Društvo

Red kiše, red sunca: Očekuje nas toplo, ali nestabilno vreme, pripremite kišobrane

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/05/2024

-

07:42

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Danas se nastavlja nestabilno, prolećno vreme, a za poslepodne bi trebalo pripremiti kišobrane i kabanice. Temperatura će biti do 28 stepeni.

"Najnestabilniji period godine često podrazumeva aktiviranje i meteoalarma. U celoj zemlji danas je na snazi niži, žuti meteoalarm koji upozorava na lokalnu pojavu pljuskova i grmljavine. Očekuje se da za vrlo kratko vreme padne više od 10 l/m2", kaže meteorološkinja Euronews Srbija Milena Ćirković.

Kako dodaje, vreme je nestabilno zbog aktivnog ciklona koji se nalazi u višim slojevima atmosfere. Njegova tačna lokacija je Crno more i upravo zbog te blizine velika količina vlage visinskim strujama i vetrovima stiže u Srbiju.

"Kiša i pljuskovi danas se očekuju širom Srbije i regiona. Oko podneva padavine će biti rezervisane za zapadni deo zemlje, oko Bajine Bašte, Užica i Priboja. Kasnije tokom dana i tokom večeri, kiše i pljuskova biće u gotovo svim mestima izuzev u najsevernijim delovima Vojvodine", rekla je ona, te dodala da najviše kiše očekujemo da padne u oblasti između Kraljeva i Novog Pazara u kasnim poslepodnevnim satima.

Vetar polako kreće da menja pravac sa severnog na južni. Danas će u većem delu zemlje duvati slab do umeren južni i jugoistočni vetar.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

"Kada je reč o temperaturi, vrednosti se već danima ne menjaju previše, a tako će biti i danas. U najtoplijem delu dana od 25 do 28 stepeni. Od petka se očekuje još nestabilnije vreme. Biće sparno i toplo, uz čestu smenu sunčanih i kišovitih intervala", kaže.

Kako dodaje, za sada oluje ne očekujemo u Srbiji, već samo istočno od nas, u Rumuniji i Bugarskoj.

"Kratak predah od kiše i pljuskova biće u subotu, zatim u nedelju ponovo poslepodne kiša, pljuskovi i grmljavina. Temperatura u narednim danima od 12 stepeni ujutru do 30 stepeni u najtoplijem delu dana", zaključila je Ćirković.

Komentari (0)

Srbija