Novosti

Tri ostrva u neposrednoj blizini Mikonosa na kojima letovanje košta manje nego na severu Grčke

Komentari

Autor: Euronews Srbija/T.T.

13/07/2024

-

12:00

Tri ostrva u neposrednoj blizini Mikonosa na kojima letovanje košta manje nego na severu Grčke
Tri ostrva u neposrednoj blizini Mikonosa na kojima letovanje košta manje nego na severu Grčke - Copyright Euronews Srbija/Tara Tomović

veličina teksta

Aa Aa

Dok srpski turisti najčešće biraju sever Grčke za letovanje i destinacije poput Halkidikija, Olimpske regije i Tasosa, ova mediteranska zemlja nudi pregršt lokaliteta na kojima možete upoznati autentičnu kulturu i ujedno proći jeftinije.

Poznato je da Kikladi imaju reputaciju najlepših, ali i najskupljih grčkih ostrva, uglavnom nedostižnih većini turista. Međutim, ova grupa ostrva krije nekoliko bisera za svačiji džep i to ni manje više onih koja se nalaze u društvu Mikonosa.

Na samo nekoliko nautičkih milja od svetski poznatog komšije, predstavljamo vam tri ostrva koja mu i te kako mogu parirati po lepoti, ali su zato neuporedivo jeftinija.

Pogledajte naše predloge destinacija za letovanje u avgustu.

Siros

Na 150 kilometara jugoistočno od Atine nalazi se pravi biser Kiklada, a ujedno i njegov administrativni centar - Siros. Njegov glavni grad Ermupolj sa 25.000 stanovnika aktivan je čitave godine, a veličina ostrva je više nego pogodna za obilaženje - samo 20 minuta je potrebno kolima od grada do najudaljenije tačke.

Euronews Srbija/Tara Tomović

 

Ono što je karakteriše ovo ostrvo jeste da ćete isprva pomisliti da vas je put naneo u Italiju, a ne u Grčku. Iako ćete se pitati gde su bele kućice sa plavim prozorima, odnosno klasična kikladska arhitektura - postoji dobro objašnjenje. Zbog dugogodišnje mletačke vladavine kroz istoriju, upravo je duh Italije i danas prisutan u svakom ćošku donjeg Ermupolja.

Međutim, pravi "mali Santorini", odnosno klasična kikladska arhitektura očekuje vas u gornjem Ermupolju do kojeg možete stići taksijem, a ako imate volje i snage i peške.

Euronews Srbija/Tara Tomović

 

I baš kao što se donji i gornji grad razlikuju, a ujedno i savršeno dopunjuju, isti je slučaj sa gostoprimljivim lokacima. Najbolji dokaz za harmoniju koja vlada u odnosima meštana jeste činjenica da je Vatikan jedino na Sirosu dozvolio da se katolički i pravoslavni praznici slave isti dan. Tako u gradu možete videti više pravoslavnih crkava, a van grada više katoličkih.

Euronews Srbija/Tara Tomović

 

Budući da se nalazi u srcu Kiklada, gotovo da nema trajekta koji ne staje ovde, a i koji takođe možete iskoristiti da odete na izlet na obližnja ostrva - Paros, Mikonos, Tinos.

Povratna avionska karta do atinskog aerodroma "Elefterios Venizelos" (koji je rodom sa Sirosa) iznosi 220 evra.

Trajekt Blue Star Ferries iz atinske luke Pirej do Sirosa košta 45,5 evra po pravcu. Putovanje do Ermupolja traje tri i po do četiri sata zavisno od vremenskih uslova, a oni koji žele da stignu brže, odnosno za tačno dva sata mogu kupiti kartu za trajekt kompanije Seajets koja košta 59,7 evra.

Euronews Srbija/Tara Tomović

 

Što se tiče smeštaja na Sirosu, u pitanju su privatni apartmani i butik hoteli u kojima se cena noćenja za dve osobe u avgustu kreće od 80 do 120 evra.

Andros

Iako je ovo najsevernije kikladsko ostrvo udaljeno samo dva sata od Atine, masovni turizam ga i dalje obilazi. Premda je u istom komšiluku sa Tinosom i Sirosom, potpuno je drugačije. Sam grad Andros (Hora) nekada je bio stecište najvećih grčkih brodovlasnika, pa i danas čuva tu uzvišenost i arhitekturu neoklasicizma.

Euronews Srbija/Tara Tomović

 

Još jedna karakteristika ostrva jeste da se luka ne nalazi u Hori već na severozapadu ostrva u mestašcetu Gavrio, dok je najlepši deo obale šest kilometara dalje u letovalištu Baci.

Euronews Srbija/Tara Tomović

 

Baci je klasično turističko mesto koje krasi magična plaža u centru naselja, ali i niz drugih popularnih plaža u neposrednoj blizini. Tu je i bezbroj taverni, kafića i prodavnica, ali i jedan neobičan prizor - dva bela labuda koja plove zalivom.

Euronews Srbija/Tara Tomović

 

Ipak, da biste videli zaštitni znak ostrva, plažu Tis Grias To Pidima (mesto gde je skočila stara dama), moraćete na kraći izlet. Radi se o remek-delu prirode smeštenom na par kilometara od gradića Korti. Kada su Turci okupirali Andros, legenda kaže da je jedna starija žena nehotice otvorila vrata zamka Kohilos i tako nenamerno pustila Turke da ga zauzmu. Od sramote je potom skočila sa litice, a po njoj ova plaža nosi ime.

Euronews Srbija/Tara Tomović

 

Kažu da ako niste videli ovu plažu, kao da niste ni bili na Androsu.

Cena avionske karte do Atine je 220 evra po osobi, a do Androsa se putuje trajektom iz atinske luke Rafina. Putovanje traje dva sata, a karta u jednom smeru košta 25 evra.

Što se tiče smeštaja, Andros je više nego pristupačno ostrvo, a cene su na većini mesta niže nego i na severu Grčke. Noćenje u avgustu za dve osobe u Baciju kreće se od 60 evra, pa naviše.

Tinos

Prvi komšija Mikonosa ima samo nekoliko plaža, ali mnogo toga čime može nadomestiti ovaj nedostatak. U klasičnoj kikladskoj arhitekturi, Hora izgleda kao pravi san. Međutim, čim odete van grada shvatićete da se čarolija nastavlja - tako malo ostrvo ima čak 40 sela od kojih je svako po nečemu pozanto i ima svoju priču.

Najpoznatije je selo Pirgos u kojem se nalazi jedna od retkih škola na svetu u kojoj se mladi uče da obrađuju mermer i u kojoj, slobodno možemo reći, nastaju prava umetnička dela.

Euronews Srbija/Tara Tomović

 

Euronews Srbija/Tara Tomović

 

Iako je do pre desetak godina bilo sinonim za verski turizam, Tinos danas ima reputaciju alternativne destinacije za mlade Grke. Inače, baš u gradu se nalazi svetski poznata Crkva Presvete Bogorodice u kojoj je pronađena ikona Blagovesti, odnosno Bogorodice Evangeliste nakon što je Sveta Pelagija, tada monahinja, imala viziju.

Euronews Srbija/Tara Tomović

 

Stoga svake godine na praznik Uspenja Bogorodice, ostrvo posećuje na desetine hiljada ne samo pravoslavnih, već i katoličkih vernika iz Grčke i sveta i to samo da bi se poklonili ikoni za koju se veruje da je čudotvorna. Neki od hodočasnika puze na kolenima od luke do crkve, čitavih 800 metara u znak poštovanja prema Bogorodici.

Euronews Srbija/Tara Tomović

 

Avionska karta do Atine 220 evra. Trajekt u jednom pravcu iz luke Pirej iznosi 49 evra, ali je bolje ići iz luke Rafina odakle saobraća više prevoznika kod kojih karta košta 35 evra.

Euronews Srbija/Tara Tomović

 

Cene po restoranima i kafićima na Tinosu su više nego pristupačne, što je prilično interesantno s obzirom da ga od Mikonosa deli samo jedna nautička milja.

Cene smeštaja jesu pak, nešto više - u avgustu od 140 evra po noćenju za dve osobe.

 

Komentari (0)

Putovanja