Nauka

I dalje vredi upreti pogled ka noćnom nebu: Koji astronomski fenomeni nas očekuju do kraja oktobra?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/10/2024

-

21:14

I dalje vredi upreti pogled ka noćnom nebu: Koji astronomski fenomeni nas očekuju do kraja oktobra?
I dalje vredi upreti pogled ka noćnom nebu: Koji astronomski fenomeni nas očekuju do kraja oktobra? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ove godine je platno noćnog neba zaista imalo mnogo "projekcija". Od polarne svetlosti koja se na više navrata videla čak i kod nas, do komete C/2023 A3 koju su oni najsrećniji mogli da uoče 13. oktobra, zaista je iza nas godina u kojoj je vredelo pogled upreti ka gore.

Međutim, svi koji su propustili dosadašnje spektakle, ne treba da tuguju s obzirom na to da nam u narednom periodu svemir donosi još nekoliko zanimljivosti.

14. oktobar: Mesec u susretu sa Saturnom  

Oktobar je odličan mesec za posmatranje Saturna, posebno 14. oktobra, kada će se taj gigant pojaviti blizu Meseca i ostati tu tokom većeg dela rane noći, počevši od zalaska sunca. Obratite pažnju na sastanak na pola neba iznad horizonta jugoistok-istok. Mesec će putovati iznad Saturna u ranim jutarnjim satima pre nego što obojica zađu nekoliko sati pre zore.

17. oktobar: Super Mesec

Stiže takozvani "Lovački super Mesec", naziv koji ukazuje na početak lovačke sezone i pripreme za zimu. Iako Zemljin satelit dostiže vrhunac osvetljenja 17. oktobra, NASA kaže da posmatrači neba mogu da uživaju u punom i većem čudu od utorka, 15. oktobra uveče, do jutra u petak, 18. oktobra. Naravno najlepši prizor biće u ranim večernjim satima kada je Mesec još blizu horizonta i vidimo ga u najvećem sjaju.

20-21. oktobar: Pik meteorske kiše Orionida  

Orionidi, kiša meteora uzrokovana česticama sa dobro poznate Helijeve komete, vrhunac će da dostigne od 20. do 21. oktobra. Ova kiša meteora zapravo traje od 22. septembra, sve do 22 novembra. Nažalost u vreme kada bi trebalo da padne 10-20 meteora na sat, sjaj opadajućeg Meseca će i dalje biti jak. Ipak ako se nađete na nekom mestu gde nema mnogo zagađenosti svetla, vredi baciti pogled ka sazvežđu Orion.

"Drugi mesec Zemlje"

Krajem septembra, astronomi su objavili da je u Zemljinu gravitacionu silu ušao asteroid iz asteroidnog pojasa Arjuna, iz našeg Sunčevog sistema. Za razliku od našeg velikog i vidljivog Meseca, mali asteroid je širok samo 11 metara. To znači da je premali za amaterske teleskope i dvoglede, moguće ga je videti samo iz opservatorije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin