Život

Od degustatora čokoladnih mafina do hladnokrvnih strelaca: Olimpijci koji su zaslužili zlatne medalje za popularnost

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

14/08/2024

-

19:31

Od degustatora čokoladnih mafina do hladnokrvnih strelaca: Olimpijci koji su zaslužili zlatne medalje za popularnost
Od degustatora čokoladnih mafina do hladnokrvnih strelaca: Olimpijci koji su zaslužili zlatne medalje za popularnost - Copyright Tanjug/AP/Bernat Armangue/Abbie Parr/Manish Swarup

veličina teksta

Aa Aa

Najbolji svetski sportisti odlaze na Olimpijske igre u nadi da će osvojiti neku od medalja, ali na tom putu često steknu planetarnu popularnost, bez obzira na sportske uspehe ili neuspehe.

Tako su nam ovogodišnje Igre donele niz olimpijaca koji su postali viralne senzacije na društvenim mrežama, o kojima će se dugo pričati.

Predstavljamo vam deset najistaknutijih: 

Olimpijski krug sira

Italijanska gimnastičarka Džordža Vila propustila je Olimpijske igre u Tokiju zbog povrede skočnog zgloba, ali je uprkos svemu ušla u istoriju na ovogodišnjim igrama u Parizu.

Uz reprezentativke Anđelu Andreoli, Aliće D'Amato, Manilu Esposito i Elisu Jorio, Vila je doprinela tome da Italija osvoji srebro u finalu ženskog takmičenja, što je najbolji rezultat za tu zemlju u gimnastici još od 1928.

Ipak, nisu je njene sportske veštine učinile senzacijom na internetu. 

Naime, nedugo nakon finala ženskog takmičenja, društvenim mrežama su počele da se šire fotografije Viline reklamne kampanje koju je radila za sir parmezan ("Parmigiano Reggiano"), koje su mnogi smatrali urnebesnim.

Čokoladni mafin za medalju

Norveški plivač Henrik Kristijansen postao je TikTok senzacija zbog svoje opsesije čokoladnim mafinima iz Olimpijskog sela. 

Sve je počelo 26. jula kada su sportisti objavili video u kom su ocenjivali obroke koje su do tada pojeli u Olimpijskom selu, a najveću ocenu - 11 od maksimalnih 10 - dobio je upravo mafin.

Od tada je Kristijansen objavio niz videa u kojima ocenjuje svoju omiljenu poslasticu, a jedan od najpopularnijih dobio je čak 17 miliona pregleda.

Surf u vazduhu

Već u prvim danima ovogodišnjih Olimpijskih igara izdvojila se jedna fotografija, za koju mnogi smatraju da je najupečatljivija u sezoni.

Reč je o prikazu olimpijskog surfera Gabrijela Medine nad talasima u Tahitiju koji je zabeležio fotograf Agencije France-Presse (AFP) Žerom Brule.

Profimedia

 

Surferi su se takmičili u vodama francuske teritorije Tahiti, gde su tih dana vladali vrlo nepovoljni vetrovi, ali su zato stvarali talase pogodne za savršene fotografije.
Brule je fotografiju napravio s obližnjeg brodića za novinare.

"Medina je bio iza talasa i nisam mogao da ga vidim. Onda je odjednom iskočio i ja sam napravio četiri fotografije, od kojih je jedna bila i ova", ispričao je Brule o neverovatnoj slici, dodajući da mu nije bilo teško da je napravi.

Medina je inače na kraju takmičenja osvojio bronzanu medalju.

Hladnokrvna Kim Jeđi

"Energija glavnog lika i držanje hladnokrvnog ubice", ovako su mnogi opisali južnokorejsku strelkinju Kim Jeđi koja je nakon svog nastupa postala jedna od najpopularnijih učesnica Olimpijskih igara.

Takmičarka je osvojila srebro na takmičenju u disciplini pucanje sa 10 metara vazdušnim pištoljem za žene, ali i daleko veću popularnost na društvenim mrežama. 

Mnogi su njenu pojavu šaljivo uporedili sa likom Džona Vika i drugih "profesionalnih ubica" iz sveta filma, a tome je naročito doprineo snimak na kom se vidi kako obara svetski rekord u disciplini 25 metara vazdušnim pištoljem i ostaje potpuno hladnokrvna. 

Nonšalantni strelac

Podjednaku fascinaciju probudio je nonšalantni strelac Jusuf Dikeč, reprezentativac Turske, čije su fotografije na kojima se vidi njegov opušten stav, uprkos pritisku koje takmičenje nosi. 

Bez ikakve profesionalne opreme i sa jednom rukom u džepu, Dikeč je ispalio hitac koje njemu i njegovoj partnerki Iljadi Tarhan doneo srebrnu medalju, kada su zlato uzeli predstavnici Srbije Damir Mikec i Zorana Arunović. Od tada su njegovi fanovi na bezbroj načina montirali njegov lik, poredeći ga sa likovima iz serija i video igara. 

profimedia

 

Budući da je osvojio prvu medalju za Tursku, kada je reč o streljaštvu, 1. avgusta dočekan je kao heroj u svojoj zemlji, a posvećen mu je i jedan mural i to u Berlinu.

Olimpijsko spavanje u parku

Italijanski plivač Tomas Čekon najpre je privukao pažnju javnosti svojim atraktivnim izgledom, zatim osvajanjem zlatne medalje na 100 metara leđno, a nedugo potom i vrlo glasnim optužbama na račun organizatora koji su za olimpijce pripremili, prema njegovom mišljenju, izuzetno neudobne krevete.

Tanjug AP/Matthias Schrader

 

Naime, kako bi uštedeli na pripremama, ali i smanjili količinu otpada, Francuzi su rešili da sobe reprezentativaca opremaju kartonskim krevetima. Iako je u njima bio pravi dušek, za mnoge od njih nisu bili dovoljno udobni.

Čekon je, tako, snimljen kako spava u parku u Olimpijskom selu, a pošto nije uspeo da osvoji odličje u trci za 200 metara leđno, požalio se medijima na umor.

"Razočaran sam što nisam došao do finala, ali sam bio vrlo umoran. Teško je spavati i noću i popodne. Mučim se sa vrućinom i bukom", rekao je sportista, dodavši da mu se ni hrana ne sviđa.

Skok s motkom za pamćenje

Francuski atletičar Antoni Amirati našao se u žiži javnosti i to ne zbog svog sportskog poduhvata. On je postao viralna senzacija nakon što je u jednom skoku međunožjem zakačio prečku, zbog čega mu je izmakla medalja.

Mnogi tabloidi pisali su zbog toga o njegovoj "obdarenosti", a popularnost koji je nehotice stekao navodno je iskoristio jedan sajt "za odrasle" koji mu je ponudio saradnju.

Iako Amirati verovatno neće pristati na to, i te kako ume da se šali na svoj račun. 

@anthonyammirati Je sais pas trop si je dois le prendre bien ou pas du coup 😂 #olympics #paris2024 ♬ sad SpongeBob music - michael

Na TikToku je dobio gotovo 900 hiljada lajkova na objavu: "Ugao gledanja: Kad napravite veći šou svojim 'paketom' nego svojim sportskim nastupom".

Ragbistkinja tiktokerka

Ilona Maher, reprezentativka iz američkog ragbi tima, ima više od 1,9 miliona pratilaca na TikToku, gde je rado delila situacije iza kulisa na Olimpijskim igrama. 

Ona je delila svoje zabavne pokušaje flertovanja, pripreme za ceremoniju otvaranja, kao i svoj dnevni jelovnik.

Brejkerka koja je "srušila" internet

U samom finišu Olimpijskih igara apsolutna pobednica barem u kategoriji viralnosti, bila je australijska brejkerka Rejčel Gan ("Raygun"), koja je u ženskoj konkurenciji završila na poslednjem 16. mestu i sa nula poena. 

Tanjug/AP/Frank Franklin

 

Njeni originalni pokreti oduševili su korisnike interneta, a usred koncerta komentarisala ju je čak i popularna pevačica Adel. Više o njoj pročitajte u odvojenom tekstu.

Medalja pomirenja

Na posletku, veliku pažnju privukla je i priča o češkim teniserima Tomašu Mahaču i Katerini Sinijakovoj, koji su osvojili zlatnu medalju u miks dublu.

profimedia

 

Njih dvoje su godinama bili u ljubavnoj vezi, ali su raskinuli u julu, neposredno pre početka Olimpijskih igara. Ipak, taj događaj nije ugasio olimpijski plamen u njima, pa su na kraju ipak trijumfovali u Parizu. 

Međutim, njihova bliskost tokom preuzimanja medalja mnoge je navela da pretražuju dalje informacije o tome da li se par možda u međuvremenu pomirio, ali oni i dalje privatnost čuvaju za sebe.

Mnogi korisnici interneta podelili su njihovu priču, kao i zahteve da se o njima snimi film.

Komentari (0)

Magazin