Oko sveta

Najneprohodniji grad u Evropi koji morate obići: Lista destinacija kojima je najlakše ili najteže šetati

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/10/2024

-

12:42

Najneprohodniji grad u Evropi koji morate obići: Lista destinacija kojima je najlakše ili najteže šetati
Najneprohodniji grad u Evropi koji morate obići: Lista destinacija kojima je najlakše ili najteže šetati - Copyright Pixabay/ELG21

veličina teksta

Aa Aa

Prilikom planiranja obilazaka evropskih gradova, o jednom potencijalnom problemu putnici retko razmišljaju, a može da im ogorča posetu – koliko je lako kretati se pešice po tom mestu.

Da li ćete od smeštaja do najbliže prodavnice morati da "planinarite" ili ćete s lakoćom obilaziti sve znamenitosti pitanje je na koje ćete dobiti odgovor tek kad otputujete. Ipak, novo istraživanje sajta " All Clear Travel Insurance" je tu da vas upozori.

Agencija za putno osiguranje napravila je svetsku rang listu u kojima je najlakše, odnosno najteže pešačiti.

 Da bi došao do svog zaključka, tim je prikupio listu od više od 240 gradova širom sveta koji su popularni među putnicima i koristio topografske karte da ih rangira prema njihovoj prosečnoj nadmorskoj visini i rasponu nadmorske visine između njihove najviše i najniže tačke. Svaki grad je tada dobio ukupnu ocenu koliko ga je "teško osvojiti".

Pravac zemlja lala i vetrenjača

Prema rezultatima, na svetu je najlakše je hodati ulicama Amsterdama, dok je drugi holandski grad – Roterdam. S obzirom na svoje ravnice, ovaj rezultat nije iznenađujući, ali lepe vesti su da je i na trećem mestu evropska destinacija, italijanska lepotica s gondolama i maskama – Venecija.

Pixabay/OfotoRay

 

"Sa jedva ikakvom nadmorskom visinom i minimalnim rasponom od najniže tačke grada do najviše, glavni grad Holandije zauzima prvo mesto kao grad koji je najlakši za istraživanje pešice, sa ocenom težine od samo 20,1 od 100. Amsterdam je poznat po svojoj umetnosti, arhitekturi i živopisnim kanalima, i ima mnogo zanimljivih sporednih ulica i atrakcija koje čine divnu šetnju", ističe se u istraživanju.

Riga je završila na 11. mestu a Kopenhagen na 16. Osim toga se u top 20 našlo još samo dva evropska grada i to u Velikoj Britaniji: Jork i Postmut.

Zašto treba da posetite najneprohodniji evropski grad

Unsplash

 

Na listi gradova koji su najizazovniji kada je šetnja u pitanju, prva evropska destinacija se nalazi na sedmom mestu. Granada deli prvo mesto sa gruzijskom prestonicom Tbilisijem s ocenom zahtevnosti 82 od 100.

Lepotica na jugu Španije nalazi se na nadmorskoj visini od 738 metara, sa uzanim strmim ulicama širom grada, koje predstavljaju mali izazov prilikom obilaska. 

Ipak grad koji na samom zapadu Evrope odiše istočnom kulturom i arhitekturom je i više nego vredan posete. Zapanjujući kompleks palata Alhambra nalazi se na vrhu lavirinta od belih kućica, i vredan je detaljnog istraživanja, čak i po cenu umora od višečasovnog penjanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja