Društvo

TROPSKI TALAS U SRBIJI Savet lekara: Boravite u klimatizovanom prostoru i ne izlažite se naporu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/06/2024

-

09:28

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je danas počeo toplotni talas koji će trajati sve do utorka. U danu pred nama očekuje se sunčano i vedro vreme, dok će temperatura biti prava letnja - danas od 30 do čak 33°C u hladu. Međutim, lekari savetuju da se bez preke potrebe ne izlazi napolje i da se boravi u rashlađenim prostorijama. 

Subjektivni osećaj će biti da je još toplije zbog određene količine vlage u atmosferi.

"Oblaci će danas biti retka pojava i oni nam danas neće pružiti hlad. Osveženje neće doneti ni vetar. Mirni sati su pred nama. Povremeno će u prizemlju duvati veoma slab vetar južnog pravca", kaže meteorološkinja Euronews Srbija Milena Ćirković.

Ona je navela da će UV indeks danas u većem delu zemlje imati veoma visoku vrednost, čak 8.

Preporuka je da pre izlaska napolje, zaštitite svoju kožu i oči. Koristite svetliju odeću, kreme sa zaštitinim faktorom i sunčane naočare.

Takođe, ukoliko možete, izbegavajte najtopliji deo dana, a to je obično oko 14-15 časova.

"Atmosfera se, nakon veoma nestabilnog perioda stabilizovala. Razlog je snažan anticiklon koji se pozicionirao iznad Balkana.  Na njegovoj prednjoj starni ka nama struji i veoma topao vazduh, zato će u narednim danima biti tropski toplo", istakla je Ćirković.

AP Photo/Charlie Riedel

 

Inače, Institut za javno zdravlje Srbije dr Milan Jovanović Batut izdao je upozorenje u više gradova za nedelju i ponedeljak zbog visokih temperatura na potencijalno opasne i opasne pojave po zdravlje ljudi. 

U Batutu kažu da će potencijalno opasne temperature po zdravlje u nedelju biti u 10 gradova - Beograd, Bečej, Zrenjanin, Novi Sad, Sremska Mitrovica, Loznica, Valjevo, Požega, Smederevska Palanka, Ćuprija. 

Temperatura opasna po zdravlje u ponedeljak biće u Surčinu (Beograd), a potencijalno opasna u ostalim delovima Beograda, zatim Bečeju, Kikindi, Zrenjaninu, Novom Sadu, Loznici, Valjevu, Velikom Gradištu, Vršcu, Smederevskoj Palanci, Ćupriji, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Negotinu, Nišu, Leskovcu. 

Stiže i saharski pesak

Osim visokih temperatura, sa vetrom stiže i saharski pesak.

"U narednim satima, vazduh može biti zamućen, a na kolima i prozorima se mogu javiti žuti tragovi. U pitanju je manja količina, koja ne utiče na zdravlje ljudi", navela je Ćirković.

Tanjug/Strahinja Aćimovič

 

Za dane vikenda i početkom naredne sedmice, ostaje toplo, sunčano i vedro. Temperatura u subotu i nedelju do 35 stepeni, što će biti i vrhunac ovog toplotnog talasa.

Od ponedeljka se očekuje nešto više oblaka koji će biti uvertira u promenu vremena i kišu koja stiže u utorak.

Stefanović: Ne nosite teško, ne opterećujte srce

Dr Ivana Stefanović iz Hitne pomoći kaže da građani treba da vode računa o svom zdravlju, posebno hronični bolesnici. U povećanom riziku od pogoršanja bolesti su kardiovaskularni pacijenti, ali i pacijenti koji boluju od hronične opstruktivne bolesti pluća i astme.

"Kod kardiovaskularnih pacijenata očekujemo da će reagovati na visoke temperature jer srce radi pod većim naporom. Organizam se prilagođava novim uslovima, šire se periferni krvni sudovi", objašnjava Stefanović za Euronews Srbija.

Dodaje da kardiovaskularni pacijenti treba da izbegavaju da nose veliki teret u rukama, kao i da ne rade ništa dodatno čime bi opeteretili srce. Starijoj populaciji savetuje da u najtoplijem delu dana ostane kod kuće u rashlađenim, klimatizovanim prostorima.

Euronews TV

"Znam da stariji sugrađani ne vole da uključuju klimu, ali važno je da se boravi u prijatnoj atmosferi, da vam ne bude pretoplo. Nije dobro da vam bude hladno, treba da vam bude prijatno", navela je ona.

Dodaje i da deci u vrtićima treba obezbedite takve uslove, odnosno da se bez potrebe ne znoje preterano.

"Ishrana treba da bude lagana. Mediteranska ishrana se preporučuje. Izbegavajte meso. Poseban oprez za pacijente koji boluju od astme, hronične opstruktivne bolesti pluća, jer sada ima dosta vlažnosti", rekla je ona.

Za radnike, koji rade na otvorenom savetuje da uvek uz sebe imaju tečnost. Navodi da od velike količine obične vode može da bude muka, te zato savetuje da se u nju stavi limun ili pomorandža.

Za svaku naglu promenu kod pacijenata u zdravstvenom stanju treba se obratiti lekaru za pomoć i nikako to ne treba prepisivati toplotnom talasu.

 

Komentari (0)

Srbija