Novosti

Sve što treba da znate o sistemima ETIAS i EES: Kako ćemo ubuduće putovati u EU i znači li to kraj pečatima u pasošu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/08/2024

-

16:01

Sve što treba da znate o sistemima ETIAS i EES: Kako ćemo ubuduće putovati u EU i znači li to kraj pečatima u pasošu
Sve što treba da znate o sistemima ETIAS i EES: Kako ćemo ubuduće putovati u EU i znači li to kraj pečatima u pasošu - Copyright Tanjug/Aleksandar Ćirić, Euronews/Ljiljana Pavlović, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon mnogo godina kašnjenja, očekuje se da će online sistem za izdavanje putnih dozvola ETIAS konačno početi sa radom u proleće 2025, dok će EES sistem, koji će imati za cilj da u potpunosti digitalizuje prelazak granica za građane trećih zemalja početi sa radom 10. novembra ove godine.

ETIAS će doneti nove standarde za bezbednost putnika u Evropi i pojednostaviti proces putovanja za mnoge. Implementacija ovog sistema, zajedno s EES-om, predstavlja korak ka efikasnijem i sigurnijem upravljanju granicama u Šengenskom prostoru.

Međutim, mnogima i dalje nije jasno šta podrazumeva jedan, a šta drugi sistem i kako će se on uticati na putovanja građana Srbije u zemlje Šengena.

Šta je ETIAS?

ETIAS (Evropski sistem za putne informacije i odobrenje putovanja) predstavlja automatizovani sistem koji služi za unapređenje sigurnosti i bezbednosti unutar evropskog prostora bez granica. Uvodi se kako bi se omogućilo brže i lakše putovanje turistima iz zemalja kojima nije potrebna viza za ulazak u Šengenski prostor. ETIAS će omogućiti evropskim vlastima da prate i analiziraju informacije o putnicima pre njihovog dolaska, čime se dodatno poboljšava bezbednost i sprečava nelegalna imigracija ili potencijalne pretnje.

Da li će i građani Srbije morati da ga koriste?

ETIAS će koristiti građani zemalja koje su izuzete od viza za ulazak u Šengenski prostor. To uključuje i građane Srbije, kao i one iz brojnih država širom sveta, poput Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Australije i mnogih drugih. Korišćenje ovog sistema će biti obavezno za sve putnike iz tih zemalja koji planiraju da posete bilo koju od država članica Šengenske zone.

profimedia

 

Kako će se tačno koristiti i koliko će koštati?

Da bi koristili ETIAS, putnici će morati da preuzmu aplikaciju i popune online formular sa svojim ličnim podacima, informacijama o putovanju i, u nekim slučajevima, informacijama o imigracionoj istoriji. Očekuje se da će proces biti brz i efikasan, a putnici će dobijati elektronsko odobrenje za ulazak u Šengen pre nego što krenu na put.

Procenjuje se da će ETIAS koštati sedam evra, a odobrenje će važiti naredne tri godine ili do isteka pasoša putnika, šta god pre dođe. Osobe mlađe od 18 godina neće plaćati ovu naknadu.

Zašto ETIAS kasni godinama?

Prvobitno je planirano da ETIAS bude pokrenut u januaru 2021. godine, ali je od tada njegov početak odlagan nekoliko puta.

Dugo je najavljivan novembar 2023. kao zvanični početak rada sistema, pa je EU bez ikakve najave odložila lansiranje za jesen 2024, da bi se na kraju ispostavilo da će ETIAS biti spreman za rad tek u proleće 2025. godine. Evropska unija za konstantna odlaganja krivi "izvođače radova".

"Nova mapa puta za isporuku nove IT arhitekture predviđa da će sistem za ulaz/izlaz (EES) biti spreman za rad u jesen 2024, a da će ETIAS biti spreman za rad u proleće 2025. godine", naveli su tada iz Evropskog saveta.

Euronews/Ljljana Pavlović

 

Koja je osnovna razlika između sistema ETIAS i EES?

ETIAS i EES su komplementarni sistemi koji zajedno doprinose bezbednosti i efikasnosti upravljanja granicama u Evropskoj uniji. Dok ETIAS fokusira na procenu rizika pre dolaska putnika, EES se bavi praćenjem ulazaka i izlazaka na granicama.

ETIAS je osmišljen da unapredi sigurnost unutar Šengenskog prostora prikupljanjem informacija o putnicima iz zemalja koje ne zahtevaju vizu za ulazak. Njegov cilj je procena rizika pre nego što putnici stignu u Evropu.

S druge strane, EES je razvijen kako bi se pratio ulazak i izlazak putnika iz Šengenskog prostora. Njegov cilj je da poboljša upravljanje granicama i da spreči zloupotrebu prava na boravak. Kada putnici ulaze ili izlaze iz Šengenskog prostora, njihovi biometrijski podaci (otisci prstiju i fotografije) će se automatski skenirati i beležiti u EES.

Da li sistem EES znači da više neće biti pečata u pasošima?

Uvođenje ETIAS-a u kombinaciji sa sistemom EES (Evropski sistem za ulaz i izlaz) ne bi trebalo da ukine pečate u pasošima, ali može značiti da će se način kontrole putnika promeniti. EES će omogućiti praćenje dolazaka i odlazaka putnika putem biometrijskih podataka, ali pečati će se i dalje koristiti kao deo tradicionalnog sistema kontrole graničnih prelaza.

Komentari (0)

Putovanja