Nauka

Konačno lansirana "Polaris Dawn" misija: Astronauti putuju do najudaljenije tačke Zemljine orbite u poslednjih pola veka

Komentari

Autor: CNN

10/09/2024

-

13:00

Konačno lansirana "Polaris Dawn" misija: Astronauti putuju do najudaljenije tačke Zemljine orbite u poslednjih pola veka
Konačno lansirana "Polaris Dawn" misija: Astronauti putuju do najudaljenije tačke Zemljine orbite u poslednjih pola veka - Copyright Tanjug/AP/SpaceX

veličina teksta

Aa Aa

SpaceX kompanija lansirala je danas "Polaris Dawn" misiju u kojoj će četiri astronauta proći kroz Van Alenov pojas radijacije. Oni će takođe izvesti prvu komercijalnu svemirsku šetnju u istoriji.

Događaj je uživo prenošen na društvenoj mreži "X", a direktor lansiranja SpaceX kompanije Frenk Mesina ohrabrio je posadu letelice.

"Dok gledate ka Severnjači, zapamtite da vaša hrabrost osvetljava put budućim istraživačima. Verujemo da će vaše veštine, hrabrost i timski rad nositi misiju koja je pred vama. Znajte da je ceo tim ovde uz vas na svakom koraku, da vas gledamo, podržavamo i bodrimo dok šetate svemirom. Šaljemo vam zagrljaje sa tla", poručio je Mesina, prenosi CNN.

Lansiranje je više puta odgađano tokom avgusta zbog loših vremenskih uslova. Zakazivanje novih termina bilo je problematično, jer je trebalo iskoristiti ne samo pogodan trenutak za polazak u avanturu, nego i za povratak misije, koja treba da traje pet dana.

Vremenski okvir za njihovo vraćanje je strogo postavljen, jer tim ima ograničene rezerve kiseonika i ostale resurse, zahvaljujući kojim u svemiru mogu da ostanu najviše šest dana.

Vožnja do orbite

"Falcon 9" raketa koja nosi "Crew Dragon" kapsulu sa posadom, lansirana je iz Kenedi svemirskog centra u Floridi, a kako bi ušla u Zemljinu orbitu, dostigla je brzinu od čak 27.358 kilometara na sat. 

Misiju je u saradnji sa SpaceX kompanijom osmislio milijarder Džared Ajzakmen, osnivač finansijsko-tehnološke firme "Shift4 Payments", koja je prvi put učestvovala u svemirskim letovima još u septembru 2021. 

profimedia

 

Iako je reč o privatnoj misiji, reč je o komercijalnom projektu, sa jasnim naučnim ciljevima.

Ajzakmen i ostatak posade, koju čine bivši pilot američke avijacije Skot Potit, kao i inženjerke SpaceX kompanije Ana Menon i Sara Džilis, trebalo bi da dosegnu visinu od 1.373 kilometra u Zemljinoj orbiti, odnosno 32 kilometra dalje od Nasine Gemini 11 misije iz 1996. godine. Drugim rečima "Polaris Dawn" će prvi put nakon Apollo misija odvesti ljude do tako udaljene tačke u svemiru.

Ambiciozni planovi

Prvog dana će testirati Dragon kapsulu, kako bi proverili da li sve funkcioniše kako treba, pre nego što dođu do orbite na visini od 1.400 kilometara.

Tog prvog dana posada će takođe proći kroz takozvanu "Južnoatlantsku anomaliju", zonu visoke radijacije u Zemljinom magnetnom polju, a istraživanje ovde sprovedeno ima za cilj da proveri efekte svemirskih letova i zračenja na ljudsko zdravlje.

Do drugog dana, ekipa će sprovoditi 40 naučnih eksperimenata i lansirati nekoliko SpaceX satelita, koji mogu da komuniciraju međusobno, umesto da se oslanjaju na zemaljsku kontrolu u slanju signala.

Trećeg dana misije posada će se spustiti u nižu orbitu, na oko 700 kilometara od Zemlje, gde će pokušati istorijsku svemirsku šetnju. 

AP/John Raoux

Posada "Polaris Dawn" misije

SpaceX je za ovu svemirsku šetnju razvio sasvim novo astronautsko odelo pod nazivom EVA, opremljeno kamerama i displejima unutar kaciga, na kom će biti prikazani statusi njihove opreme izvan letelice.

Odela takođe imaju, kako tvrde "poboljšanu regulaciju temperature" i vizir koji štiti od sunca.
Treći dan šetnje testiraće sisteme podrške i odela, pre nego što se komora otvori i dva od četiri člana posade krenu u "šetnju".

Letelica Crew Dragon, koja će se koristiti u ovoj šetnji, ima nekoliko rukohvata i sistem potiskivanja azota, koji će omogućiti da se postigne optimalan pritisak, kada se astronauti vrate u brod.

Ajzakmen kaže da će izgledati kao da "izvode mali ples" tokom šetnje, a zapravo će na taj način testirati kako se odela kreću dok su pod pritiskom kiseonika na tako velikim visinama.

Trajaće oko dva sata, a sve će biti uživo prenošeno preko "Polaris Dawn" zvaničnih kanala na društvenim mrežama.

Poslednja dva dana misije posvećena su preostalim naučnim eksperimentima.

Komentari (0)

Magazin