Nauka

Istorijski uspeh "Polaris Dawn" misije: Milijarder postao prvi "civilni" astronaut koji je bio u svemirskoj šetnji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/09/2024

-

12:55

Istorijski uspeh "Polaris Dawn" misije: Milijarder postao prvi "civilni" astronaut koji je bio u svemirskoj šetnji
Istorijski uspeh "Polaris Dawn" misije: Milijarder postao prvi "civilni" astronaut koji je bio u svemirskoj šetnji - Copyright Prinstscreen YouTube/NASASpaceflight

veličina teksta

Aa Aa

Astronauti "Polaris Dawn" misije izveli su prvu komercijalnu svemirsku šetnju u istoriji, tokom koje su testirali najnovija EVA odela SpaceX. 

Prvi je iz kapsule izašao milijarder Džared Ajzakmen, čija je kaciga snimila Zemaljsku kuglu ispod njih.

"Ovo izgleda kao savršen svet", rekao je prvi "civilni" astronaut koji je imao priliku da bude u svemirskoj šetnji. 

Ajzakmen se zadržao na ulazu kapsule na oko 700 kilometara iznad Zemlje i demonstrirao pouzdanost i mobilnost odela, odvojivši se od rukohvata samo na nekoliko sekundi, mada je stopalima i dalje bio vezan za unutrašnjost letelice.

Pilot i milijarder, osnivač kompanije za elektronsko plaćanje Shift4, finansirao je misiju Polaris, kao i svoj Inspiration4 let sa SpaceX-om 2021. 

Prinstscreen YouTube/NASASpaceflight

Prizor koji je snimila kamera na kacigi Džareda Ajzakmena

Posle njega, u istu poziciju došla je inženjerka SpaceX kompanije Sara Džilis, koja je pravila drugačije pokrete, kako bi proverila kako se odelo ponaša u bestežinskom stanju, a svoje utiske uživo je prenosila zemaljskoj kontroli.

Ona je konstatovala da joj postaje vrlo toplo u EVA svemirskom odelu.

Nakon što je Džilis završila testiranje, kapsula je uspešno zatvorena, a započet je proces vraćanja pritiska.

Prinstscreen YouTube/NASASpaceflight

Sara Džilis na izlazu iz kapsule

Pored Džilis i Ajzakmena, posadu čine bivši pilot američke avijacije Skot Potit i Ana Menon, takođe inženjerka privatne svemirske kompanije.

U trenutku izlaska astronautkinje, letelica se nalazila na visini od 550 kilometara iznad Zemlje i kretala se brzinom od 26.000 kilometara na sat.

Svemirska letelica Dragon je u sredu obišla Zemlju najmanje šest puta u orbiti ovalnog oblika, koja se proteže čak 1.400 km, što je najdalje što su ljudi putovali u svemir od poslednje američke misije Apolo 1972.

Astronauti na raspolaganju imaju samo pet dana da izvedu sve što je ova misija podrazumeva, ali je glavni fokus na svemirskoj šetnji.

Prvog dana testirali su Dragon kapsulu, kako bi proverili da li sve funkcioniše kako treba, pre nego što su došli do najviše orbite.

Prinstscreen YouTube/NASASpaceflight

 

Tog prvog dana posada je prošla i takozvanu "Južnoatlantsku anomaliju", zonu visoke radijacije u Zemljinom magnetnom polju, a istraživanje ovde sprovedeno ima za cilj da proveri efekte svemirskih letova i zračenja na ljudsko zdravlje.

Do drugog dana, ekipa  je sprovela 40 naučnih eksperimenata i lansirala nekoliko SpaceX satelita, koji mogu da komuniciraju međusobno, umesto da se oslanjaju na zemaljsku kontrolu u slanju signala.

SpaceX je za ovu svemirsku šetnju razvio sasvim novo astronautsko odelo pod nazivom EVA, opremljeno kamerama i displejima unutar kaciga, na kom su prikazani statusi njihove opreme izvan letelice.

Odela takođe imaju, kako tvrde "poboljšanu regulaciju temperature" i vizir koji štiti od sunca.

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Komentari (0)

Magazin