Poznati

Političari se opraštaju od Rade Đuričin: Ogroman umetnički pečat i nemerljiv doprinos kulturi, pamtiće se njen osmeh

Komentari

Autor: Tanjug

04/09/2024

-

15:41

Političari se opraštaju od Rade Đuričin: Ogroman umetnički pečat i nemerljiv doprinos kulturi, pamtiće se njen osmeh
Političari se opraštaju od Rade Đuričin: Ogroman umetnički pečat i nemerljiv doprinos kulturi, pamtiće se njen osmeh - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić  uputili su danas saučešće porodici preminule glumice Radojke Rade Đuričin.

''Sa tugom sam primio vest o smrti Rade Đuričin, jedne od poslednjih glumačkih heroina zlatne generacije filmske i pozorišne umetnosti našeg podneblja. Njen umetnički pečat će se pamtiti, kao i nemerljiv doprinos kulturi u koju je utkala svoje uloge. Neka počiva u miru'', napisao je Vučić na zvaničnom nalogu na mreži X.

I ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić oglasio se saopštenjem nakon smrti glumice.

"Povodom smrti naše drage Rade Đuričin, u ime Ministarstva unutrašnjih poslova i u svoje ime, upućujem izraze najdubljeg saučešća. Njena posvećenost i doprinos umetnosti ostaće nezaboravni. Radin talenat i umeće da prenese emocije i dubinu likova koje je tumačila inspirisali su mnoge", poručio je Dačić, navodi se u saopštenju MUP-a. 

Dodao je da će Đuričin ostati zapamćena i po harizmi i osmehu kojima je svima nama donosila radost i ulepšavala dane. 

"Svoju sreću i radost življenja i stvaranja prenosila je na druge i to je ono što je dodatno čini posebnom", naveo je u telegramu ministar Dačić.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, povodom smrti glumice Rade Đuričin, uputio je telegram saučešća njenoj porodici i Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

"Sa žaljenjem sam primio vest o smrti Rade Đuričin, jedne od najboljih srpskih i jugoslovenskih glumica o čijem talentu najbolje svedoče brojna glumačka i društvena priznanja", naveo je Dodik.

Rada je, poručio je, ostavila dubok trag u svetu pozorišta svojim izuzetnim talentom i posvećenošću umetnosti.

"Njen rad i njen duh ostaće u sećanju svih koji su imali čast da je poznaju i sarađuju s njom. Ovom prilikom želim da u ime građana Republike Srpske i svoje ime, izrazim najdublje saučešće njenoj porodici, članovima Jugoslovenskog dramskog pozorišta i svima onima koji su je voleli i poštovali”, naveo je Dodik, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Selaković: Đuričin je svojom harizmom ostavila neizbrisiv trag u našem pozorištu

Ministar kulture Nikola Selaković uputio je telegram saučešća povodom smrti glumice Rade Đuričin u kome je poručio da je danas težak dan za kulturu zbog odlaska još jednog velikog imena srpske umetničke scene.

"Zaista me duboko pogodila vest o odlasku divne, drage i uvek nasmejane Rade Đuričin, velike dramske umetnice koja je obogatila i oplemenila našu glumačku pozornicu. Impresivnom harizmom, raskošnim talentom i neverovatnom sposobnošću da radost kojom je plenila širi oko sebe, ostavila je neizbrisiv trag u našem pozorištu, kinematografiji i našoj kulturi. Pamtićemo Radu ne samo po izvanrednim ulogama i tome što je davala sebe tokom interpretacije velikih književnih dela, već i kao jedinstvenu ličnost koja je do kraja živela i slavila život", napisao je Selaković u telegramu saučešća porodici i prijatelja Đuričin.

"Neka joj je večna slava i hvala", istakao je Selaković.

Rada Đuričin, bila je jedna od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih glumica i dugogodišnja članica ansambla Jugoslovenskog dramskog pozoršta, preminula je danas u Beogradu.

Tokom svoje duge karijere, igrala je i u predstavama Narodnog pozorišta u Beogradu, Ateljea 212, Zvezdara teatra, KPGT-a, Bitef teatra, Malog pozorišta "Duško Radović", Narodnog pozorišta u Nišu i u Užicu, Madlenijanuma, i drugih, manjih i nezavisnih pozornica.

Komentari (0)

Magazin