prisutna, ona traje od sredine jula i trajaće do kraja avgusta. Perseidi imaju vrhunac u sazvežđu Perseja i po tome nose ime, ali njihov radijant se kreće kroz Kasiopeju. Ima veliki broj zvezda padalica koji proističu iz njega", kaže za Euronews Srbija Branko Simonović, populizator astronomije.

Meteorski roj biće vidljiv u celoj Srbiji, ali postoje izvesna mesta gde će se ova lepa pojava videti u punom sjaju. Meteorski roj se može posmatrati i sa planine i iz ravnice, samo je važno biti što dalje od gradova koji su glavni izvori svetlosnog zagađenja.

"Meteori se posmatraju iz ležećeg položaja tako da se vidom obuhvati što veći deo neba i potrebno je imati vreću za spavanje, podlošku ili ležaljku, odnosno nešto što će obezbediti da to tokom dugog vremena posmatramo, a da pritom obezbedi toplotu jer su noći hladne", dodaje Simonović.

Očekuje se da će vidljivost biti najbolja iza ponoći, odnosno između 12. i 13. avgusta, a meteorolozi najavljuju vedru noć.

Na vama je samo da pripremite želje.

Komentari (0)

Srbija