Oko sveta

Ako ne u Italiji, onda gde? U ovim evropskim gradovima se služi najbolja pica, na listi je i Beograd

Komentari

Autor: Euronews

14/10/2024

-

19:33

Ako ne u Italiji, onda gde? U ovim evropskim gradovima se služi najbolja pica, na listi je i Beograd
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pica je pre svega jedan od zaštitnih znakova Italije, ali je i omiljeno jelo mnogima širom sveta. Uvek bezbedan izbor u restoranima, ili lagana brza hrana tokom užurbanog dana, služi se zaista na svakom ćošku, širom cele Evrope, i šire.

Tako je i nedavna studija procenila da se najbolja picerija na svetu ne nalazi u Rimu, pa čak ni u Italiji već u Njujorku. Ipak, večni grad i dalje je na prvom mestu po pitanju najbolje pice u Evropi.

Da bi se utvrdilo koji evropski grad služi najbolju picu, "Chef’s Pencil", čuveni kulinarni veb sajt identifikovala je koje picerije su se najčešće našli na globalnoj rang listi najboljih pica u proteklih šest godina. 

Iako je na ovogodišnjoj listi na drugom mestu umesto rimske napuljska pica, deluje da je ipak pica iz italijanske prestonice češće našla na samom vrhu rejtinga u proteklih šest godina.

Gde su najbolje pice van Italije, gde je Beograd?

U Lodnonu možete naći čak 16 picerija koje su se našle na listi u proteklih šest godina, dok je grad svetla – Pariz tom 14 izvanrednih picerija. Prema ovogodišnjoj listi, najbolja evropska picerija van Italije je "Napoli on the Road" u Čizviku, u zapadnom Londonu.

Prema rang listi, Madrid i Kopenhagen su bili dom za šest elitnih picerija u poslednjih šest godina, što ih stavlja na zajedničko treće mesto. Potom, prema šestogodišnjem merenju slede Brisel i Moskva.

Na ovogodišnjoj evropskoj rang listi koja ne uzima u obzir italijanske restorane, možemo da pronađemo čak dve picerije iz Beograda, od kojih se nažalost nijedna nije našla na svetskoj rang listi.

Picerija "Pietra" u Kumanovskoj ulici, zauzela je 32. mesto na listi "Top 50 evropskih pica 2024. godine", a "Majstor i Margarita" je na 37. mestu.

profimedia

 
Koji grad je najviše opsednut picom?

Da bi se utvrdilo u kom gradu je ljubav prema pici najjača, studija je takođe analizirala onlajn pretrage u vezi sa picom u poslednjih pet godina.

Od svih gradova na svetu, Filadelfija je registrovala najveći broj relevantnih Gugl pretraga, u rasponu od "najbolje lokalne pice" do pretraga "recepti za picu". 

Pomno su ga pratili Napulj i Torino. Velika italijanska zajednica u Filadelfiji pomogla je da održi svoju vodeću poziciju. 

Gde je najbolja picerija na svetu?

Širom sveta, Njujork služi najbolju picu, prema rangiranju Top 50 objavljenom ranije ove godine. Ovo je bio prvi put da je picerija van Italije prepoznata kao broj jedan u svetu.

Takođe iznenađujuće, Tokio je izjedančen sa Napuljem i Rimom po pitanju elitnih picerija i nadmašuje gradove poput Milana i Firence.

Pitate se zašto? Za razliku od Filadelfije, to nije zato što Tokio ima veliku populaciju italijanskih imigranata ili dugu tradiciju pečenja pica, već otkrivenu strast za italijanskom hranom pojačanu japanskom opsesijom usavršavanjem zanata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja