Društvo

Svetska nedelja svemira: Kako su istraživači iz Novog Sada uspeli da pošalju tri satelita u orbitu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/10/2024

-

15:04

Svetska nedelja svemira: Kako su istraživači iz Novog Sada uspeli da pošalju tri satelita u orbitu
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Od 4. do 10. oktobra u 95 zemalja sveta, među kojima je i Srbija, obeležava se Svetska nedelja Svemira - period godine kada se proslavljaju svemirska istraživanja i tehnologije, a koja se kroz različite aktivnosti proslavlja i u Novom Sadu.

Ove godine tema je "Svemir i klimatske promene", odnosno pitanje da li i na koji način upotreba svemirske tehnologije može ublažiti. 

U Novom Sadu je ova nedelja obeležena na razne načine, sa posebnim naglaskom na promociju obrazovanja i motivisanja mladih da se bave takozvanim STEM naukama.

Obeležili su je predstavnici organizacije nazvane Komitet za razvoj svemirskog programa. 

U pitanju je organizacija koja okuplja mlade ljude koji se bave ovom temom, koji su zaljubljeni u svemir, svemirska istraživanja i koji su zapravo pre tri godine lansirali i svoje prve satelite u svemir zajedno sa kolegama iz Indije. 

Oni su se nedavno vratili sa jednog svetskog takmičenja u pravljenju i lansiranju mini satelita ili takozvanih CANSAT u Portugaliji gde su osvojili treće mesto, što ih čini trećim na svetu. 

Gostujući u našem jutarnjem programu, Dušan Radosavljević iz organizacije Komitet za razvoj svemirskog programa objašnjava da su sateliti koje su oni poslali i dalje u orbiti.

"Nalaze se između 510 i 513 kilometara, zavisi koji, pošto ih imamo tri, Unity 1, 2 i 3. A sad, pošto su lansirani 2021. godine, sad su već u fazi deorbitinga. To znači da su u fazi sagorevanja. Sada oni polako ulaze u približavanje planetarnosti naše Zemlje i pokušavaju da urade šta još mogu da urade, s obzirom na to da struje sve manje", kaže Radosavljević, navodeći da sateliti "povremeno" šalju signale o temperaturi i radijaciji.

"Izgubili struju nakon drugog dana"

Dodaje i da su kao grupa istraživača morali da testiraju satelitsku komunikaciju, jer se radi o "maloj konstelaciji".

"Oni se obrću 18.000 km na sat, jako velika brzina, imamo malo vremena da primimo bilo kakav podatak. Kada imate više komada, onda možete to uraditi", ističe naš sagovornik, ukazujući da je bitno to što su morali da pošalju podatak sa zemlje prvom satelitu, koji prosleđuje informaciju ostalim satelitima, a cilj misije je da se informacija vrati na zemlju.

"To nam je uspelo. A druga stvar je što su oni mali. Oni su malih dimenzija, oni nisu klasičan CubeSat, 10 puta 10 puta 10 centimetara, oni su trećina toga, znači 10 puta 10 puta 3,8 centimetara, što znači da solarne ćelije koje imamo na svim stranama nisu iste, što znači da imamo manje struje, a mi nismo uradili neke sisteme pošto nismo imali dovoljno sredstava, odnosno indikacija, da imamo neke stabilizacije", objašnjava on.

Kako kaže, nakon drugog dana, istraživači su "izgubili struju", odnosno kontakt sa satelitima.

"Morali smo da idemo na rezervu, da se oni napune i onda se ponovo vratilo napajanje, pa smo onda nastavili da obavljamo te projekte", dodaje on.

Radosavljević posebno naglašava da je glavni cilj Komiteta promocija STEM nauka - odnosno tehnologije, matematike, inženjerstva i nauke - kod mladih ljudi.

A koje su još aktivnosta Komiteta za razvoj svemirskog programa možete pogledati u celom intervjuu sa Radosavljevićem, povodom Svetske nedelje svemira.

Euronews Srbija

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija