Život

Srećan Svetski dan mačaka: Krznene lepotice koje su stekle status pravih zvezda

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

08/08/2024

-

21:19

Srećan Svetski dan mačaka: Krznene lepotice koje su stekle status pravih zvezda
Srećan Svetski dan mačaka: Krznene lepotice koje su stekle status pravih zvezda - Copyright AP/Kirsty Wigglesworth

veličina teksta

Aa Aa

Svet danas obeležava Međunarodni dan mačaka, posle pasa, najvernijih prijatelja ljudi. Ovaj dan uspostavljen je 2002. godine na inicijativu Međunarodnog fonda za dobrobit životinja sa ciljem da se podigne svest o potrebama umiljatih stvorenja. 

Potomci afričkih divljih mačaka bile su voljeni ljubimci čak i drevnim Egipćanima, koji su ih smatrali oličenjem božanstva, a danas su ipak najpopularnije obične domaće mačke. 

Iako su mace poznate po tome što vole da budu u centru pažnje, nekima je to i u opisu radnog mesta. Naime, neke pripadnice ovog roda prava su atrakcija i glavne zvezde znamenitosti koje su odabrale za svoj dom.

Brkati stanari Londona

Najpoznatiji mačak u Londonu, a i šire je legendarni Lari koji dužnost glavnog državnog mišolovca odgovorno obavlja od 2011. godine. Za vreme svog mandata Lari je dočekao šest premijera na adresi Dauning strit broj 10, koja ostaje njegov dom, bez obzira na smenu vlasti, jer ima status državnog službenika.

AP Photo/Frank Augstein

Mačak Lari

Mačak je, prema procenama veterinara, rođen 2007. kao lutalica, a ubrzo nakon toga završio je u prihvatilištu u Batersiju. Udomio ga je bivši premijer Dejvid Kameron 2011. godine, a taj potez bio je za njega pun pogodak, budući da mu je popularnost zbog Larija skočila za petnaest procenata. 

AP/Kirsty Wigglesworth

Lilibet

Još jedna maca ima VIP status u Londonu, a reč je o sibirskoj šumskoj mački Lilibet, koja je trajna stanarka Lanesborou hotela. Ime je dobila po kraljici Elizabeti Drugoj, a pošto ima hipoalergensko krzno, ne smeta ni najprobirljivijim gostima.

AP/Hilary Fox

Hodž

Njen komšija je čuveni Hodž, mačak koji živi u Katedrali u Sautvarku na južnoj obali Temze. On voli da šeta po kraju i svraća u lokalne prodavnice, gde računa na poneki ukusan zalogaj, koji za njega pripreme prodavci, a u nekima od njih čak se prodaju suveniri s Hodžovim likom.

Muzejski pokretni eksponati

Najpoznatiji ruski muzej Ermitaž već vekovima ima vrlo umiljate čuvare, koji imaju i ulogu promotera.

Čupavi stanari kojo imaju punu slobodu u dvadeset kilometara dugim podrumskim hodnicima Ermitaža, kao i u dvorištu kompleksa, imaju svoja redovna zaduženja u kontroli populacije miševa i pacova koji predstavljaju veliku opasnost za umetnička dela.

AP/Kirill Zarubin

Mačak iz Ermitaža

Ta tri veka stara građevina dom je mačaka od samog početka, a carica Jelisaveta I, ćerka Petra Velikog, dovodila ih je čak iz Kazana, grada koji se nalazi oko 1.200 kilometara jugoistočno od Sankt Petersburga da hvataju miševe u podrumu.

Broj je ograničen na pedeset, a svaka mačka ima svoje posude za hranu i vodu, korpu za spavanje i posudu s peskom.

Ukoliko se broj poveća, mačke se udomljavaju kod proverenih vlasnika koji prethodno moraju da prođu poseban intervju. Ako ga osoblje odabere, dobija status "Vlasnika mačke Ermitaža" i doživotno besplatan ulaz u muzej.

AP/Beth J. Harpaz

Samo mačke mogu da spavaju na Hemingvejevom krevetu

Još jedan muzej koji su kolonizovale mačke je Hemingvejev dom i muzej u Ki Vestu u Floridi. Pedeset i devet mačaka slobodno luta ovim imanjem, od kojih polovina potiče od Hemingvejeve ljubimice Snežane (Snow White). 

Posetioci ne smeju da dodiruju originalni nameštaj koji je pripadao slavnom piscu, ali zato mačke mogu na njemu da se izležavaju do mile volje. 

Pošto se u Hemingvejevom domu smenilo mnogo generacija ovih elegantnih stvorenja, osoblje vodi evidenciju o svakoj od njih u takozvanoj "Mačjoj bibliji".

Najbogatije mace na svetu

Na posletku vredi izdvojiti i mace iz onlajn prostora, gde dominira Nala koja ima 4,5 miliona pratilaca na Instagramu i upisana u Ginisovu knjigu rekorda. Njeni vlasnici podstaknuti ovim uspehom, pokrenuli su proizvodnju premium hrane za mačke, čiji je Nala zaštitni znak. 

Poslovni potez pokazao se kao pun pogodak i doneo Nali i njenoj porodici bogatstvo koje se procenjuje na oko sto miliona dolara.

AP/Eric Charbonneau

Nala

Svoje mesto na listi zaslužuje i škotska fold mačka planetarne pop zvezde Tejlor Svift po imenu Olivija Benson, za koju pojedini izvori tvrde da je bogatija od dečka pevačice, profesionalnog igrača američkog fudbala Trevisa Kelsa.

Olivija, koju je pevačica udomila 2014. godine sada raspolaže bogatstvom od 97 miliona dolara, procenjuje portal All About Cats i to zahvaljujući tome što se pojavila u više spotova svoje vlasnice.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Taylor Swift (@taylorswift)

Šarmantna mačka, koja je dobila ime po liku iz serije "Red i zakon", ima i svoju liniju raznovrsnih proizvoda i gostovala je u mnogim visokobudžetnim reklamama.

S druge strane, bogatstvo Trevisa Kelsa procenjeno je na 40 miliona dolara.

Komentari (0)

Magazin