Društvo

Još jedan savršen prolećni dan: Temperatura do 27 stepeni, meteoalarm na snazi u jednom delu Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/05/2024

-

07:51

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Vreme u utorak će biti slično ponedeljku, uz malo oblaka, malo kiše u južnim predelima, i temperaturu do 27 stepeni. U južnim predelima, danas je uključen najniži stepen upozorenja. Žuti meteoalarm je tu zbog grmljavine koja se očekuje u poslepodnevnim i večernjim satima, rekla je meteorološkinja Euronews Srbija Milena Ćirković.

"Grmljavina se javlja kao odraz nestabilne atmosfere. Indeks nestabilnosti je u porastu, zbog toplog i vlažnog vazduha koji cirkuliše u višim slojevima, ali i promenljivog vetra na visini. Veći deo današnjeg dana biće sunčano i vedro. Kratkotrajnih pljuskova, kiše i grmljavine biće samo u južnom delu Srbije, nakon 14h", dodaje. 

Kako kaže, lokalne padavine treba da očekuju svi oni koji žive oko Zaječara, Pirota, Niša, Novog Pazara, ali i na teritoriji celog Kosova i Metohije. Vetar ostaje slab do umeren promenljivog pravca.


"Kada je reč o temperaturi ona je i danas u granicama višegodišnjeg proseka. U najtoplijem delu dana od 24 stepena na jugu do 27 na severu. U nastavku nedelje raste nestabilnost, a sa njom i šansa za kišu i pljuskove i u drugim delovima zemlje. Od četvrtka kišu i pljuskove mogu da očekuju i stanovnici Vojvodine i Beograda, ali je reč o znatno manjoj količini", navela je. 

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Dodaje i da u proseku očekujemo da padne ispod 5 l/m2 i padavine će biti rezervisane za drugi deo dana.

"Uglavnom će u narednim danima dominirati sunce i prolećna temperatura sa vrednostima i do 29 stepeni u hladu", dodala je.

Za sve one koji su alergični na travu, brezu, platan, pšenicu i jasen, kako kaže, ovi alergeni su u maju najizraženiji, zato određena grupa ljudi može imati simptome u vidu suzenja i svraba očiju, nosa, kijanje kao i glavobolju.

"Jedino, univerzalno rešenje, pored prepisane terapije od strane lekara, jeste što manji kontak sa alergenima, naročito u periodu od 10 do 14h", zaključuje.

Komentari (0)

Srbija