Tehnologija

Podaci građana Srbije sa Fejsbuka, Instagrama i WhatsApp-a koriste se bez pristanka: Ne morate čak ni imati nalog

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/08/2024

-

15:27

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Meta koristi podatke, kao i aktivnosti svojih korisnika, kako bi trenirala svoje modele veštačke inteligencije. Korisnici u Srbiji, ali i šire, na Zapadnom Balkanu, čak nisu ni obavešteni o tome. 

U pitanju su milioni korisnika usluga i aplikacija ove firme na našim prostorima koji nisu dobili informacije o novoj opciji u okviru Metine politike privatnosti koja je stupila na snagu još 26. juna. 

Po toj novoj politici, lični podaci koji se dele preko aplikacija u vlasništvu su kompanije Meta, poput Instagrama, Fejsbuka, WhatsAppa i drugih, i mogu da postanu materijal za treniranje modela veštačke inteligencije koje razvija ta kompanija. 

"Kada prikupljamo javne informacije sa interneta ili licencirane podatke od naših dobavljača usluge za obuku naših modela, ti podaci mogu sadržati podatke o ličnosti. Na primer, ako prokupimo javnu objavu na blogu, ona može sadržati ime i kontakt podatke autora. Čak i ako ne koristite naše proizvode i usluge ili nemate nalog, možemo i dalje da obrađujemo informacije o vama kako bismo razvili i poboljšali veštačku inteligenciju komapnije Meta", objavila je ova firma na svom portalu, čak i na srpskom jeziku.

Primera radi za sve ono što mi objavljamo, a tu stoje i naša imena i prezimena i drugi podaci, Meta kaže da ti podaci mogu da se koriste za treniranje modela veštačke inteligencije. Dodatno je zabrinjavajuća odredba koja kaže da se podaci koriste čak i ako ne koristimo uslugu i ove kompanije. 

Dakle, ako nemamo ni Fejsbuk nalog, ni Instagram, ni ti WhatsApp nalog, oni i dalje mogu da koriste i obrađuju informacije o nama. Na primer, ako se naša lica nalaze na fotografijama na Fejsbuku nekih drugih korisnika. 

Juče je povodom ovoga reagovao poverenik za zaštitu podataka o ličnosti, Milan Marinović. On kaže da se obratio Komisiji za zaštitu podataka u Republici Irskoj. Tamo su, inače, sedišta kompanije Meta, ali i Twitter International Ltd. kompaniji koja na sličan način tretira lične podatke svojih korisnika.

On podseća ove kompanije da je Srbija uskladila svoje propise o zaštiti podataka o ličnosti jer je kandidat za članstvo u Evropskoj Uniji sa opštom uredbom o zaštiti podataka koja važi na nivou Evropske unije i zbog toga će se poverenik obratiti i evropskim institucijama. Takođe, poverenik kaže da se obratio i sedištima ovih kompanija u SAD, kao i da te kompanije imaju obavezu da ovde imaju svog predstavnika i da su u obavezi da ujednače tretman građana Srbije sa tretmanom građana EU. 

Poverenik kaže da će se zbog svega ovoga obratiti i svom kolegi iz Bosne i Hercegovine jer se i oni nalaze u istom problemu. Tamošnja agencija za zaštitu ličnih podataka upozorila je svoje građane na kako su saopštili mogućnost neovlašćenog korišćenja njihovih ličnih podataka od strane aplikacija kompanije Meta.

Nije samo Zapadni Balkan u ovom problemu, neobično je da su i građani SAD bez nacionalnih zakona o privatnosti podataka kao i druge zemlje koje takođe nemaju ovakvu regulativu i nemaju praktično nikakvu mogućnost da spreče kompaniju Meta da koristi njihove podatke i objave kako bi trenirala modele veštačke inteligencije.

Inače svi naši postovi na društvenim mrežama praktično se smatraju javnim dobrom i nema nikakvih prepreka za kompanije da ih koriste na sličan način. Postoji teoretska mogućnost da mi sve svoje objave zaštitimo i da stavimo pod privatno, odnosno da one ne budu vidljive, ali to svakako ne sprečava kompaniju da u njih izvrši uvid. 

Drugačija je situacija u Evropskoj Uniji i u Velikoj Britaniji. Tamo postoje strogi režimi zaštite podataka i njima je na ekranu iskočila informacija da je ova odredba stupila na snagu i oni su imali opciju da spreče korišćenje ovih mogućnosti. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin