Nauka

Prva "privatna" svemirska šetnja u istoriji: Sve o ambicioznoj "Polaris Dawn" misiji do najviše Zemljine orbite

Komentari

Autor: Euronews

23/08/2024

-

20:37

Prva "privatna" svemirska šetnja u istoriji: Sve o ambicioznoj "Polaris Dawn" misiji do najviše Zemljine orbite
Prva "privatna" svemirska šetnja u istoriji: Sve o ambicioznoj "Polaris Dawn" misiji do najviše Zemljine orbite - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Za manje od nedelju dana, četiri astronauta kreću na put u kom će izvesti prvu "privatnu" svemirsku šetnju.

Njih u misiju pod nazivom "Polaris Dawn", prvu od tri pustolovine koje je osmislio i u kojima učestvuje milijarder Džared Ajzakmen, nosi SpaceX raketa, koja će biti lansirana iz Floride 26. avgusta. 

Pored Ajzakmena, posadu će činiti Skot Potit i dve astronautkinje zaposlene u SpaceX kompaniji - Ana Menon i Sara Gilis.

Privatni astronauti pokušaće da dostignu najvišu Zemljinu orbitu, u kojoj je pre njih bila samo posada "Apollo" misija. 

"Trebalo bi da naučimo mnogo toga iz ove misije o ljudskom zdravlju, nauci i istraživanjima", rekao je Ajzakmen na konferenciji za štampu. 

"Ako jednog dana pođemo na Mars, voleo bih da možemo da se vratimo dovoljno zdravi, da možemo ljudima da pričamo o tome", ističe on.

Ovo će biti i prvi put da privatna kompanija organizuje svemirsku šetnju i to na oko 700 kilometara iznad Zemlje.

Kakav je plan misije?

Euronews piše da će astronauti na raspolaganju imati samo pet dana da izvedu sve što je ova misija podrazumeva, ali će glavni fokus biti na svemirskoj šetnji.

Posada ima nekoliko potencijalnih termina za lansiranje oko 26. avgusta, a odabraće ga tako da rizik bude minimalan, zbog prisustva mikrometeorita u orbiti, preostalih od poslednjih misija.

Prvog dana će testirati Dragon kapsulu, kako bi proverili da li sve funkcioniše kako treba, pre nego što dođu do orbite na visini od 1.400 kilometara.

Tog prvog dana posada će takođe proći kroz takozvanu "Južnoatlantsku anomaliju", zonu visoke radijacije u Zemljinom magnetnom polju, a istraživanje ovde sprovedeno ima za cilj da proveri efekte svemirskih letova i zračenja na ljudsko zdravlje.

Do drugog dana, ekipa će sprovoditi 40 naučnih eksperimenata i lansirati nekoliko SpaceX satelita, koji mogu da komuniciraju međusobno, umesto da se oslanjaju na zemaljsku kontrolu u slanju signala.

SpaceX je za ovu svemirsku šetnju razvio sasvim novo astronautsko odelo pod nazivom EVA, opremljeno kamerama i displejima unutar kaciga, na kom će biti prikazani statusi njihove opreme izvan letelice.

Odela takođe imaju, kako tvrde "poboljšanu regulaciju temperature" i vizir koji štiti od sunca.

Treći dan šetnje testiraće sisteme podrške i odela, pre nego što se komora otvori i dva od četiri člana posade krenu u "šetnju".

Letelica Crew Dragon, koja će se koristiti u ovoj šetnji, ima nekoliko rukohvata i sistem potiskivanja azota, koji će omogućiti da se postigne optimalan pritisak, kada se astronauti vrate u brod.

Ajzakmen kaže da će izgledati kao da "izvode mali ples" tokom šetnje, a zapravo će na taj način testirati kako se odela kreću dok su pod pritiskom kiseonika na tako velikim visinama.

AP/John Raoux

Astronauti misije

Trajaće oko dva sata, a sve će biti uživo prenošeno preko Polaris Dawn zvaničnih kanala na društvenim mrežama.

Poslednja dva dana misije nastaviće se naučna istraživanja, koja bi tim trebalo da završi, kaže Gilis.

"Multiplanetarni" život

Ajzakmen kaže da je jedan od ciljeva misije da prikupi naučne podatke koji idu u prilog glavnom cilju SpaceX - da život učine "multiplanetarnim".

Ilon Mask, izvršni direktor te kompanije, najavljivao je još 2008. da je takav očekivan kao velika evoluciona faza čovečanstva - baš kao što je bio prelazak života iz okeana na kopno.

"Odlaskom na drugu planetu morate da pređete milijarde kilometara negostoljubivog svemira i pokušate da stvorite ekologiju na planeti koja nije ni slična onoj na kojoj danas živimo", rekao je Mask svojevremeno.

"Polaris Dawn" misija pomoći će u prikupljanju podataka o odelima, koja bi mogla da se koriste u "izgradnji baza na Mesecu ili na Marsu", poručuju iz Polaris programa.

Komentari (0)

Magazin